Dinara back to LIFE predstavlja Smjernice za restauraciju i održivo upravljanje suhim travnjacima

Najava konferencije „Međusektorskom suradnjom prema održivom upravljanju travnjacima“

Partnerstvo projekta Dinara back to LIFE organizira međunarodnu konferenciju „Međusektorskom suradnjom prema održivom upravljanju travnjacima” te poziva sve zainteresirane na sudjelovanje.

Konferencija će se održati od 21. do 24. ožujka 2023.  godine u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Sinjske alke u Sinju (Put Petrovca 12).

Na konferenciji će  sudjelovati stručnjaci iz različitih sektora zaštite prirode, šumarstva, poljoprivrede, jedinica lokalnih samouprava i lokalnih akcijskih grupa, kako bi razmijenili znanja i iskustva te raspravili uloge i prilike međusektorske suradnje u upravljanju travnjacima. Također, stručnjaci s projekta „Dinara back to LIFE“ predstavit će Smjernice za restauraciju i održivo upravljanje suhim travnjacima koje objedinjuju iskustvo i naučene lekcije iz trogodišnje provedbe projekta restauracije travnjaka.

Glavne teme koje će obuhvatiti konferencija su: smjernice za restauraciju i održivo upravljanje suhim travnjacima, uloga sektora zaštite prirode, šumarstva i poljoprivrede u očuvanju i održivom korištenju travnjaka te upravljanju Natura 2000 područjima, prilike za međusektorsku suradnju te lokalna zajednica kao nositelj ruralnog razvoja.

Za sudjelovanje nije predviđena kotizacija a sve detalje o konferenciji pronađite na službenoj stranici projekta. Program konferencije možete pogledati ovdje.

Podsjetimo, projekt Dinara back to LIFE je krajem srpnja 2022. objavio svoj prvi film „Otvoreni tip staništa – travnjaci“. Riječ je o prvom kratkom filmu napravljenom u sklopu projekta Dinara back to LIFE, a govori o važnosti travnjaka za bioraznolikost Dinare, o tome što ova staništa ugrožava te što se kroz projekt poduzima kako bi se dinarske travnjake sačuvalo. Projekt Dinara back to LIFE vodi Udruga Biom uz projektne partnere (Hrvatske šume, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Lokalna akcijska grupa Cetinska krajina), a Europska komisija nedavno ga je uvrstila među 19 uspješnih projekata obnove prirode iz cijele EU, i to prilikom predstavljanja dugo očekivanog prijedloga iznimno važnog Propisa o restauraciji prirode. Dinara back to LIFE je na navedeni popis uvršten kao jedini izdvojeni projekt iz Hrvatske.

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Projekt Dinara back to LIFE objavio svoj prvi film!

„Otvoreni tip staništa – travnjaci“ prvi je kratki film napravljen kroz projekt Dinara back to LIFE, a govori o važnosti travnjaka za bioraznolikost Dinare, o tome što ova staništa ugrožava, te što se kroz projekt poduzima kako bi se dinarske travnjake sačuvalo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER