EU Organic Awards 2023: Beč proglašen najboljim ekološkim gradom

ŠTO BLIŽE, TO UKUSNIJE! Uz Grad Beč, nagrade za za ekološku proizvodnju EU Organic Award 2023 osvojili su Gradišće i bečki restoran Luftburg - Kolarik

Austrijska prijestolnica ove je godine osvojila prestižnu nagradu EU-a za ekološku proizvodnju. Beč je jedina metropola koja nudi organske proizvode iz vlastite proizvodnje!

Kako bi podržala Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede objavljen u ožujku 2021., Europska komisija je 2022. godine prvi put dodjelila nagrade za ekološku proizvodnjuEU Organic Awards. Njima se odaje priznanje najboljim i najinovativnijim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu i ostvarivanju ciljeva EU-ove strategije „Od polja do stola“ i Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030.

 

EU nagrade za ekološki uzgoj sastoje se od osam nagrada u sedam različitih kategorija, a njima se nagrađuje izvrsnost, inovativnost i održivost u lancu vrijednosti ekološkog uzgoja te potiče podizanje svijesti javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje.

Zahvaljujući vlastitom brandu organskih proizvoda „Wiener Gusto“ austrijska je prijestolnica odnijela pobjedu u kategoriji „Najbolji ekološki grad”. Glavni grad Austrije jedina je metropola koja samostalno proizvodi organske proizvode. Proizvodi dolaze iz regionalne proizvodnje, a kratkim lancima opskrbe Beč pridonosi zaštiti okoliša.

  • Proizvodi branda „Wiener Gusto“ dio su regionalnog branda Bečke poljoprivredne komore „Stadternte Wien“ (hrv. Bečka gradska žetva) koji okuplja proizvode uzgojene na tlu austrijskog glavnog grada.

Raznolika ponuda proizvoda

Proizvodi uzgojeni na poljoprivrednim površinama Beča od prošle su godine dostupni pod brandom „Wiener Gusto“, a mogu se kupiti u različitim supermarketima, trgovini u parku Lainzer Tiergarten i putem interneta. Bogata ponuda organskih proizvoda obuhvaća pšenično glatko brašno, leću, raženo brašno, laneno ulje, krumpir i raznolik izbor specijaliteta od mesa divljači. Grad Beč u naredne dvije godine ponudu planira proširiti i organskim voćnim sokovima, bio suncokretovim uljem, bio pirovim brašnom i bio tofuom te novim mesnim organskim proizvodima.

  • Proizvodi se mogu kupiti i u posebnoj trgovini Wiener Gusto © Forst- und Landwirtschaftsbetrieb der Stadt Wien

Odlična kvaliteta života uz vrhunske proizvode

Glavni grad Austrije može se pohvaliti iznimno visokom kvalitetom života i velikim udjelom zelenih površina, dok gotovo 14 % površina odnosno 5 700 hektara koriste bečki poljoprivrednici za proizvodnju različitih proizvoda izvrsne kvalitete. Austrijska metropola također raspolaže s oko 2 000 hektara oranica i vinograda, što je čini jednim od najvećih organskih poljoprivrednih gospodarstava u zemlji.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig izrazio je zadovoljstvo osvojenom nagradom: „Iznimno smo ponosni što je nama važan projekt dobio posebnu nagradu EU-a. Brand Wiener Gusto obogaćuje kvalitetu života u našem gradu u još jednom važnom aspektu.”

Čak tri nagrade za ekološku proizvodnju otišle u Austriju

Gradišće (Burgenland) je proglašen najboljom ekološkom regijom zahvaljujući svojoj strategiji „Bioland Burgenland“ koja ima za cilj povećati udio poljoprivrednog zemljišta namijenjenog za ekološku proizvodnju na 50 % do 2030. godine. Regija je uspostavila mehanizam financiranja pretvorbe poljoprivrednog zemljišta i povećala plasman organske hrane u regionalnim restoranima, menzama i školama na 100 %. Također, u Gradišću se konstantno radi na poboljšanju kompletnog lanca opskrbe organskim proizvodima, počevši od zaštite plodnog tla pa sve do obuke mladih poljoprivrednika.

Još jedna nagrada otišla je u Beč: restoran Luftburg - Kolarik u bečkom Prateru nagrađen kao najbolji restoran s ponudom jela pripremljenih od ekološki certificiranih namirnica. Riječ je o najvećem restoranu na svijetu koji je u potpunosti posvećen održivom poslovanju te koristi isključivo certificirane proizvode. Dobitnik je nekoliko austrijskih nagrada, koristi obnovljivu energiju i ima za cilj smanjiti svoj utjecaj na okoliš gdje god je to moguće pa tako, primjerice, objavljuje godišnje izvještaje o održivosti svog poslovanja – o uštedama vode, sprječavanju bacanja hrane i sadnji drveća.

Najboljim ekološkim proizvođačima proglašeni su Clara Benito Pacheco (Entrelobas – Serrada de la Fuente, Španjolska) i Thomas Moschos (Farma Moschos – Kastoria, Grčka), najbolje malo i srednje poduzeće s ekološkom proizvodnjom je The Merry Mill (Vicarstown, Irska), a nagradu za maloprodaju ekološke hrane osvojila je trgovina Gut Wulksfelde (Bioland) u njemačkom gradiću Tangstedtu.

Za ekološku proizvodnju nagrađena je i portugalska općina Idanha-a-Nova, poznata kao poljoprivreda „Silicijska dolina“ s najvećim površinama zemljišta namijenjenog ekološkoj proizvodnji.

Podsjetimo, David Pejić, jedini hrvatski predstavnik nominiran za prestižnu nagradu EU Organic Awards 2022, prošle godine pobijedio je u kategoriji Najbolji ekološki poljoprivrednik u EU-u.

City of Vienna | International Offices – Zagreb | S.F. - Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Wiener Gusto - Beč razvija vlastiti brend organskih proizvoda

Grad Beč raspolaže s oko dvije tisuće hektara oranica i vinograda što ga čini najvećim proizvođačem ekološki uzgojenih proizvoda u Austriji. Dosad su ti proizvodi bili dostupni samo u veleprodaji, a od ljeta njihova prodaja kreće i u online trgovinama i supermarketima.

Prijavite se na natječaj za Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju

Ove će se godine Nagrade EU-a za ekološku proizvodnju dodijeliti treći put. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) potiče poduzeća da se prijave za tu prestižnu nagradu i iskoriste sve veći interes koji širom Europe vlada za organski uzgoj i poljoprivredu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER