U Zagrebu se održava znanstveno-stručni skup „Sigurna i održiva proizvodnja hrane u Hrvatskoj“

Je li moguće proizvoditi dovoljno hrane s manje pesticida?

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dana 28. travnja održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup o sigurnoj i održivoj proizvodnji hrane u Hrvatskoj. Skup organizira Udruge biofila Hrvatske, a na njemu će sudjelovati stručnjaci s Geotehničkog, Agronomskog i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Nedavno osnovana Udruga biofila Hrvatske organizira međunarodni znanstveno-stručni skup „Sigurna i održiva proizvodnja hrane u Hrvatskoj“ koji će se održati 28. travnja 2023. godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 11:00 do 16:00 sati (Klinička predavaonica), prenosi portal Universitas.

Skup se organizira u suradnji s Međunarodnom udrugom proizvođača sredstava za biološku kontrolu (IBMA), Pesticide Action Networkom (PAN Europe), Europskim parlamentom, Life programom Europske unije i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Tematika skupa usmjerena je prema budućim ekološkim proizvođačima, a na njemu će sudjelovati više izlagača, znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Izlaganja će se moći pratiti uživo ili online preko MS Teams platforme.

„Nacrt Uredbe o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja, koji je 22. lipnja 2022. godine objavila Europska komisija, pod stalnim je napadom podržavatelja agroindustrije koji šire neargumentirane narative o nestašici hrane ukoliko ova uredba bude usvojena. Ovim događajem želimo podržati više od 700 znanstvenika koji su svojim potpisima podržali odredbe ovog nacrta, tvrdeći da uredba ne predstavlja opasnost za sigurnost hrane, već naprotiv, ustanovljuje uspostavljanje minimuma potrebnog za očuvanje prirodnih resursa koji osiguravaju dugoročnu sigurnost hrane. Bez prihvaćanja ove uredbe, ciljevi Europskog zelenog plana i njegovih strategija „Od polja do stola“ i Strategija bioraznolikosti do 2030., za smanjenje pesticida neće biti ostvareni, a bioraznolikost i zdravlje građana nadalje će biti izloženi utjecajima opasnih pesticida i njihovih još opasnijih mješavina.“ – istaknuo je prof. dr. sc. Albert Marinculić, predsjednik Udruge Biofila Hrvatske.

Na skupu će, između ostalog, biti govora o tome možemo li proizvesti dovoljno hrane bez korištenja sintetskih pesticida, biološkoj kontroli kao alternativi pesticidima u ratarstvu, štetnim učincima pesticida na ljudsko zdravlje, učincima onečišćenja teškim metalima i pesticidima na pčele i mnogim drugim zanimljivim temama.

Uvodno predavanje o propisima o uporabi pesticida održat će Martin Dermine iz Pesticide Action Network Europe, o biološkoj kontroli u višegodišnjim sustavima, odnosno trajnim nasadima, govorit će Lieselot Van der Veken (Pro Terra Agro), a o biološkoj kontroli kao alternativi pesticidima u ratarstvu Felix Wäckers (BioBest) te biogeist – alternativi sintetskim pesticidima i gnojivima Davor Popović (Biogeist).

Predavanje o štetnim učincima pesticida na ljudsko zdravlje održat će Lidija Gajski, dr. med., dok će o utjecaju onečišćenja teškim metalima i pesticidima na pčele govoriti Saša Zavrtnik s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu. Kako do ekološkog certifikata objasnit će Vesna Mijat (Bio Garantie), a o svojim iskustvima govorit će i David Pejić (Bio-zrno d.o.o.), najbolji ekološki poljoprivrednik u EU-u i dobitnik prestižne nagrade Europske komisije EU Organic Awards 2022.

Najava skupa, detaljni program događanja i online prijava dostupni su putem sljedeće poveznice.

Udruga biofila Hrvatske osnovana je 12. rujna 2022. godine s ciljem očuvanja i zaštite okoliša. Udruga djeluje na području Hrvatske s naglaskom na Zagrebačku i Zagorsko-krapinsku županiju, a sjedište udruge je u Jakovlju. Udruga je ujedinila istomišljenike kako bi zajedničkim naporima očuvali okoliš i sav biljni i životinjski svijet. Svojim akcijama nastoji smanjiti upotrebu opasnih pesticida te potaknuti svjesnost o neophodnom održavanju biološke raznolikosti te se posebno zalaže za promociju ekološke i održive poljoprivrede.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Ove subote svi na EKO market Zagrebačke županije!

Ako ste u potrazi za povrćem, voćem i prerađevinama proizvedenih na prirodan način bez ikakvih kemijskih zaštitnih sredstava, navratite ove subote 30. rujna u Westgate City i podržite EKO MARKET - prodajni sajam ekološke hrane, certificiranih, necertificiranih i biodinamičkih proizvođača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER