Crvena plima zaslužna za bioluminiscenciju na plažama San Diega

Nesvakidašnji prirodni fenomen na kalifornijskim plažama

Plaže kalifornijskog grada San Diega poznate su po takozvanim crvenim plimama kada voda oceana poprima tamno crvenu boju. Riječ je o nepredvidljivoj pojavi intezivnog cvjetanja dinoflagelata Lingulodinium polyedrum, a nakon skoro petogodišnjeg izostanka ove pojave, crvena plima se ponovno vratila, ovaj put uz blistave bioluminiscentne valove.

Kako dolazi do pojave crvene plime?

„Sićušni jednostanični planktonski organizmi, dinoflagelati Lingulodinium polyedrum, mijenjaju boju morske vode tijekom dana, a promjena boje je najočitija i najbolje vidljiva kada je Sunce u najvišem položaju nad horizontom – između 11 i 13 sati“, tvrdi stručnjak za biološku oceanografiju Peter Franks s Instituta za oceanografiju Scripps Sveučilišta Kalifornija u San Diegu.

U podne, planktoni plivaju prema površini oceana kako bi dobili više svjetlosti, stvarajući gusti površinski sloj. Valovi ga šire prema kopnu i pomažu gusto nakupljanje organizama, a praćenjem površine oceana s kopna uočava se kako se crvena plima obično pojavljuje u linijama usporedno s obalom.

No u noćnim satima javlja se zadivljujući efekt sjajne, plave bioluminiscencije valova i najbolje je vidljiv dva sata nakon zalaska Sunca, a prošlog tjedna bioluminiscencija je zabilježena na području od La Jolle do Encinitasa.

Nije poznato koliko dugo će ova pojava još trajati ili koliko će se proširiti uz obale Kalifornije, budući da su prethodna cvjetanja trajala od tjedan do mjesec dana ili više, no iz Instituta za oceanografiju Scripps objavljeno kako se cvjetanje kreće prema sjeveru. Prema tvrdnjama stručnjaka ovog instituta, tijekom trajanja pojave crvene plime koncentracija ovih crvenih jednostaničnih planktona može iznositi čak 20 milijuna stanica po litri.

„Vrlo je teško proučavati nepredvidljiv događaj“, izjavio je stručnjak za bioluminiscenciju i Scrippsov znanstvenik Michael Latz. „Lokalne pojave crvene plime L. polyedrum poznate još od ranih 1900-ih zbog opažanja znanstvenika Scrippsa.“

Fotografija: Jesse Bowen​ / Instagram: therealjbowen 

 

Dinoflagelati se brane od grabežljivaca

Međutim, s ponovnom pojavom crvene plime, znanstvenici s instituta su prionuli istraživanju ove pojave i uzorkovanju morske vode kako bi saznali više o ovoj vrsti dinoflagelata i njihovim genetskim i metaboličkim karakteristikama. Zahvaljujući tome moguće je vidjeti i uvećane fotografije ovih planktonskih organizama.

Istraživači su došli do zaključka kako je zapravo riječ o drugoj vrsti dvostaničnih dinoflagelata Ceratium falcatiforme, čije cvjetanje ranije nije zabilježeno duž američke zapadne obale. Također, znanstvenici zaključuju kako bioluminiscencija ovih organizama zapravo služi zastrašivanju ili odbijanju predatora.

„Dinoflagelati blistavo sjajnom plavom bojom odbijaju grabežljivce i narušavaju njihove postupke hranjenja što rezultira smanjenjem konzumacije“, tvrdi Latz.

Također, moguće je da ovaj plavi sjaj privlači pozornost drugih predatora koji tjera prve. Način koji uzrokuje da ovi sićušni planktonski organizmi sjaje plavim sjajem nije još uvijek potpuno otkriven, no istraživači su laboratorijskim proučavanjem dinoflagelata otkrili kako je svaki od njih potaknut s dovoljno pokreta  treperio oko jedne desetine sekunde.

Fotografija: Erik Jepsen / UC San Diego

Iako istraživači svim kupačima i surferima preporučuju oprez, također ističu kako se ovim cvjetanjem dinoflagelata ne proizvode toksični spojevi.

Dakle, sretnici koji mogu uživati u ovom nesvakidašnjem prizoru na kalifornijskim plažama trebaju znati da gledaju milijune plutajućih organizama koji trepere na valovima oceana.

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoće li alge uskoro noću osvjetljavati naše gradove?

Pravilno osvjetljenje od izuzetne je važnosti za sigurnost ljudi i prometa u gradovima i na autocestama, no rasvjeta ipak zahtijeva veliku potrošnju energije. Mnogi su svjetski gradovi s ciljem postizanja ušteda već izvršili rekonstrukciju svoje rasvjete i ugradili LED rasvjetu, trenutno energetski najučinkovitiju rasvjetu na tržištu. Unatoč tome, obnovljivi izvori energije ipak se nameću kao idealno rješenje za noćnu rasvjetu gradova.

Nakupine račića prenose ugljik u oceanske dubine

Britanski istraživači detaljnije su istražili kretanje sitnih račića, antarktičkih krila, u morima i oceanima. Ponašanje tih sitnih životinja unutar njihovih nakupina možda je ključ unapređenja metoda uklapanja ugljika u dubine oceana i smanjenja emisija stakleničkih plinova!

Meduze i bez mozga preuzimaju oceane

Meduze se šire oceanima, dok zagrijavanje, zakiseljavanje i deoksigeniranje mora i oceana prijete drugim morskim životima. Nakon dugog ignoriranja ovih lijepih, ali misterioznih stvorenja, znanstvenici pokušavaju shvatiti kako se prilagođavaju životu u toplijim, kiselim i manje oksidiranim morima.

Solarni paneli obvezni na kalifornijskim krovovima od 2020.

Kalifornija je od ovog tjedna postala prva američka savezna država koja od vlasnika novih kuća zahtijeva ugradnju solarnih panela, što je u skladu s ambicioznim planom potpunog napuštanja fosilnih goriva u roku od dvadeset godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER