Napreduju radovi na obnovi dvoraca u Virovitičko-podravskoj županiji

Obnova kulturne baštine

U Virovitičko-podravskoj županiji trenutno se sredstvima EU obnavljaju Dvorac Pejačević u Virovitici i Dvorac Janković u Suhopolju. Njihova obnova svakako će doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, obišli su u ponedjeljak radove na obnovi Dvorca Pejačević u Virovitici.

Radovi na obnovi Dvorca Pejačević obavljaju se u sklopu projekta „5 do 12 za Dvorac“ koji obuhvaća obnovu dvorca i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici, a ukupna vrijednost projekta iznosi 81.439.871,46 kuna, od čega je 66.659.100,04 kuna financirano bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

Nositelj projekta je Grad Virovitica, a partneri su Turistička zajednica grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Drvni klaster Virovitičko-podravske županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Završetak radova na obnovi dvorca planira se krajem kolovoza 2019. godine.

Budući izgled Dvorca Pejačević / 5do12.eu​

Projekt obnove kulturne baštine (Dvorca Pejačević i Gradskog parka Virovitica) i unapređenje upravljanja kulturnom baštinom svakako će doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma te stvaranju boljih socio-ekonomskih uvjeta na lokalnoj i regionalnoj razini. Provedbom Integriranog razvojnog programa unaprijedit će se upravljanje Dvorcem Pejačević i Gradskim parkom u Virovitici te ujedno stvoriti konkurentna, integrirana i obogaćena turistička ponuda koja će činiti polazište posjetiteljskih tura ove destinacije.

Projekt obuhvaća obnovu dvorca i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici / 5do12.eu​

Župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement sa suradnicima te načelnik Suhopolja Siniša Horvat obišli su i radove na obnovi Dvorca Janković, budućem Centru za posjetitelje u Suhopolju, koji su započeli prije gotovo godinu dana.

Završetak radova se očekuje ovog ljeta, pa će nekad derutni i ruševni dvorac postati novo turističko odredište ovog dijela Hrvatske. Radovi na gradilištu su u punom jeku, a trenutno se uređuje unutrašnjost dvorca.

Obnova Dvorca Janković odvija se u sklopu projekta „Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju“, čija vrijednost iznosi gotovo 40 milijuna kuna, od čega udio financiranja bespovratnim sredstvima Europske unije iznosi 33 milijuna kuna. Inače, u planu je i treća faza ovog projekta u kojoj se planira zatvoreni bazen i wellness centar.

Budući izgled Dvorca Janković u Suhopolju / ravidra.hr

Osim toga, Virovitičko-podravskoj županiji je prošao i projekt obnove suhopoljskog parka, pa će cijeli ovaj kompleks, kada se završi biti jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske. Nositelj projekta Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju je Virovitičko-podravska županija. Izradila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a projektni partneri su Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje.

Virovitičko-podravska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Grad Virovitica priprema projekt kojim će riješiti problem odlaganja otpada

U Gradskoj upravi održan je sastanak gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina s predstavnicima Virovitičko-podravske županije, tvrtke Flora VTC te Razvojne agencije VTA na temu prijave izgradnje sortirnice na gradskom odlagalištu na natječaj koji je najavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

U Virovitici će se graditi Centar za reciklažu komunalnog otpada i Reciklažno dvorište

Navedenim programom predviđena su sredstva u visini od 4.917.000,00 kuna te će se dijelom utrošiti za nastavak radova na sanaciji gradskog odlagališta otpada Virovitica, čiji se radovi financiraju sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Virovitice u omjeru 60 : 40 posto, kao i na izradu projektne dokumentacije za izgradnju Centra za reciklažu komunalnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER