David Pejić je najbolji ekološki poljoprivrednik u EU-u!

Na Dan ekoloških proizvoda u EU-u, u petak 23. rujna, proglašeni su pobjednici nagrada za ekološku proizvodnju – EU Organic Awards

Jedini hrvatski predstavnik nominiran za prestižnu nagradu EU Organic Awards 2022, pobjednik je u kategoriji Najbolji ekološki poljoprivrednik u EU-u.

Kako bi podržala Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede objavljen u ožujku 2021., Europska komisija je prvi put dodjelila nagrade za ekološku proizvodnjuEU Organic Awards. Njima se želi odati priznanje najboljim i najinovativnijim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu i ostvarivanju ciljeva EU-ove strategije „Od polja do stola“ i Strategije EU-a za bioraznolikost do 2030.

EU nagrade za ekološki uzgoj sastoje se od osam nagrada u sedam različitih kategorija, a njima se nagrađuje izvrsnost, inovativnost i održivost u lancu vrijednosti ekološkog uzgoja te potiče podizanje svijesti javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje.

David Pejić vodi Zrno, najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj, koje se nalazi u Dubravi, u Zagrebačkoj županiji. Na 22 hektara zajedno s 39 zaposlenika uzgaja oko 60 različitih kultura. Primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till biointenzivni vrt u regiji. Razvoj imanja usredotočen je na energetsku samodostatnost, istraživanje i inovacije te na koncept „od polja do stola“. U tom smislu, osim poljoprivrede, proizvodni kapaciteti imanja uključuju i preradu povrća u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te pekarstvo u sklopu kojeg se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te niz gotovih jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog porijekla te su izrađeni majstorskom vještinom i strašću lokalnih djelatnika. Zrno eko imanje je i mjesto brojnih edukacija, treninga i stručnih savjetovanja. Proizvodna načela imanja primjenjuju se i ugostiteljstvu sa zagrebačkim Zrno bio bistroom, prvim i jedinim certificiranim ekološkim restoranom u Hrvatskoj.

  • David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, dobitnik je prestižne nagrade Najbolji ekološki poljoprivrednik u EU-u.

„Zrno već više od 30 godina djeluje kao simbol i predvodnica ekološke poljoprivrede i proizvodnje, s preko stotinu certificiranih ekoloških proizvoda. Iznimno smo počašćeni što je Europska komisija odlučila prepoznati naš rad, uvrstivši nas u uži izbor finalista za EU Organic Award. Kroz projekte poput najvećeg biointenzivnog no-till vrta u regiji ili Zrno bio bistroa, prvog i jedinog certificiranog ekološkog restorana u Hrvatskoj, nastojimo primjerom predstaviti i educirati tržište i njegove sudionike o važnosti ekološke poljoprivrede za dobrobit okoliša i pojedinca.“ - izjavio je David Pejić povodom nominacije za nagradu Najbolji ekološki poljoprivrednik u EU-u.

Na dodjeli nagrada održanoj u Bruxellesu 23. rujna 2022., kao jednoj od niza aktivnosti i događaja kojima se obilježava Dan ekoloških proizvoda u EU-u, sudjelovali su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Odbora regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, a pobjednici su svoj projekt mogli predstaviti široj javnosti.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER