Zagrebački gradonačelnik u posjetu Ljubljani, zelenoj prijestolnici Europe

U pratnji gradonačelnika TomislavaTomaševića bila je delegacija Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, uključujući predsjednika Uprave Ivana Novakovića i voditelja podružnice Čistoća Davora Vića

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ugostio je u četvrtak izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Zagrebačkoj gradskoj upravi vrlo je važna razmjena iskustava i dobre prakse u području prikupljanja i odvoza otpada.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je sa svojim suradnicima izaslanstvu Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem predstavio razvoj Ljubljane koji se temelji na održivim načelima, kao i brojne projekte kojima se građankama i građanima slovenske zelene prijestolnice osigurava visoka kvaliteta života i besprijekorno funkcioniranje grada u svim područjima.

Gradonačelnik Janković je izjavio kako ga raduje prvi posjet zagrebačkog kolege i njegovog tima, kao i daljnja dobra suradnja dvaju gradova. Između ostalog, ljubljanski gradonačelnik je istaknuo zadovoljstvo time što je rad njegove gradske uprave prepoznat i u međunarodnim razmjerima jer je Ljubljana u samom vrhu ljestvice zelenih prijestolnica Europe. Ove godine Ljubljana je prepoznata i kao najbolja europska destinacija, a također je treći put nagrađena prestižnim priznanjem Europske komisije Access City Award za osiguranje pristupačnosti grada osobama s invaliditetom.

Gostima iz Zagreba predstavljene su aktivnosti Javnog holdinga Ljubljana i Regionalnog centra za gospodarenje otpadom RCERO Ljubljana, a prezentiran im je i sustav podzemnih spremnika za otpad na Kongresnom trgu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je kako je zagrebačkoj gradskoj upravi važna razmjena iskustava i dobre prakse u području prikupljanja i odvoza otpada. U Zagrebu je ove godine uveden novi sustav prikupljanja otpada, a u Ljubljani se uspješno primjenjuje već dugi niz godina. Naime, Ljubljana je prva europska Zero Waste prijestolnica koja je Zero Waste strategiju usvojila još 8. rujna 2014. godine, kada se zajedno s još tri općine - Vrhnikom, Borovnicom i Log Dragomerom, pridružila mreži Zero Waste Europe.

Glavni grad Slovenije može se pohvaliti i najvećom stopom odvajanja otpada u Europskoj uniji, a nastajanje otpada značajno je smanjeno poticanjem edukacije, recikliranja i ponovne upotrebe. Europska zelena prijestolnica za 2016. godinu postigla je visoke standarde u odvajanju otpada i sprječavanju njegovog nastanka. U prvih 10 godina provođenja Zero Waste strategije količina odvojeno prikupljenog otpada povećala se sa 16 na 145 kg po stanovniku, a danas se odvaja više od 69 % prikupljenog otpada. U središtu grada koriste se isključivo podzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a pored svega toga, Ljubljana do 2025. godine namjerava povećati stopu odvojenog prikupljanja otpada na 78 % te smanjiti količinu komunalnog otpada na 60 kg po osobi godišnje.

Gradonačelnik Zoran Janković predvodio je izaslanstvo Grada Zagreba u šetnji središtem slovenskog glavnog grada koje je, za razliku od zagrebačkog, namijenjeno isključivo pješacima i biciklistima.

Nakon lipanjskog susreta s bečkim gradonačelnikom Michaelom Ludwigom i potpisivanja sporazuma o suradnji dvaju gradova te razmjeni mišljenja o temama kao što su zaštita klime, energetska učinkovitost, promet, mobilnost i urbanizam, nadamo se da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u Ljubljani uvidio zašto je Ljubljana uzor čak i daleko većem Parizu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljubljana: Sigurnost pješaka je na prvom mjestu!

Prometovanje motornih vozila u ljubljanskoj pješačkoj zoni dopušteno je isključivo u vrijeme dostave, odnosno između 6 i 10 sati, a od sada vrijedi i potpuna zabrana vožnje motociklima.

Uz Kuću Ljubhospica otvoren novi ljubljanski park

Novi park sa šetnom rampom i fontanom namijenjen je svim korisnicima i posjetiteljima Ljubhospica, kao i okolnim stanarima. Pri uređenju parka koji se prostire na površini od 2000 četvornih metara, posebna pozornost posvetila se osiguravanju lakog pristupa osobama s poteškoćama u kretanju.

Zašto je Ljubljana uzor čak i daleko većem Parizu?

U usporedbi s drugim europskim glavnim gradovima Ljubljana je sa svojih 280.000 stanovnika relativno mali grad, ali je svakako jedan od najzelenijih i najtiših! Tijekom višegodišnjeg postupnog uvođenja zabrane automobilskog prometa, središte Europske zelene prijestolnice za 2016. godinu uspješno je pretvoreno u ugodnu pješačko-biciklističku oazu kojoj se danas divi cijeli svijet.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER