Zašto u SAD-u ubrzano raste korištenje energije vjetra?

John Hall o uzletu američke industrije energije vjetra za The Conversation

John Hall je docent strojarstva i zrakoplovnog inženjerstva na Fakultetu inženjerstva i primijenjenih znanosti na Sveučilištu Buffalo. Kao istraživač energije vjetra tvrdi kako će u skoroj budućnosti biti teško zadržati trenutni ubrzani rast industrije energije vjetra, no istodobno, brojni primjeri iz svijeta podupiru predviđanja kako će ona i dalje brzo rasti – na kopnu i na moru, i to zato što je podržava većina potrošača električne energije.

Korištenje energije vjetra u cijelom je svijetu u ubrzanom porastu, posebice u Kini i SAD-u, gdje se ukupna količina električne energije koja se proizvodi u vjetroelektranama gotovo udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine. Oko 25 posto svjetske proizvodnje električne energije danas dolazi iz obnovljivih izvora energije kao što su hidroenergija, vjetar i solarna energija.

Ubrzani rast

Energija proizvedena u vjetroelektranama trenutno pokriva 6,3 posto potrošnje električne energije u SAD-u. Savezna država Texas je američki lider u snazi instaliranih vjetroturbina, dok Iowa ostvaruje najveći udio električne energije dobivene u vjetroelektranama i to čak 37 posto.

SAD po izgradnji offshore vjetroelektrana još uvijek zaostaje za drugim zemljama, posebice onima u Europi, ali ipak ostvaruje značajan rast. Prva komercijalna offshore vjetroelektrana Block Island, smještena uz obalu Rhode Islanda, počela je s radom 2016. godine. Savezna država New York planira izgraditi još jednu znatno veću, dok Kalifornija razmatra mogućnost izgradnje plutajućih offshore vjetroelektrana.

Block Island Wind Farm, prva američka offshore vjetroelektrana / Foto: Dennis Schroeder / National Renewable Energy Lab / Flickr

Izazovi energije vjetra

Vjetra ima u izobilju, no ipak se ponekad smiruje i pada, o čemu naravno ovisi isporuka električne energije. Nedavna poboljšanja u tehnologiji skladištenja energije i učinkovitosti vjetroturbina, ipak smanjuju troškove proizvodnje i umanjuju nedostatak snage vjetra. Međutim, čini se kako najveći izazov za energiju vjetra u SAD-u trenutno predstavlja politika. Trumpova administracija američkoj industriji vjetra šalje zbunjujuće signale, no nije joj naškodio ni izlazak iz Pariškog sporazuma, a porast korištenja energije vjetra ipak se podržava kao dio politike „Američke energetske dominacije“.

Prednosti energije vjetra

Ukupna količina električne energije koja se proizvodi u američkim vjetroelektranama gotovo se udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine / Grafikon: The Conversation

U međuvremenu, tržište i dalje potiče rast industrije energije vjetra pod utjecajem sve veće zabrinutosti zbog klimatskih promjena. Američki tehnološki divovi Apple i Google snažno se zalažu protiv korištenja fosilnih goriva i napajaju se isključivo čistom energijom iz obnovljivih izvora.

Porast industrije utječe i na stvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji, uslugama i znanosti. Ukupni kapacitet vjetroelektrana trebao bi se sa sadašnjih 89 GW povećati na više od 400 GW tijekom sljedećih 30 godina, a prema podacima američkog Ureda za energiju (DOE) industrija energije vjetra mogla bi zaposliti 600.000 radnika.

Izvor: The Conversation

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Industrija energije vjetra prava je globalna priča o uspjehu

Svjetski dan vjetra obilježava se 15. lipnja s ciljem širenja svijesti o prednostima iskorištavanja energije vjetra te poticanja korištenja energije vjetra kao čistog, obnovljivog izvora energije. Na ovaj se dan tvrtkama iz industrije energije vjetra pruža mogućnost upoznavanja građana diljem svijeta s načinom rada vjetroelektrana i njihovim tehnologijama te posebice s poticajima razvoju lokalnog gospodarstva i mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta.

Solarna industrija otvara nova radna mjesta 17 puta brže nego cijelo gospodarstvo SAD-a

U razdoblju od 2010. do 2016. godine zabilježen je ubrzan rast zaposlenosti u solarnoj industriji, koja trenutno nudi više novih radnih mjesta nego bilo koja druga industrija u SAD-u. Na žalost, američki predsjednik ima svoje planove koji se kose s nastojanjem prelaska industrija na obnovljive izvore energije i potiskivanjem fosilnih goriva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER