Pametna dvorišna posuda za vodu izrađena u obliku divovske kapi kiše

Sakupljanje kišnice

Raindrop (kišna kap) je proizvod nizozemskog dizajnera Bas van de Veera i najnovija verzija pouzdanog spremnika za sakupljanje kišnice i uštedu vode.


Raindrop (kišna kap) je spremnik za kišnicu koju je dizajnirao nizozemski dizajner Bas van de Veer još 2009. godine, a nizozemska tvrtka Elho počela ga je proizvoditi 2011. godine. Novi, redizajnirani proizvod, novih boja, finije izrade i s više kompatibilnosti s priključcima za vodu, predstavljen je na sajmu Spoga Gafa u Kölnu u rujnu 2017. godine.


Van der Veer je redizajnirajući ovaj proizvod proveo opsežna istraživanja o korištenju vode za kućanstvo, identificirajući potencijalne mogućnosti sakupljanja i pohrane vode.


„Projekt je započeo sa željom da se dizajnira proizvod koji pridonosi ljepšem izgledu vrta i okućnice, a kako je riječ o sakupljanju kišnice, pokušao sam to učiniti na najpovoljniji i najelegantniji način“, izjavio je Bas van de Veer za Mashable.


Ručno izrađen u Nizozemskoj, Raindrop sakuplja vodu s krova putem vlastitog odvodnog kanala, a pri dnu spremnika nalazi se ventil za crijevni priključak. Spremnik je također opremljen i dodatnom malom posudom za zalijevanje.


Važno je napomenuti kako Raindrop ne služi za sakupljanje filtrirane pitke vode, već isključivo za sakupljanje kišnice za potrebe zalijevanja cvijeća i vrta.


Cijena ovog proizvoda je oko 250 eura, a na europskom će tržištu biti dostupan 2018. godine u odabranim vrtnim centrima, trgovinama i online trgovinama.

 

Proizvode Studio Bas van der Veer možete pogledati na ovom linku.

VEZANE VIJESTI

Kina preusmjerila 10 milijardi kubičnih metara vode od juga prema sjeveru

Tvrtke za vodoopskrbu Pekinga su do sada koristile 1,37 milijardi kubnih metara vode iz najveće kineske rijeke Yangtze, što je 68 posto ukupnog volumena. Sada su ti kapaciteti povećani, pa se 284 milijuna kubnih metara vode skladišti u rezervoarima, dok se ostatkom napajaju vodeni tokovi glavnog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER