Bečka gospodarska komora i Wien Energie testiraju novi koncept e-punionica za tvrtke

Elektromobilnost je ključna za bečku prometnu tranziciju

Električne punionice postavljene na lokacijama predviđenim za dostavu trebale bi tvrtkama bez vlastitih parkirnih mjesta olakšati prelazak na e-mobilnost

Bečka gospodarska komora i Wien Energie pokreću pilot-projekt kojim će tvrtkama koje ne raspolažu vlastitim parkirnim mjestima osigurati odgovarajuću infrastrukturu za punjenje električnih vozila. Na tri lokacije u Beču postavljene su javne e-punionice i to u području namijenjenom za dostavna vozila u kojem se istovar i utovar robe vrši isključivo u unaprijed određenom vremenu, a mnoge od tih dostavnih zona nalaze se upravo ispred malih i srednjih poduzeća. Zahvaljujući provedbi ovog pilot-projekta tvrtke će svoja električna vozila moći puniti čistom energijom u neposrednoj blizini svog sjedišta.

„Malim i srednjim tvrtkama želimo što više olakšati prelazak na elektromobilnost. Ovim ćemo im pilot-projektom omogućiti punjenje električnih vozila tamo gdje je to najpotrebnije, a time ćemo ujedno ubrzati prometnu tranziciju i postizanje klimatske neutralnosti do 2040. godine.“ – izjavio je Peter Hanke, gradski vijećnik za gospodarstvo.

Električne punionice kao ključ prometne tranzicije

Blizina dostupne infrastrukture za punjenje električnih vozila važan je čimbenik pri prelasku na elektromobilnost. Veće tvrtke koje raspolažu vlastitim parkirnim mjestima mogu ih opremiti odgovarajućim punionicama, no manje tvrtke u gusto naseljenim urbanim područjima često nemaju tu mogućnost.

„Punjenje električnih gospodarskih vozila predstavlja izazov, osobito u gradskim središtima i gusto izgrađenim urbanim područjima. Električne punionice u zonama za istovar i utovar robe olakšat će poslovanje malih i srednjih poduzeća i omogućiti brži prelazak na e-mobilnost.“ – objasnio je predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck.

  • Predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck (lijevo) i direktor Wien Energie Michael Strebl (desno) testiraju novu e-punionicu. © Wien Energie / Christian Hofer

Analiza korištenja pilot-lokacija

Wien Energie je u sklopu pilot-projekta zasad postavio tri e-punionice i to u dostavnim zonama u ulicama Gumpendorferstraße, Ennsgasse i Döblinger Hauptstraße. Korištenje ovih dostavnih zona će se u narednim mjesecima promatrati i analizirati.

„Ovdje testiramo još jedan važan element prometne tranzicije i tvrtkama pojednostavljujemo prelazak na elektromobilnost. Ako pilot-lokacije budu dobro prihvaćene, moguće je njihovo daljnje širenje na ovom području i u drugim dijelovima grada.“ – kazao je Michael Strebl, izvršni direktor Wien Energie.

Ciljano širenje javnih e-punionica

S više od dvije tisuće javno dostupnih e-punionica, Wien Energie trenutno upravlja najgušćom mrežom e-punionica u Beču. S povećanjem broja električnih vozila raste i potražnja za električnim punionicama pa se njihova mreža konstantno širi. Ove godine bit će izgrađena dva parkirališta za brzo punjenje, svaki s 10 punionica snage do 150 kW. Osim toga, u nadolazećim godinama bit će izgrađeno dodatnih 200 javnih punionica, ravnomjerno raspoređenih po gradskim okruzima. Wien Energie ove punionice gradi u bliskoj suradnji s gradom i gradskim okruzima i to na lokacijama na kojima su najpotrebnije - primjerice, na prometnim čvorištima ili lokacijama s povećanim zahtjevima za punjenje.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Biciklisti u Beču smiju skrenuti udesno i na crvenom svjetlu na semaforu

Od početka svibnja biciklistima je u austrijskoj prijestolnici dopušteno skretanje udesno na više od 170 semafora čak i kada je upaljeno crveno svjetlo. Time se dodatno olakšava kretanje gradom biciklom, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

Procvat održive mobilnosti primjetan je i na bečkim punionicama

Sve više vozača u Austriji odlučuje se za ekološki prihvatljiviji način prijevoza. Potražnja za električnim punionicama sve je veća te je udvostručena u odnosu na 2020. godinu. Bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom neprestano ulaže u širenje mreže električnih punionica kako bi zadovoljio tako visoku potražnju. U Beču ih je zasad oko 2.000, a u planu je otvaranje još dvjestotinjak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER