„Od izvora do mora“: Riječka ekološka akcija na Biviju

Čistit će se i uređivati prostor uz more, od kolnog ulaza na plažu Kostanj do tunela za plažu južno od „S“ zavoja

U subotu 6. svibnja svi zainteresirani građani Rijeke mogu se od 9 sati pridružiti velikoj ekološkoj akciji na Biviju koja se održava u sklopu projekta „Od izvora do mora“

U ekološkom projektu „Od izvora do mora“ ove godine sudjeluje 28 hrvatskih gradova među kojima je i Rijeka. Cilj projekta je promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada.

U Rijeci će se ova ekološka akcija provoditi u subotu 6. svibnja, a okupljanje sudionika je od 9.00 sati na Biviju. Čistit će se i uređivati prostor uz more, od kolnog ulaza na plažu Kostanj do tunela za plažu južno od „S“ zavoja.

Uz građan(k)e, u ekološkoj akciji sudjelovat će Upravni odjel za komunalni sustav i promet Grada Rijeke, Planinarsko društvo Kamenjak i KD Čistoća d.o.o. Za sve sudionike akcije osigurane su radne rukavice.

  • Lokacija ekološke akcije na Biviju

Ovogodišnja novina projekta „Od izvora do mora“ je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka. Projekt je za kupnju sadnica drveća za urbano pošumljavanje osigurao nagradni fond, a najuspješnije akcije birat će se prema broju okupljenih volontera te količini prikupljenoga otpada.

Obveza gradova koji sudjeluju u ovogodišnjem projektu je da u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije, podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenog otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Projekt „Od izvora do mora“ Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnog društva. Prije dvije godine kao partner pridružio se Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner ovogodišnjeg izdanja projekta je i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Varaždin, Vinkovci i Lipik pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnog otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“. U kategoriji malih gradova s manje od 10 000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Lipiku, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji gradova s više od 35 000 stanovnika pobjeda pripala Varaždinu.

Više od 150 volontera čistilo jezera kod Velike Gorice

Akcijom čišćenja oko jezera Novo Čiče ekološki projekt „Od izvora do mora“ ušao je u završnu fazu. Ovim projektom Coca-Cola, Konzum i Jutarnji list promiču zaštitu vodnog bogatstva Hrvatske te potiče na primjereno odlaganje ambalažnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER