Spasimo noćno nebo na Petrovoj gori

Peticija za spas noćnog neba u Međunarodnom parku tamnog neba Petrova gora - Biljeg

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje su se na Petrovoj gori u organizaciji Astronomskog društva Beskraj provodile još od 2007. godine, značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg su 17. lipnja 2019. službeno proglašeni Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (IDA), prvim i jedinim takvim parkom u Hrvatskoj. No, sav taj trud i veliko postignuće državnoj tvrtki Odašiljači i veze (OiV), nažalost, ništa ne znače.

Ni godinu dana od proglašenja prvog Međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj na Petrovoj gori državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) postavila je u njegovom središtu toranj s blještavom rasvjetom koja je potpuno uništila sam smisao njegova imena i postojanja, ističe se u priopćenju  Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koje je prošle godine proslavilo 20. obljetnicu osnivanja.

Park tamnog neba ovim je zahvatom postao Park dvostrukog kulturocida – svjedočanstvo o maćehinskom odnosu države prema jednom od poznatijih spomenika borbi protiv fašizma i istovremeno potvrda potpune ignorancije i neosjetljivosti državnih birokrata prema znanstvenim i edukativnim potrebama novih generacija.

Astronomsko društvo Beskraj još od 2007. na Petrovoj gori organizira opažanja i fotografiranja noćnog neba, popularne „star partyje“ te promatranje meteorskog potoka perzeida („suze sv. Lovre“). Petrova gora postala je poznata diljem Hrvatske kao mjesto s tamnim nebom prepunim zvijezdama, a kao lokacija na tek nešto više od jednog sata vožnje od Zagreba, na okupljanjima se znalo okupiti više stotina zaljubljenika u svemir.

Postavljanjem tornja odašiljača visokog 65 m sa snažnim signalnim svjetlima kod parkirališta blizu spomenika, jedine lokacije u značajnom krajobrazu Petrova gora - Biljeg gdje se mogu održati okupljanja astronoma onemogućena je prilagodba oka na mrak te snimanja tamnim maglica i galaksija.

U astronomskom društvu Beskraj su svjesni da prema Pravilniku o gradnji i postavljanju zrakoplovnih prepreka svaka građevina iznad 60 m treba biti označena signalnim svjetlima, no ipak smatraju da se prije postavljanja tornja trebalo konzultirati s javnim ustanovama i udrugama koje upravljaju Međunarodnim parkom tamnog neba kako bi se pronašlo rješenje koje ne bi uzurpiralo status parka.

Stoga je pokrenuta peticija kojom se traži izrada aeronautičke studije koja bi pokazala jesu li zaista potrebna toliko snažna signalna svjetla, pogotovo s obzirom da je toranj okružen visokom šumom pa se time zapravo i ne izdiže više od 60 m od okolnog terena ili da se pronađe bilo kakvo rješenje kojim bi se posjetitelji u podnožju spomenika zaštitili od bliješteće rasvjete.

Međunarodni park tamnog neba jedinstveni je način znanstvene i turističke promocije Hrvatske, a u cijeloj Europi ih je manje od 20. Ako se slažete sa zahtjevom Astronomskog društva Beskraj da je važno očuvati tradiciju lokacije koja je u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire, postala sinonim lokacije povoljne za uživanje u zvijezdama, pozivamo vas da potpišete peticiju dostupnu na sljedećoj poveznici.

Podsjećamo, Hrvatska je jedna od država s najvećim rastom svjetlosnog onečišćenja u Europi zbog čega ovakvih izuzetnih lokacija s tamnim noćnim nebom ima sve manje i manje.

Astronomsko društvo Beskraj / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Petrova Gora proglašena prvim hrvatskim Parkom tamnog neba

Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja je službeno proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (International Dark-Sky Association, IDA) i trenutno je prvi i jedini takav park u Hrvatskoj, javlja Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba.

Danas je prvi Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo

Jeste li znali da onečišćenje zraka uzrokuje jedan od devet smrtnih slučajeva širom svijeta? Osim utjecaja na ljudsko zdravlje, onečišćenje zraka također pridonosi klimatskim promjenama, utječe na ekosustave, sigurnost hrane i gospodarstvo.

Sve se vrti oko održivog razvoja i autentičnosti

Očuvani okoliš preduvjet je za razvoj turizma, a u svijetu je sve važnije graditi turističku ponudu temeljem smjernica odgovornog i održivog turizma uz prateći razvoj infrastrukture i prioritetnu zaštitu okoliša cijelog odredišta

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER