Pametna dvorišna posuda za vodu izrađena u obliku divovske kapi kiše

Sakupljanje kišnice

Raindrop (kišna kap) je proizvod nizozemskog dizajnera Bas van de Veera i najnovija verzija pouzdanog spremnika za sakupljanje kišnice i uštedu vode.


Raindrop (kišna kap) je spremnik za kišnicu koju je dizajnirao nizozemski dizajner Bas van de Veer još 2009. godine, a nizozemska tvrtka Elho počela ga je proizvoditi 2011. godine. Novi, redizajnirani proizvod, novih boja, finije izrade i s više kompatibilnosti s priključcima za vodu, predstavljen je na sajmu Spoga Gafa u Kölnu u rujnu 2017. godine.


Van der Veer je redizajnirajući ovaj proizvod proveo opsežna istraživanja o korištenju vode za kućanstvo, identificirajući potencijalne mogućnosti sakupljanja i pohrane vode.


„Projekt je započeo sa željom da se dizajnira proizvod koji pridonosi ljepšem izgledu vrta i okućnice, a kako je riječ o sakupljanju kišnice, pokušao sam to učiniti na najpovoljniji i najelegantniji način“, izjavio je Bas van de Veer za Mashable.


Ručno izrađen u Nizozemskoj, Raindrop sakuplja vodu s krova putem vlastitog odvodnog kanala, a pri dnu spremnika nalazi se ventil za crijevni priključak. Spremnik je također opremljen i dodatnom malom posudom za zalijevanje.


Važno je napomenuti kako Raindrop ne služi za sakupljanje filtrirane pitke vode, već isključivo za sakupljanje kišnice za potrebe zalijevanja cvijeća i vrta.


Cijena ovog proizvoda je oko 250 eura, a na europskom će tržištu biti dostupan 2018. godine u odabranim vrtnim centrima, trgovinama i online trgovinama.

 

Proizvode Studio Bas van der Veer možete pogledati na ovom linku.

VEZANE VIJESTI

Svjetski je dan voda

Dana 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Taj dan ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Svjetski dan voda 2018. - Priroda za vodu

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Pod ovogodišnjim sloganom „Priroda za vodu“ istražuju se rješenja koja su već dostupna u samoj prirodi i koja nam mogu pomoći u suočavanjima s izazovima suvremenog svijeta 21. stoljeća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER