Uz Kuću Ljubhospica otvoren novi ljubljanski park

Park je otvoren 25. svibnja na dan otvorenih vrata Kuće Ljubhospica, a uredila ga je Lekarna Ljubljana

Novi park sa šetnom rampom i fontanom namijenjen je svim korisnicima i posjetiteljima Ljubhospica, kao i okolnim stanarima. Pri uređenju parka koji se prostire na površini od 2000 četvornih metara, posebna pozornost posvetila se osiguravanju lakog pristupa osobama s poteškoćama u kretanju.

Park je dobio ime po Janezu Nepomuku Hradeckom (1775.-1846.), koji je tijekom 26 godina na mjestu gradonačelnika Ljubljane dao značajan doprinos njenom razvoju u prvoj polovici 19. stoljeća. Novi park prostire se na površini od 2000 m2 između Ulice Hradeckega i Ljubljanice, a njegovi se posjetitelji preko šetne rampe, koja počinje u razini ceste, spuštaju do pergole i betonske niše gdje uz fontanu mogu pronaći mir u ugodnom zelenom okruženju.

Pri uređenju parka posebna pozornost posvetila se osiguravanju lakog pristupa osobama s poteškoćama u kretanju. Park je uredila Lekarna Ljubljana prema arhitektonskom rješenju Ateljea Hočevar (Aleksander Vujovič, mag. inž. arh., akademski slikar Branko Hojnik i Primož Hočevar, univ. dipl. inž. arh.), a radove je izvela tvrtka KPL d.o.o.

 

  • © Nik Rovan / Mesta občina Ljubljana

„Lekarna Ljubljana već sedam godina omogućuje rad Kuće Ljubhospica, čija je misija pružiti besplatnu i sveobuhvatnu palijativnu skrb neizlječivo bolesnima, kao i psihosocijalnu podršku rodbini. Nasuprot kuće uredili smo park za šetnju, koji je namijenjen korisnicima koji se pretežno kreću u invalidskim kolicima i njihovim posjetiteljima. Naravno, u park su dobrodošli i svi ostali posjetitelji. Park je dobio ime po Janezu Nepomuku Hradeckom, dugogodišnjem gradonačelniku Ljubljane čija se veličina pokazala i u brizi za malog čovjeka i siromašne.“ – rekao je prilikom otvorenja novog parka direktor Lekarne Ljubljana i Ljubhospica dr. sc. Marjan Sedej.

Posjetiteljima se obratio i gradonačelnik Zoran Janković koji je istaknuo kako Ljekarna Ljubljana kao glavni pokrovitelj Kuće Ljubhospica obavlja izniman posao i omogućuje besplatnu skrb za teško bolesne.

„Ovog puta Lekarna Ljubljana je uređenjem parka na nekoć nepristupačnom terenu ponovno ukazala na važnost društveno odgovornog poslovanja. Čestitam i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Siguran sam da će se Ljubljančani ovdje dobro osjećati, a korisnici kuće i njihovi najmiliji pronaći miran kutak u prirodi. Ako nam je potrebna skrb u posljednjem razdoblju života, bit ćemo sretni da svoje posljednje dane provedemo u ovom parku i Kući Ljubhospica s iznimnom brigom i suosjećajnim odnosom prema korisnicima.“ – izjavio je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i pozvao nadležne da palijativnu skrb uključe u zdravstveni sustav, čime bi dio sredstava za rad hospicija mogla osigurati i država.

 

  • © Nik Rovan / Mesta občina Ljubljana

Kuća Ljubhospica je još uvijek jedini stacionarni hospicij u Sloveniji koji pruža cjelovitu palijativnu skrb i smještaj kroničnih bolesnika s uznapredovanom ili neizlječivom bolesti, kao i pomoć članovima njihovih obitelji, s ciljem poboljšanja kvalitete života, a prema potrebama i zahtjevima pacijenta i obitelji. Kuća djeluje od veljače 2016. i to pod pokroviteljstvom Lekarne Ljubljana koja osigurava sredstva za besplatnu skrb i smještaj za sve korisnike. Ljubhospic raspolaže s 12 jednokrevetnih soba, a tijekom 2022. godine ovdje je primljeno 219 korisnika, dok je psihosocijalnu podršku dobilo oko 600 srodnika. Ove godine do 24. svibnja primljena su 102 nova korisnika, a psihosocijalna podrška pružena je za 320 srodnika. U Ljubhospicu imaju oko 22 prijema mjesečno, a svoj život u kući svakog mjeseca prosječno završi 16 korisnika.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Ljubljani se vodi se briga o svakom stablu

Krenulo je premještanje stabala s ljubljanske Linhartove ceste koja će činiti novi drvored u obližnjem Šmartinskom parku. U prvoj fazi očekuje se presađivanje 17 stabala.

Ljubljana: Sigurnost pješaka je na prvom mjestu!

Prometovanje motornih vozila u ljubljanskoj pješačkoj zoni dopušteno je isključivo u vrijeme dostave, odnosno između 6 i 10 sati, a od sada vrijedi i potpuna zabrana vožnje motociklima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER