Arkupov avangardni život na vodi

Cijena? Sitnica!

Mnogi su se nadali da ambiciozan koncept plutajuće kuće tvrtke Arkup nikada neće biti realiziran, ali ova je nevjerojatna kuća sada doista izgrađena i može biti vaša za nešto manje od pet milijuna eura. Prvi model kuće predstavljen je prošlog mjeseca na Miami Yacht Showu.

Arkup #1, kako se službeno naziva prvi model, 22,9 m je duga dvoetažna ultra-luksuzna plutajuća kuća površine 404 četvornih metara. Dizajn potpisuje nizozemska arhitektonska tvrtka Waterstudio.NL, dok je namještaj izradio brazilski Artefacto.

Ono po čemu se razlikuje od drugih dosad izgrađenih plutajućih kuća su stabilni hidraulični stupovi na koje se postavlja kada ne plovi pokretana vlastitim motorima. Stupovi su predviđeni za postavljanje na dubinu od 6 metara kako bi se kuća idealno podigla iznad površine vode, izbjegli valovi i smanjilo održavanje trupa. U tvrtki Arkup, također, tvrde kako je kuća stabilna i u uvjetima ekstremno opasnih uragana 4. kategorije koji postižu brzinu i do 250 km/h.

U modelu Arkup #1 instalirano je više najsuvremenijih tehnologija, uključujući niz solarnih panela od 36 kW i bateriju do 1000 kWh za koju u tvrtki Arkup tvrde da omogućava dostatno off-grid napajanje. Kišnica se skuplja s krova i pročišćava za piće, a cijela hrpa komunikacijskih sustava koristi se za internet, TV i radio. Kuću u plovidbi pokreće par električnih azimutskih potisnika snage 100 kW (134 KS), koji joj dopuštaju da postigne brzinu od 7 čvorova.

Arkup #1 je gotovo u potpunosti ostakljen, u prizemlju su dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja i kupaonica, dok se na katu nalaze ukupno četiri spavaće sobe – naravno, svaka s vlastitom ili (ljepše rečeno) „en-suite“ kupaonicom.

Ukoliko želite kupiti ovu plutajuću ljepoticu, požurite se u Miami gdje je još uvijek izložena. Tvrtka Arkup najavljuje da će u sljedećih 12 mjeseci sagraditi još tri kuće, a razmatra se i mogućnost razvoja malih eko-odmarališta na Bliskom istoku, u Aziji i na Karibima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Amfibijska kuća – dom otporan i na poplave

Prema tvrdnjama dizajnera, modularna mini kuća Petit Place je u potpunosti održiva te može biti djelomično ili u potpunosti neovisna od energetske mreže. Osim što omogućuje potpuni doživljaj prostora na kojem se postavlja, njezin dizajn bitno određuju zdravlje i udobnost.

Inovativna arhitektura u „bojama čovječanstva“

Projekt nazvan „Boje čovječanstva“ osmišljen je kao funkcionalan prostor, fleksibilan i otvoren za interakcije zaposlenika, koji će u komunikacijskim prostorima na raspolaganju imati brojne niše zakrivljenih oblika. Ove niše namijenjene za druženje, razgovore i suradnju svojim će oblicima zaposlenicima pružati osjećaj zagrljaja.

Pariz će uskoro dobiti svoj prvi ekološki bazen

Budući prvi ekološki bazen u Parizu gradit će se u istočnoj suvremenoj četvrti Python-Duvernois, u blizini Porte de Bagnolet, u dvadesetom okrugu francuskog glavnog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER