U Ljubljani otvoreno novo stambeno naselje Rakova jelša II

Sve zgrade imaju ravne zelene krovove

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič i direktor Javnog stambenog fonda Grada Ljubljane Sašo Klizalište u srijedu su uručili ključeve prvom stanaru novog stambenog naselja Rakova jelša II.

Novo ljubljansko stambeno naselje Rakova jelša II smješteno je u južnom dijelu grada, između ulice Pot na Rakovu jelšu i rijeke Ljubljanice, a otvoreno je 14. lipnja 2023. godine.

U pet višestambenih zgrada nalazi se 156 socijalnih stanova, od čega je 16 stanova namijenjeno za osobe s invaliditetom. Dio naselja je i samostalna prizemna višenamjenska zgrada s prostorijama mjesnog odbora, dva poslovna prostora i novom trafo stanicom.

 

  • © Nik Rovan / Mestna občina Ljubljana

Zgrade imaju ravne zelene krovove, a između njih je uređen veliki zeleni zajednički prostor namijenjen igri i druženju. Uz ulicu Pot na Rakovu jelšu uređen je novi trg koji također nudi dovoljno mjesta za okupljanje građana i razna događanja na otvorenom. Pristup novom stambenom naselju omogućen je dvjema prometnicama uz koje su posađeni drvoredi i 183 parkirna mjesta.

 

  • © Nik Rovan / Mestna občina Ljubljana

Ukupna vrijednost investicije Rakova jelša II, uključujući pripadajuću komunalnu i prometnu infrastrukturu te vanjsko uređenje, iznosi 22,5 milijuna eura (s PDV-om), no konačni obračun još uvijek nije zaključen. Za realizaciju izgradnje stambenog naselja Rakova jelša II, Javni stambeni fond Grada Ljubljane dobio je povoljne dugoročne kredite, točnije sedam milijuna eura iz programa javnog sufinanciranja izgradnje javnih stanova za najam 2016.-2020. Stambenog fonda Republike Slovenije i šest milijuna eura od Slovenske izvozne i razvojne banke, financiranih sredstvima Europske investicijske banke i Razvojne banke Vijeća Europe. Investitor trafostanice je tvrtka Elektro Ljubljana d.d.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Uz Kuću Ljubhospica otvoren novi ljubljanski park

Novi park sa šetnom rampom i fontanom namijenjen je svim korisnicima i posjetiteljima Ljubhospica, kao i okolnim stanarima. Pri uređenju parka koji se prostire na površini od 2000 četvornih metara, posebna pozornost posvetila se osiguravanju lakog pristupa osobama s poteškoćama u kretanju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER