Očišćena plaža Grabova u NP Mljet

Akcija Udruge Zelene stope

Plaža Grabova u Nacionalnom parku Mljet, posebno ugrožena plastičnim otpadom, očišćena je prošlog vikenda u zajedničkoj akciji NP Mljet i Udruge Zelene stope.

Pedesetak volontera uz djelatnike Nacionalnog parka Mljet te članove Udruge Zelene stope, uspjeli su očistiti plažu i prikupiti 114 kilograma plastičnog te više od 1.100 kilograma ostalog otpada. U akciju se, kao i proteklih godina, uključila i Jadrolinija koja je omogućila besplatan prijevoz trajektom, a otpad je na daljnje postupanje i recikliranje preuzela tvrtka CIOS.

„Tvrtka CIOS je s otoka Mljeta preuzela i 12 auto olupina, odnosno oko 60 prostornih metara starog željeza“, istaknuo je u ime Udruge Zelena stopa Romeo Ibrišević. Ujedno je uputio zahvalu svim partnerima projekta „Očistimo Hrvatsku“ kojim se hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode, ali i park šume, jezera, rijeke i gradovi već 15 godina čiste od auto olupina.

Uz nesebičnu pomoć načelnika Općine Mljet Đive Marketa i ravnatelja Javne ustanove NP Mljet Ivana Sršena, dogovoreno je da se među sakupljenim otpadom izaberu najbizarniji primjerci koji će se izložiti na izložbi.

Naime, članovi Udruge Zelene stope u galeriji Stara skula u naselju Goveđari namjeravaju postaviti izložbu o dosadašnjim akcijama projekta „Očistimo Hrvatsku“ u kojima je iz nacionalnih parkova i parkova prirode izvučeno više od 16.000 auto olupina.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Uključite se u zaštitu plemenite periske

U Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike prošlog je tjedna održan sastanak na temu ugroženosti strogo zaštićene plemenite periske (Pinna nobilis).

Plemenitoj periski prijeti izumiranje!

Zadarska udruga Društvo istraživača mora - 20000 milja proteklog je mjeseca provela istraživanje na Elafitima i zabilježila prvi masovni pomor plemenite periske u Jadranu! Prijetnja ovom endemskom i najvećem školjkašu Mediterana očito je stigla i u naše more, stoga je od iznimne važnosti s aktualnim događanjima upoznati cjelokupnu hrvatsku javnost i pomoći pri nastavku istraživanja.

Kalifornijska plaža pod opsadom tuljana

Blokada američkog saveznog računa dovela je do nedostatka osoblja u mnogim nacionalnim parkovima, ali i cijelog mnoštva neopreznih i nemarnih posjetitelja. No, manjak rendžera na jednoj kalifornijskoj plaži u Nacionalnom parku Point Reyes iskoristilo je stotinjak jako zanimljivih posjetitelja – plažom su zavladali slonovski tuljani!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER