Varaždin, Vinkovci i Lipik pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“

U akcijama čišćenja u 28 hrvatskih gradova gotovo pet tisuća volontera prikupilo je više od 152 tone ambalažnog otpada

Nakon gotovo šest mjeseci pripreme te provedenih 28 akcija prikupljanja ambalažnog otpada poznati su gradovi pobjednici ovogodišnjeg izdanja projekta „Od izvora do mora“. U kategoriji malih gradova s manje od 10 000 stanovnika prvo je mjesto pripalo Lipiku, među srednjim gradovima najviše su bodova prikupili Vinkovci, dok je u kategoriji gradova s više od 35 000 stanovnika pobjeda pripala Varaždinu.

Povjerenstvo za bodovanje sastavljeno od predstavnika organizatora projekta – Coca-Cole, Konzuma, Udruge gradova i Jutarnjeg lista bodovalo je svih 28 gradova koji su se prijavili na ovogodišnji nagradni natječaj u sklopu ekološkoga projekta Od izvora do mora.

Gotovo pet tisuća volontera priključilo se akcijama čišćenja te prikupilo 152 tone ambalažnog otpada, čime je ispunjen važan cilj – smanjenje onečišćenja uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. Jedan je od ciljeva ovogodišnjeg izdanja projekta i potpora urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s time, gradovi pobjednici u ravnopravnim će iznosima podijeliti nagradu – 42 tisuće eura, a novac će biti utrošen na sadnju stabala na mjestima koja su sami odabrali.

„Iznimno smo zadovoljni velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati u ovogodišnjem izdanju projekta Od izvora do mora i velikim brojem volontera koji su diljem Hrvatske marljivo skupljali ambalažni otpad. Naša nastojanja u području brige za okoliš i nastojanja partnera u ovom projektu naišla su na veliki odaziv građana koji su nam se pridružili. Također, ove je godine sudjelovalo čak 113 udruga, od organizacija Crvenoga križa do vatrogasnih i kulturno-umjetničkih društava. Dodatno nas raduje i činjenica da su nam se, uz same gradove, u projektu priključila i brojna tijela mjesne uprave. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje”, izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

>>> Pročitajte još >>> Francuski grad Grigny više ne želi da Coca-Cola crpi njegove podzemne vode

  • Pixabay

Ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora započelo je natječajem koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka, na koji su se mogli prijaviti svi zainteresirani gradovi. Zatim su do kraja ožujka pregledane sve prijave te su odabrani gradovi za sudjelovanje u jednodnevnim akcijama, koje su počele 15. travnja velikom akcijom u Makarskoj, a završile 28. svibnja na otoku Istu. Sudjelovali su gradovi: Bjelovar, Crikvenica, Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ilok, Ivanec, Koprivnica, Korčula, Lipik, Ludbreg, Makarska, Mali Lošinj, Osijek, Otočac, Ploče, Rijeka, Split, Sveta Nedelja, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vodnjan – Dignano, Zabok, Zadar, Zaprešić i Zlatar.

Svaki je grad izvijestio organizatore o rezultatima svoje akcije, tj. o broju volontera i količini prikupljenoga otpada, što su bili i najvažniji kriteriji pri bodovanju uspješnosti. Tijekom akcija gradovi su imali pomoć i podršku organizatora natječaja, koji su nadgledali prikupljanje odbačenog ambalažnog otpada i njegovo pravilno zbrinjavanje, za što su bila zadužena komunalna poduzeća gradova sudionika.

U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenog 2023., nakon čega će gradovima biti dodijeljene i posebne plakete.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnog društva. Prije dvije godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, a 2022. godine i Konzum. Partner je ovogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Projekt je dio dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, kako navode u Coca-Coli, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati, a u proteklih deset godina uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Objavom natječaja počelo ovogodišnje izdanje projekta „Od izvora do mora“

Objavom natječaja na koji se mogu prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj počelo je novo izdanje projekta „Od izvora do mora“, usmjerenog na pružanje potpore urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja emisija ugljikovog dioksida i snižavanja temperature zraka. Također, cilj projekta je promicanje zaštite vodnog bogatstva Hrvatske i poticanje na pravilno odlaganje otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER