Hrvatska ostala na jednom međunarodnom parku tamnog neba

Međunarodnom parku tamnog neba Petrova Gora – Biljeg trenutačno je suspendiran status, a trajno bi ga mogao izgubiti u siječnju 2024. godine

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) početkom godine suspendirala je status prvom hrvatskom Međunarodnom parku tamnog neba – značajnom krajobrazu Petrova Gora – Biljeg, izvijestili su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje su se na Petrovoj gori provodile još od 2007. godine u organizaciji Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba pod vodstvom Borisa Štromara, značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja 2019. godine službeno je proglašen prvim hrvatskim međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (International Dark-Sky Association, IDA). Međutim, ni godinu dana od proglašenja, državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) u njegovom središtu postavila je toranj s blještavom rasvjetom koja je potpuno uništila sam smisao njegova imena i postojanja.

„Malo nakon proglašenja, odnosno certificiranja prvog međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj, na Petrovu Goru dolazi državna tvrtka Odašiljači i veze te postavlja velebni komunikacijski toranj s jakim signalizacijskim svjetlima na vrhu koja ometaju astronomska motrenja i tamu. Astronomsko društvo Beskraj, Hrvatski astronomski savez i članice saveza pokušavaju objasniti da je ta rasvjetna tijela potrebno ukloniti, ali bezuspješno pa Astronomsko društvo Beskraj obustavlja provedbu daljnjih aktivnosti na području Petrove Gore i umjesto tradicionalnog „Petrova Gora Star Partyja“ odlazi u Liku i počinje s organizacijom „Lika Star Partyja“. – ističu u Hrvatskom astronomskom savezu.

Podsjećaju, također, kako su čelnici Općine Vojnić i TZO Vojnić u listopadu 2021. godine Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (IDA) uputili dopise u kojima tvrde da žele „više rasvjete, a ne zaštitu noćnog neba“, nakon čega su na Petrovoj gori obustavljene sve aktivnosti Astronomskog društva Beskraj.

„Kako u proteklom razdoblju nije bilo nikakvih aktivnosti, Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba u siječnju ove godine nije dostavljeno obvaezni izvještaj za 2022. godinu, nakon čega je Petrovoj gori suspendiran status međunarodnog parka tamnog neba. Status će se trajno ukinuti u siječnju 2024. godine ako se situacija ne popravi.“ – upozoravaju u Hrvatskom astronomskom savezu.

Hrvatska je tako s dva međunarodna parka tamnog neba spala na jedan, i to „Vrani kamen“ koji se nalazi u blizini Daruvara te prostire na 8 000 hektara površine planine Papuk u zapadnom dijelu Slavonije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U ime (plastične) ruže

Iako oduševljava brojne posjetitelje Pariza, plastično cvijeće na pročeljima zgrada i terasama ugostiteljskih objekata nije impresioniralo vijećnike pariškog Gradskog vijeća. Dapače, većina njih želi zabraniti takav način „ukrašavanja“ koji se Gradom Svjetlosti prošle godine počeo širiti poput korova.

Spasimo noćno nebo na Petrovoj gori

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje su se na Petrovoj gori u organizaciji Astronomskog društva Beskraj provodile još od 2007. godine, značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg su 17. lipnja 2019. službeno proglašeni Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (IDA), prvim i jedinim takvim parkom u Hrvatskoj. No, sav taj trud i veliko postignuće državnoj tvrtki Odašiljači i veze (OiV), nažalost, ništa ne znače.

Petrova Gora proglašena prvim hrvatskim Parkom tamnog neba

Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja je službeno proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (International Dark-Sky Association, IDA) i trenutno je prvi i jedini takav park u Hrvatskoj, javlja Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba.

Svjetlosno onečišćenje i novi pravilnik onečišćen utjecajem rasvjetne industrije

U hrvatskim je medijima nedavno odjeknula vijest o obvezi uvođenja svjetlostaja, odnosno obveznog smanjenja javne rasvjete u noćnim satima i to u trajanju od najmanje tri sata. Tako će sve hrvatske jedinice lokalne samouprave uskoro morati odrediti u kojem će dijelu noći smanjiti intenzitet svoje vanjske rasvjete za najmanje 50 posto. Naravno, ostaje im i mogućnost njezinog potpunog gašenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER