Zašto u SAD-u ubrzano raste korištenje energije vjetra?

John Hall o uzletu američke industrije energije vjetra za The Conversation

John Hall je docent strojarstva i zrakoplovnog inženjerstva na Fakultetu inženjerstva i primijenjenih znanosti na Sveučilištu Buffalo. Kao istraživač energije vjetra tvrdi kako će u skoroj budućnosti biti teško zadržati trenutni ubrzani rast industrije energije vjetra, no istodobno, brojni primjeri iz svijeta podupiru predviđanja kako će ona i dalje brzo rasti – na kopnu i na moru, i to zato što je podržava većina potrošača električne energije.

Korištenje energije vjetra u cijelom je svijetu u ubrzanom porastu, posebice u Kini i SAD-u, gdje se ukupna količina električne energije koja se proizvodi u vjetroelektranama gotovo udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine. Oko 25 posto svjetske proizvodnje električne energije danas dolazi iz obnovljivih izvora energije kao što su hidroenergija, vjetar i solarna energija.

Ubrzani rast

Energija proizvedena u vjetroelektranama trenutno pokriva 6,3 posto potrošnje električne energije u SAD-u. Savezna država Texas je američki lider u snazi instaliranih vjetroturbina, dok Iowa ostvaruje najveći udio električne energije dobivene u vjetroelektranama i to čak 37 posto.

SAD po izgradnji offshore vjetroelektrana još uvijek zaostaje za drugim zemljama, posebice onima u Europi, ali ipak ostvaruje značajan rast. Prva komercijalna offshore vjetroelektrana Block Island, smještena uz obalu Rhode Islanda, počela je s radom 2016. godine. Savezna država New York planira izgraditi još jednu znatno veću, dok Kalifornija razmatra mogućnost izgradnje plutajućih offshore vjetroelektrana.

Block Island Wind Farm, prva američka offshore vjetroelektrana / Foto: Dennis Schroeder / National Renewable Energy Lab / Flickr

Izazovi energije vjetra

Vjetra ima u izobilju, no ipak se ponekad smiruje i pada, o čemu naravno ovisi isporuka električne energije. Nedavna poboljšanja u tehnologiji skladištenja energije i učinkovitosti vjetroturbina, ipak smanjuju troškove proizvodnje i umanjuju nedostatak snage vjetra. Međutim, čini se kako najveći izazov za energiju vjetra u SAD-u trenutno predstavlja politika. Trumpova administracija američkoj industriji vjetra šalje zbunjujuće signale, no nije joj naškodio ni izlazak iz Pariškog sporazuma, a porast korištenja energije vjetra ipak se podržava kao dio politike „Američke energetske dominacije“.

Prednosti energije vjetra

Ukupna količina električne energije koja se proizvodi u američkim vjetroelektranama gotovo se udvostručila u razdoblju od 2011.-2017. godine / Grafikon: The Conversation

U međuvremenu, tržište i dalje potiče rast industrije energije vjetra pod utjecajem sve veće zabrinutosti zbog klimatskih promjena. Američki tehnološki divovi Apple i Google snažno se zalažu protiv korištenja fosilnih goriva i napajaju se isključivo čistom energijom iz obnovljivih izvora.

Porast industrije utječe i na stvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji, uslugama i znanosti. Ukupni kapacitet vjetroelektrana trebao bi se sa sadašnjih 89 GW povećati na više od 400 GW tijekom sljedećih 30 godina, a prema podacima američkog Ureda za energiju (DOE) industrija energije vjetra mogla bi zaposliti 600.000 radnika.

Izvor: The Conversation

R.I. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vrataruša II zaustavljena na Visokom upravnom sudu

Nakon gotovo tri godine spora Udruga BIOM uspjela je sudski poništiti rješenje kojim je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike htjelo osloboditi investitora obveze izrade studije utjecaja na okoliš u projektu vjetroelektrane Vrataruša II kod Senja.

Donald Trump napada vjetroturbine, tvrdi da buka uzrokuje rak

U svom govoru na skupu Republikanskog nacionalnog odbora, američki predsjednik Trump se ponovno obrušio na obnovljive izvore energije. U još jednoj iznenađujućoj izjavi, Trump je rekao kako vjetroturbine u blizini kuća ruše vrijednost nekretnina i uzrokuju rak.

Nove Trumpove bizarne tvrdnje o energiji vjetra

Američki predsjednik Donald Trump baš ne voli vjetroelektrane i silno se trudi da to svi znaju! Kao što smo ranije izvještavali, izgubio je višegodišnju pravnu bitku u neuspjelom pokušaju da spriječi izgradnju vjetroelektrane u blizini njegovog golf igrališta u Škotskoj, a u travnju je tvrdio da vjetroturbine uzrokuju rak. Imamo njegove najnovije bizarne tvrdnje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER