Očišćena plaža Grabova u NP Mljet

Akcija Udruge Zelene stope

Plaža Grabova u Nacionalnom parku Mljet, posebno ugrožena plastičnim otpadom, očišćena je prošlog vikenda u zajedničkoj akciji NP Mljet i Udruge Zelene stope.

Pedesetak volontera uz djelatnike Nacionalnog parka Mljet te članove Udruge Zelene stope, uspjeli su očistiti plažu i prikupiti 114 kilograma plastičnog te više od 1.100 kilograma ostalog otpada. U akciju se, kao i proteklih godina, uključila i Jadrolinija koja je omogućila besplatan prijevoz trajektom, a otpad je na daljnje postupanje i recikliranje preuzela tvrtka CIOS.

„Tvrtka CIOS je s otoka Mljeta preuzela i 12 auto olupina, odnosno oko 60 prostornih metara starog željeza“, istaknuo je u ime Udruge Zelena stopa Romeo Ibrišević. Ujedno je uputio zahvalu svim partnerima projekta „Očistimo Hrvatsku“ kojim se hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode, ali i park šume, jezera, rijeke i gradovi već 15 godina čiste od auto olupina.

Uz nesebičnu pomoć načelnika Općine Mljet Đive Marketa i ravnatelja Javne ustanove NP Mljet Ivana Sršena, dogovoreno je da se među sakupljenim otpadom izaberu najbizarniji primjerci koji će se izložiti na izložbi.

Naime, članovi Udruge Zelene stope u galeriji Stara skula u naselju Goveđari namjeravaju postaviti izložbu o dosadašnjim akcijama projekta „Očistimo Hrvatsku“ u kojima je iz nacionalnih parkova i parkova prirode izvučeno više od 16.000 auto olupina.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kokosove otoke nastanjuje 600 stanovnika i 414 milijuna komada plastike

Plastici za osvajanje cijelog svijeta nije trebalo puno duže od jednog stoljeća, no čini se kako joj je za njegovo golemo onečišćenje trebalo daleko manje vremena. Da je dospjela i u najudaljenije dijelove svijeta potvrđuje istraživanje morske biologinje dr. Jennifer Lavers i njezinih suradnika. 

Kalifornijska plaža pod opsadom tuljana

Blokada američkog saveznog računa dovela je do nedostatka osoblja u mnogim nacionalnim parkovima, ali i cijelog mnoštva neopreznih i nemarnih posjetitelja. No, manjak rendžera na jednoj kalifornijskoj plaži u Nacionalnom parku Point Reyes iskoristilo je stotinjak jako zanimljivih posjetitelja – plažom su zavladali slonovski tuljani!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER