Novi hoteli za kukce u Čakovcu i Hodošanu

Akcija postavljanja hotela za kukce organizirana je u sklopu obilježavanja Tjedna zaštite prirode (18. - 24. svibnja) u organizaciji JU za zaštitu prirode Međimurska priroda

Međimurski čuvari prirode Ivana Horvat i Antonio Krušelj, u utorak 23. svibnja postavili su čak četiri hotela za kukce uz pomoć srednjoškolaca i osnovnoškolaca. Tri hotela postavljena su u Hodošanu, a jedan kod Gospodarske škole Čakovec.

Odlična suradnja s Gospodarskom školom

Hoteli za kukce postavljaju se s ciljem očuvanja korisnih kukaca čija je uloga oprašivača nezamjenjiva. U novim hotelima za kukce svoj dom naći će solitarne pčele, osolike muhe, bubamare, mravi, uholaže, gusjenice i stjenice. Koordinatorica za postavljanje hotela kod Gospodarske škole Čakovec bila je profesorica Lea Šprajc, a u akciji su sudjelovali učenici iz razrednih odjeljenja cvjećara, pomoćnih cvjećara i vrtlara te njihove razrednice Natalija Varga i Karmela Radošević. Obol akciji dala je i Vesna Stunković, ravnateljica Gospodarske škole Čakovec. Ovom je akcijom nastavljena kvalitetna suradnja Međimurske prirode i čakovečke Gospodarske škole. Podsjetimo, u srijedu 3. svibnja su Ivana Horvat i Antonio Krušelj održali za učenike predavanje na temu rada Javne ustanove Međimurska priroda. Pri tome su učenicima bile najzanimljivije snimke životinja, nastale primjenom foto-zamki za praćenje divljih životinja.

  • U Hodošanu su postavljena čak tri hotela za kukce / JU Međimurska priroda

Čak tri hotela za kukce u Hodošanu

Nakon postavljanja hotela za kukce u Čakovcu, akcija je nastavljena u Hodošanu gdje su postavljena čak tri hotela. Organizatori akcije bili su Zaštitarsko – ekološka udruga PRODE iz Hodošana i Osnovna škola Hodošan. U akciji su sudjelovali i učenici OŠ Domašinec, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Orehovica, tako da je u akciji marljivo radilo četrdesetak sudionika. Jedan hotel za kukce donirala je Međimurska priroda, a dva su za postavljanje pripremili članovi ZEU PRODE na čijem terenu jesu hoteli i postavljeni. Učiteljica Kristina Vrabec pripremila je i kratku prirodoslovnu radionicu na temu stanovnika hotela za kukce, a postavljanju je nazočio i Damir Kovačić, ravnatelj OŠ Hodošan. Ovim akcijama zaokružene su aktivnosti Međimurske prirode na terenu, organizirane povodom Tjedna zaštite prirode.

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER