Napreduju radovi na obnovi dvoraca u Virovitičko-podravskoj županiji

Obnova kulturne baštine

U Virovitičko-podravskoj županiji trenutno se sredstvima EU obnavljaju Dvorac Pejačević u Virovitici i Dvorac Janković u Suhopolju. Njihova obnova svakako će doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, obišli su u ponedjeljak radove na obnovi Dvorca Pejačević u Virovitici.

Radovi na obnovi Dvorca Pejačević obavljaju se u sklopu projekta „5 do 12 za Dvorac“ koji obuhvaća obnovu dvorca i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici, a ukupna vrijednost projekta iznosi 81.439.871,46 kuna, od čega je 66.659.100,04 kuna financirano bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

Nositelj projekta je Grad Virovitica, a partneri su Turistička zajednica grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Drvni klaster Virovitičko-podravske županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Završetak radova na obnovi dvorca planira se krajem kolovoza 2019. godine.

Budući izgled Dvorca Pejačević / 5do12.eu​

Projekt obnove kulturne baštine (Dvorca Pejačević i Gradskog parka Virovitica) i unapređenje upravljanja kulturnom baštinom svakako će doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini. Provedbom Integriranog razvojnog programa unaprijedit će se upravljanje Dvorcem Pejačević i Gradskim parkom u Virovitici te ujedno stvoriti konkurentna, integrirana i obogaćena turistička ponuda koja će činiti polazište posjetiteljskih tura ove destinacije.

Projekt obuhvaća obnovu dvorca i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici / 5do12.eu​

Župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement sa suradnicima te načelnik Suhopolja Siniša Horvat obišli su i radove na obnovi Dvorca Janković, budućem Centru za posjetitelje u Suhopolju, koji su započeli prije gotovo godinu dana.

Završetak radova se očekuje ovog ljeta, pa će nekad derutni i ruševni dvorac postati novo turističko odredište ovog dijela Hrvatske. Radovi na gradilištu su u punom jeku, a trenutno se uređuje unutrašnjost dvorca.

Obnova Dvorca Janković odvija se u sklopu projekta „Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju“, čija vrijednost iznosi gotovo 40 milijuna kuna, od čega udio financiranja bespovratnim sredstvima Europske unije iznosi 33 milijuna kuna. Inače, u planu je i treća faza ovog projekta u kojoj se planira zatvoreni bazen i wellness centar.

Budući izgled Dvorca Janković u Suhopolju / ravidra.hr

Osim toga, Virovitičko-podravskoj županiji je prošao i projekt obnove suhopoljskog parka, pa će cijeli ovaj kompleks, kada se završi biti jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske. Nositelj projekta Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju je Virovitičko-podravska županija. Izradila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a projektni partneri su Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje.

Virovitičko-podravska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Grad Virovitica priprema projekt kojim će riješiti problem odlaganja otpada

U Gradskoj upravi održan je sastanak gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina s predstavnicima Virovitičko-podravske županije, tvrtke Flora VTC te Razvojne agencije VTA na temu prijave izgradnje sortirnice na gradskom odlagalištu na natječaj koji je najavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

U Virovitici će se graditi Centar za reciklažu komunalnog otpada i Reciklažno dvorište

Navedenim programom predviđena su sredstva u visini od 4.917.000,00 kuna te će se dijelom utrošiti za nastavak radova na sanaciji gradskog odlagališta otpada Virovitica, čiji se radovi financiraju sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Virovitice u omjeru 60 : 40 posto, kao i na izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centra za reciklažu komunalnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER