Borzan: „Baterije na mobitelima će se ponovno moći lakše zamijeniti!“

Kraj iritantne prakse

U Europskom parlamentu izglasan je Izvještaj o baterijama i otpadnim baterijama, a na kojem je radila i hrvatska zastupnica Biljana Borzan

Novim zakonom ojačava se položaj potrošača, a proizvođače obvezuje na dizajniranje baterija u uređajima na način kojim ih se može jednostavno ukloniti ili zamijeniti. Ovim se, između ostalog, staje na kraj praksi lijepljenja baterije za uređaj kojim se onemogućavalo kupca da je zamijeni, već bi zbog toga morao kupiti potpuno novi uređaj.

„U istraživanju koje sam provela, 94 % građana je smatralo kako bi se baterije u uređajima trebale moći  lakše zamijeniti, dok ih je 57 % primijetilo kako im se trajanje baterije smanjilo nakon što su ažurirali sustav. Ovim Zakonom proizvođače prisiljavamo da odustanu od prakse „kupi-koristi-baci“, uz veću trajnost baterije i informiranost potrošača. Baterije će se opet moći lakše ukloniti ili zamijeniti, a uz to će nositi i naljepnice i QR kodove s informacijama vezanim uz njihov kapacitet, performanse, trajnost i sl.“ - objašnjava Biljana Borzan.

Uvođenjem digitalne putovnice za baterije zaokružit će se proces od same proizvodnje do recikliranja baterije, a elektronički snimač u uređaju sadržavat će sve informacije o vijeku baterije.

„Preko QR kodova moći će se pristupiti putovnici za bateriju te će na taj način potrošači moći vidjeti kakve su baterije ugrađene, kako su proizvedene, kakva im je mogućnost popravka, može li se zamijeniti samo u cijelosti ili se mogu zamijeniti pojedinačne ćelije i sl.“ – dodaje Borzan

Uz sve to, velika poduzeća morat će provesti dubinsku analizu kako bi se riješili društveni i ekološki rizici kod nabave, prerade i trgovine sirovinama, a minimalne razine obnovljenog kobalta, olova, litija i nikla morat će se ponovno upotrijebiti u novim baterijama. Minimalni cilj prikupljanja prijenosnih baterija do 2030. godine je 73 %.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Borzan: Uređaji koji se prodaju bez punjača, moraju biti jeftiniji!

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton danas je predstavio novi zakon kojim bi se trebao uvesti isti punjač za male uređaje poput mobitela, tableta, slušalica, kamera, džepnih konzola i zvučnika. Prijedlog je pozdravila i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan naglasivši da se nova mjera mora odraziti na cijenu uređaja. 

Nezamjenjive baterije loše su za okoliš i potrošače

Sve veći broj elektroničkih uređaja kvari se prije očekivanog trajanja zbog nezamjenjivih litij-ionskih baterija. Naime, gotovo 100 % baterija tableta i pametnih telefona zalijepljeno je i ne mogu se zamijeniti u slučaju dotrajalosti, a ovaj problem mogao bi se riješiti novom Uredbom o baterijama kojom bi se zaštitili potrošači i postigle uštede dragocjenih resursa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER