Pametna dvorišna posuda za vodu izrađena u obliku divovske kapi kiše

Sakupljanje kišnice

Raindrop (kišna kap) je proizvod nizozemskog dizajnera Bas van de Veera i najnovija verzija pouzdanog spremnika za sakupljanje kišnice i uštedu vode.


Raindrop (kišna kap) je spremnik za kišnicu koju je dizajnirao nizozemski dizajner Bas van de Veer još 2009. godine, a nizozemska tvrtka Elho počela ga je proizvoditi 2011. godine. Novi, redizajnirani proizvod, novih boja, finije izrade i s više kompatibilnosti s priključcima za vodu, predstavljen je na sajmu Spoga Gafa u Kölnu u rujnu 2017. godine.


Van der Veer je redizajnirajući ovaj proizvod proveo opsežna istraživanja o korištenju vode za kućanstvo, identificirajući potencijalne mogućnosti sakupljanja i pohrane vode.


„Projekt je započeo sa željom da se dizajnira proizvod koji pridonosi ljepšem izgledu vrta i okućnice, a kako je riječ o sakupljanju kišnice, pokušao sam to učiniti na najpovoljniji i najelegantniji način“, izjavio je Bas van de Veer za Mashable.


Ručno izrađen u Nizozemskoj, Raindrop sakuplja vodu s krova putem vlastitog odvodnog kanala, a pri dnu spremnika nalazi se ventil za crijevni priključak. Spremnik je također opremljen i dodatnom malom posudom za zalijevanje.


Važno je napomenuti kako Raindrop ne služi za sakupljanje filtrirane pitke vode, već isključivo za sakupljanje kišnice za potrebe zalijevanja cvijeća i vrta.


Cijena ovog proizvoda je oko 250 eura, a na europskom će tržištu biti dostupan 2018. godine u odabranim vrtnim centrima, trgovinama i online trgovinama.

 

Proizvode Studio Bas van der Veer možete pogledati na ovom linku.

VEZANE VIJESTI

U Yorku se otpad sakuplja na električni pogon

Gradsko vijeće Yorka odobrilo je probno testiranje novih električnih vozila za sakupljanje otpada s nultom emisijom, a ako se projekt pokaže uspješnim, planira se i proširenje voznog parka s više ovakvih vozila.

Prihvaćeni prijedlozi Biljane Borzan za čišću i dostupniju vodu

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj izmjena EU direktive o pitkoj vodi koje su izglasane u Odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Stupanjem nove direktive na snagu uvest će se novi način mjerenja čistoće vode, proširiti lista kemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se testirati i obvezati države članice EU da promoviraju univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane, stoji u priopćenju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Hrvatska delegacija na 8. Svjetskom forumu o vodi

U razdoblju od 19.-23. ožujka 2018. u Braziliji, Brazilu se održava 8. Svjetski forum o vodi – 8th World Water Forum na kojem sudjeluje Delegacija Republike Hrvatske koju vodi državni tajnik, dr.sc. Mario Šiljeg, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER