Zašto u SAD-u ubrzano raste korištenje energije vjetra?

John Hall o uzletu američke industrije energije vjetra za The Conversation

John Hall je docent strojarstva i zrakoplovnog inženjerstva na Fakultetu inženjerstva i primijenjenih znanosti na Sveučilištu Buffalo. Kao istraživač energije vjetra tvrdi kako će u skoroj budućnosti biti teško zadržati trenutni ubrzani rast industrije energije vjetra, no istodobno, brojni primjeri iz svijeta podupiru predviđanja kako će ona i dalje brzo rasti – na kopnu i na moru, i to zato što je podržava većina potrošača električne energije.

Korištenje energije vjetra u cijelom je svijetu u ubrzanom porastu, posebice u Kini i SAD-u, gdje se ukupna količina električne energije koja se proizvodi u vjetroelektranama gotovo udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine. Oko 25 posto svjetske proizvodnje električne energije danas dolazi iz obnovljivih izvora energije kao što su hidroenergija, vjetar i solarna energija.

Ubrzani rast

Energija proizvedena u vjetroelektranama trenutno pokriva 6,3 posto potrošnje električne energije u SAD-u. Savezna država Texas je američki lider u snazi instaliranih vjetroturbina, dok Iowa ostvaruje najveći udio električne energije dobivene u vjetroelektranama i to čak 37 posto.

SAD po izgradnji offshore vjetroelektrana još uvijek zaostaje za drugim zemljama, posebice onima u Europi, ali ipak ostvaruje značajan rast. Prva komercijalna offshore vjetroelektrana Block Island, smještena uz obalu Rhode Islanda, počela je s radom 2016. godine. Savezna država New York planira izgraditi još jednu znatno veću, dok Kalifornija razmatra mogućnost izgradnje plutajućih offshore vjetroelektrana.

Block Island Wind Farm, prva američka offshore vjetroelektrana / Foto: Dennis Schroeder / National Renewable Energy Lab / Flickr

Izazovi energije vjetra

Vjetra ima u izobilju, no ipak se ponekad smiruje i pada, o čemu naravno ovisi isporuka električne energije. Nedavna poboljšanja u tehnologiji skladištenja energije i učinkovitosti vjetroturbina, ipak smanjuju troškove proizvodnje i umanjuju nedostatak snage vjetra. Međutim, čini se kako najveći izazov za energiju vjetra u SAD-u trenutno predstavlja politika. Trumpova administracija američkoj industriji vjetra šalje zbunjujuće signale, no nije joj naškodio ni izlazak iz Pariškog sporazuma, a porast korištenja energije vjetra ipak se podržava kao dio politike „Američke energetske dominacije“.

Prednosti energije vjetra

Ukupna količina električne energije koja se proizvodi u američkim vjetroelektranama gotovo se udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine / Grafikon: The Conversation

U međuvremenu, tržište i dalje potiče rast industrije energije vjetra pod utjecajem sve veće zabrinutosti zbog klimatskih promjena. Američki tehnološki divovi Apple i Google snažno se zalažu protiv korištenja fosilnih goriva i napajaju se isključivo čistom energijom iz obnovljivih izvora.

Porast industrije utječe i na stvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji, uslugama i znanosti. Ukupni kapacitet vjetroelektrana trebao bi se sa sadašnjih 89 GW povećati na više od 400 GW tijekom sljedećih 30 godina, a prema podacima američkog Ureda za energiju (DOE) industrija energije vjetra mogla bi zaposliti 600.000 radnika.

Izvor: The Conversation

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Solarna industrija otvara nova radna mjesta 17 puta brže nego cijelo gospodarstvo SAD-a

U razdoblju od 2010. do 2016. godine zabilježen je ubrzan rast zaposlenosti u solarnoj industriji, koja trenutno nudi više novih radnih mjesta nego bilo koja druga industrija u SAD-u. Na žalost, američki predsjednik ima svoje planove koji se kose s nastojanjem prelaska industrija na obnovljive izvore energije i potiskivanjem fosilnih goriva.

Energija iz obnovljivih izvora napaja sve veći broj škotskih domova

Prema novoj statistici Škotska je jedna od najboljih svjetskih država u pružanju mogućnosti korištenja energije dobivene bez sagorijevanja fosilnih goriva u svim domovima. Ona ruši vlastite rekorde, a proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora - najviše iz vjetra, značajno pridonosi borbi protiv klimatskih promjena.  

Višak obnovljive energije utječe na pad cijena

Nijemački su potrošači na Božić bili plaćeni za korištenje električne energije? Prema New York Timesu cijena električne energije za mnoge je njemačke potrošače tijekom dva dana božićnih blagdana bila u minusu, jer je opskrba čistom, obnovljivom energijom znatno nadmašila potražnju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER