U NP Mljet postavljene fontane s rashlađenom pitkom vodom

Nove fontane doprinijet će smanjenju upotrebe plastične ambalaže

Na području NP Mljet postavljene su dvije fontane s rashlađenom pitkom vodom na kojima se posjetitelji mogu osvježiti i napuniti svoje višekratne boce. Postavljanje fontana financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Nastavlja se suradnja Nacionalnog parka Mljet s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) sa svrhom smanjenja korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda i količine ambalažnog otpada.

U NP Mljet svjesni su globalnih problema koje uzrokuje široko korištenje jednokratne plastične ambalaže te ulažu značajan trud u saniranje posljedica organizacijom akcija čišćenja priobalja i podmorja od doplutalog otpada. Akcije se kontinuirano organiziraju tijekom cijele godine, a tome značajno pridonose razne volonterske aktivnosti koje JU NP Mljet organizira i potiče. Edukacija najmlađih i osvještavanje posjetitelja o ovom problemu je također stalna aktivnost, ističu u NP Mljet.

 

Tako su na području NP Mljet osigurane dvije lokacije na kojima posjetitelji rashlađenom pitkom vodom mogu napuniti svoje višekratne boce. Nove fontane su postavljene na pristaništu i parkiralištu Vrbovica, a njihovo postavljanje financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) kroz program „Plastic free zone“, koji ima za cilj poduprijeti mjere koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, kao i uklanjanju otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Firenca je na prvoj liniji borbe protiv plastike

Glavni grad Toskane je 69. talijanski „Plastic Free“ grad koji se posebno istaknuo u području provedbe ekološkog obrazovanja djece, smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave te širenju mreže punktova s besplatnom pitkom vodom.

Očišćena plaža Grabova u NP Mljet

Plaža Grabova u Nacionalnom parku Mljet, posebno ugrožena plastičnim otpadom, očišćena je prošlog vikenda u zajedničkoj akciji NP Mljet i Udruge Zelene stope.

Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“

U ponedjeljak je u Parku prirode Vransko jezero održana treća radionica u sklopu usluge povećanja specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranja pravnog okvira unutar PP Vransko jezero koju provodi Udruga Sunce u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER