Inovacija iz Beča spašava žedna gradska stabla

Spašavanje urbanog drveća: Inovativno navodnjavanje „spužvastim kamenjem“

Inovativan sustav za navodnjavanje gradskih stabala u Beču omogućuje održivo upravljanje kišnicom i optimalnu opskrbu vodom i u toplijim mjesecima. U slučaju velike količine oborina sustav rasterećuje kanalizaciju.

U Beču je razvijeno novo inovativno rješenje za opskrbu uličnog drveća vodom tijekom dugih sušnih razdoblja. Riječ je o takozvanom „spužvastom kamenju“ (njem. Schwammsteinen) koje prikupljenu kišnicu duž ulica preusmjerava u tlo oko drveća, a opskrba vodom regulira se pomoću inteligentnog ventila. Prototip je uspješno testiran prošle godine, a još jedan Schwammstein postavljen je tijekom trenutačnih radova na obnovi ulice Flachgasse u 15. gradskom okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus.

 

Austrijska prijestolnica predana je sadnji i brizi o stablima u urbanom području, stoga može poslužiti kao primjer brojnim drugim gradovima. Kako bi se spriječilo da gradsko drveće pati zbog nedostatka vode, ondje je osmišljeno novo i inovativno rješenje čiji je cilj što održivije koristiti kišnicu. U Beču će se postavljati pametni sustavi za prikupljanje i odvodnju kišnice koja se tako preusmjerava u tlo oko drveća kako bi se zalila i spasila žedna stabla. Sustav se sastoji od četvrtastog betonskog bloka koji se može integrirati u sadnu jamu za stablo. Blok se napaja solarnom energijom, a unutar njega nalazi se ventil koji se otvara i zatvara pomoću senzora i elektroničkog upravljačkog sustava. Senzor prepoznaje kada nadolazi voda i po potrebi otvara ventil. Otvara se tek nakon određenog vremena kako bi se prvi dotok oborinskih voda s najvećim onečišćenjem odveo do kanalizacijskog sustava, a ne do stabala. Inovaciju je razvio inženjer Gerhard C. Kidery u suradnji s bečkim Magistratskim odjelom za izgradnju i upravljanje cestama (MA 28).

  • Schwammstein se napaja na solarnu energiju © PID / Christian Fürthner

Održivo korištenje kišnice

Brojne su prednosti korištenja ovakvog pametnog sustava koji, između ostalog, omogućuje učinkovito i održivo upravljanje kišnicom. Osim toga, u slučaju velike količine oborina blok zadržava dio vode kako ne bi otekla u kanalizacijske otvore čime se rasterećuje gradski kanalizacijski sustav. Blok sadrži i temperaturni senzor koji sprječava otvaranje ventila ako je vanjska temperatura niža od osam stupnjeva Celzijevih. U tom se slučaju kišnica ne preusmjerava u tlo oko debla tijekom hladnijih razdoblja kada je vegetacija u stanju mirovanja. Osiguravanjem optimalne opskrbe vodom također se potiče rast drveća, a zdrava stabla pružaju hlad i poboljšavaju gradsku mikroklimu. Sve to vodi i do poboljšanja kvalitete života u gradu.

Beč kao „grad spužva” koji upija vodu

Zahvaljujući ovim karakteristikama takvi su sustavi navodnjavanja za stabla u skladu s principom „grada spužve”. Kod tog se principa stablu osigurava dovoljno prostora za širenje korijenja u tlu tako što se ispod popločanih gradskih površina postavlja sloj šljunka i sitnijih čestica. Takav sloj može poput spužve upiti kišnicu, što stablima i biljkama za vrućina omogućuje opskrbu dovoljnom količinom vode. Provođenjem ovakvog principa austrijska prijestolnica nastoji zadržati te iskoristiti što više oborinskih voda na lokalnoj razini.

 

  • Slijeva nadesno: Dietmar Baurecht, načelnik 15. bečkog okruga Rudolfsheim-Fünfhaus, bečka gradska vijećnica Ulli Sima i inovator Gerhard C. Kidery prilikom postavljanja Schwammsteina u ulici Flachgasse © PID / Christian Fürthner

Postavljanje novih sustava prilikom obnove ulice

Magistratski odjel za izgradnju i upravljanje cestama MA28 na jesen 2021. ugradio je prvi prototip ovog sustava pametnog navodnjavanja te ga je testirao oko godinu dana. Nakon što se pokazalo da se opskrba stabla vodom tako značajno poboljšala, u sklopu radova na obnovi jedne ulice sada se u Beču postavljaju prva takva rješenja. Bečka ulica Flachgasse u 15. gradskom okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus ima mnogo građevina i parkiranih automobila, a malo zelenila, što se ovom obnovom želi promijeniti. Osim pametnih betonskih blokova ulica će do kraja lipnja dobiti nove klupe, stalke za bicikle i nova stabla koja zahvaljujući bečkoj inovaciji neće biti žedna ljeti.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču žele koristiti što više kišnice

Čista kišnica u Beču obično dospijeva u kanalizaciju, odakle se odvodi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Različitim projektima nastoji se spriječiti da vrijedna kišnica uzalud propada.

Beč proglašen „Europskim gradom drveća” za 2021. godinu

Glavni grad Austrije dobitnik je ovogodišnje nagrade „Europski grad drveća” koju dodjeljuje Europsko vijeće za arborikulturu, a odlikuje gradove za njihovu brigu o stablima u urbanom području. Ovo priznanje Beč je dobio zahvaljujući posebnoj predanosti sadnji stabala i njihovoj opskrbi vodom putem inovativnog principa „grada spužve”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER