S dolaskom prvih roda izložba „Naslikaj me“ seli se u Ekopark Krašograd

Izložba slika na temu bijele rode seli se u njima omiljenu sredinu

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizira izložbu pod nazivom „Naslikaj me“ koja će se otvoriti u subotu 11. ožujka u Ekoparku Krašograd (Restoran Jadro, Bratina 112, Pisarovina) u 19 sati.

Izložene će biti 35 slike 28 autora, nastale na likovnim kolonijama u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini. Autori izložbe su akademski slikari, profesori likovne umjetnosti, članovi ULUPUH-a, ali i amateri koje povezuje ljubav prema umjetnosti, slikarstvu i prirodi.  Slike prikazuju rode i njihovo prirodno okruženje.

S dolaskom proljeća budi se i Ekopark Krašograd. Za posjetitelje je otvoren od 11.-12. i 18.-19. ožujka i to od 9 do 20 sati. Počevši od srijede 22. ožujka vrata Ekoparka otvorena su od 9 do 18 sati.

 

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

Predložite imena za malene rode iz Donje Kupčine

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije već tjednima svakodnevno prati što se događa u gnijezdu obitelji roda čija su tri ptića sve veća i veća. Stiglo je vrijeme da male rode dobiju imena, a u njihovom odabiru možete pomoći svojim prijedlozima do 5. srpnja 2022.

Rode u Zagrebačkoj županiji donose novce!

Naknada za popravak i zamjenu krovišta isplaćuje se zbog šteta koje gnijezda bijelih roda svojom težinom čine vlasnicima objekata na kojima se nalaze. Visina naknade je 700,00 kn po gnijezdu.

Danas se obilježava Svjetski dan bijele rode

Dan bijele rode (Ciconia ciconia) obilježava se s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda je dio identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu. Hrvatska je svojom bioraznolikošću jedna od najbogatijih zemalja Europe, a naša je obaveza sačuvati to bogatstvo bioraznolikosti za buduće generacije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER