Zašto u SAD-u ubrzano raste korištenje energije vjetra?

John Hall o uzletu američke industrije energije vjetra za The Conversation

John Hall je docent strojarstva i zrakoplovnog inženjerstva na Fakultetu inženjerstva i primijenjenih znanosti na Sveučilištu Buffalo. Kao istraživač energije vjetra tvrdi kako će u skoroj budućnosti biti teško zadržati trenutni ubrzani rast industrije energije vjetra, no istodobno, brojni primjeri iz svijeta podupiru predviđanja kako će ona i dalje brzo rasti – na kopnu i na moru, i to zato što je podržava većina potrošača električne energije.

Korištenje energije vjetra u cijelom je svijetu u ubrzanom porastu, posebice u Kini i SAD-u, gdje se ukupna količina električne energije koja se proizvodi u vjetroelektranama gotovo udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine. Oko 25 posto svjetske proizvodnje električne energije danas dolazi iz obnovljivih izvora energije kao što su hidroenergija, vjetar i solarna energija.

Ubrzani rast

Energija proizvedena u vjetroelektranama trenutno pokriva 6,3 posto potrošnje električne energije u SAD-u. Savezna država Texas je američki lider u snazi instaliranih vjetroturbina, dok Iowa ostvaruje najveći udio električne energije dobivene u vjetroelektranama i to čak 37 posto.

SAD po izgradnji offshore vjetroelektrana još uvijek zaostaje za drugim zemljama, posebice onima u Europi, ali ipak ostvaruje značajan rast. Prva komercijalna offshore vjetroelektrana Block Island, smještena uz obalu Rhode Islanda, počela je s radom 2016. godine. Savezna država New York planira izgraditi još jednu znatno veću, dok Kalifornija razmatra mogućnost izgradnje plutajućih offshore vjetroelektrana.

Block Island Wind Farm, prva američka offshore vjetroelektrana / Foto: Dennis Schroeder / National Renewable Energy Lab / Flickr

Izazovi energije vjetra

Vjetra ima u izobilju, no ipak se ponekad smiruje i pada, o čemu naravno ovisi isporuka električne energije. Nedavna poboljšanja u tehnologiji skladištenja energije i učinkovitosti vjetroturbina, ipak smanjuju troškove proizvodnje i umanjuju nedostatak snage vjetra. Međutim, čini se kako najveći izazov za energiju vjetra u SAD-u trenutno predstavlja politika. Trumpova administracija američkoj industriji vjetra šalje zbunjujuće signale, no nije joj naškodio ni izlazak iz Pariškog sporazuma, a porast korištenja energije vjetra ipak se podržava kao dio politike „Američke energetske dominacije“.

Prednosti energije vjetra

Ukupna količina električne energije koja se proizvodi u američkim vjetroelektranama gotovo se udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine / Grafikon: The Conversation

U međuvremenu, tržište i dalje potiče rast industrije energije vjetra pod utjecajem sve veće zabrinutosti zbog klimatskih promjena. Američki tehnološki divovi Apple i Google snažno se zalažu protiv korištenja fosilnih goriva i napajaju se isključivo čistom energijom iz obnovljivih izvora.

Porast industrije utječe i na stvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji, uslugama i znanosti. Ukupni kapacitet vjetroelektrana trebao bi se sa sadašnjih 89 GW povećati na više od 400 GW tijekom sljedećih 30 godina, a prema podacima američkog Ureda za energiju (DOE) industrija energije vjetra mogla bi zaposliti 600.000 radnika.

Izvor: The Conversation

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Škotska energijom vjetra napaja dvostruko više kućanstava

Škotske vjetroelektrane imale su vrlo uspješnu prvu polovicu godine i proizvodile su dovoljno električne struje za napajanje gotovo dvostruko više kućanstava. Cilj škotske vlade je namiriti polovicu potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER