Hoće li alge uskoro noću osvjetljavati naše gradove?

Danski istraživač su uvjereni da će uspješno izolirati gen za bioluminiscenciju i prenijeti ga na veće biljne organizme s ciljem dobivanja neprestanog izvora plavog svjetla

Pravilno osvjetljenje od izuzetne je važnosti za sigurnost ljudi i prometa u gradovima i na autocestama, no rasvjeta ipak zahtijeva veliku potrošnju energije. Mnogi su svjetski gradovi s ciljem postizanja ušteda već izvršili rekonstrukciju svoje rasvjete i ugradili LED rasvjetu, trenutno energetski najučinkovitiju rasvjetu na tržištu. Unatoč tome, obnovljivi izvori energije ipak se nameću kao idealno rješenje za noćnu rasvjetu gradova.

Istraživači s Tehničkog sveučilišta u Danskoj (DTU) predlažu još bolje rješenje koje uopće ne koristi električnu energiju, ali ipak može osvijetliti gradske ulice, a to su – vjerovali ili ne, alge.

Bioluminiscentne mikroalge obitavaju u toplim dijelovima svjetskih oceana, a izvor njihove bioluminescencije su dvije molekule: luciferaza – enzim koji, na primjer, krijesnicama noću omogućuje emitiranje svjetla i luciferin – protein iz životinjskog tkiva koji prilikom oksidacije u prisutnosti enzima luciferaze stvara svjetlost. Ove molekule se aktiviraju kemijskom reakcijom koju izaziva pokret, kao što je kretanje morskih valova ili riba koje plivaju u blizini.

Kod pojave ove reakcije, alge emitiraju blistavu plavu svjetlost, iako samo na trenutak. Istraživački tim s Tehničkog sveučilišta u Danskoj uvjeren je kako bi se geni za bioluminiscenciju mogli izolirati i zatim prenijeti na druge, veće biljne organizme koje bi se noću mogle koristiti za stvaranje neprestanog izvora plavog svjetla. Svjetiljka čije se svjetlo temelji na algama radila bi poput kombinacije solarne ćelije i baterije za pohranu energije u kojoj se solarna energija tijekom dana pretvara u gorivo za organizam koji je pohranjuje, a zatim koristi za noćno emitiranje plavog svjetla.

Ukoliko istraživači uspiju obaviti transfer gena, ove bi se svjetiljke mogle koristiti za osvjetljavanje garaža, zgrada, prozora i autocesta. Plava svjetlost bio-rasvjete mogla bi zauvijek promijeniti noćni izgled svjetskih gradova, a ovim bi se ugljično neutralnim izvorom svjetlosti postigle i velike uštede električne energije.

Istraživači trenutno rade na identificiranju gena koji uzrokuju bioluminiscenciju, a sljedeći korak bit će pronalaženje načina za njihov prijenos kako bi se omogućilo da biljke neprestano emitiraju svjetlo tijekom noći i to bez potrebnog pokreta.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč predstavio plan uštede energije

Novi plan uštede uključuje zamjenu energetski neučinkovite javne rasvjete LED tehnologijom i energetsku obnovu građevina, a klimatsku neutralnost i sigurnu opskrbu Beč namjerava postići znatnim investicijama u obnovljive izvore energije.

Veliki napredak u industrijskoj proizvodnji biogoriva iz algi

Znanstvenici iz tvrtki ExxonMobil i Synthetic Genomics Inc. (SGI) su ostvarili veliki napredak za industrijsku proizvodnju biogoriva iz algi, razvijajući pritom soj algi sposoban za pretvaranje ugljika u ogromne količine energetski bogatih masnoća koje se koriste za proizvodnju biogoriva.

Blagdani u Vječnom Gradu posvećeni miru i štednji energije

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Rima, Grupe ACEA i Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), ovogodišnji božićni blagdani u Rimu inspirirani su mirom, štednjom energije i postizanjem 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER