Ljubljana je domaćin konferencije „Gradovi za klimatsku neutralnost“

#Cities4Climateneutrality

Konferenciju „Gradovi za klimatsku neutralnost“ u okviru projekta CLIMASUM organizira ODRAZ u suradnji s Gradom Ljubljanom i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – Energija, transport i zaštita klime, a održat će se u Ljubljani od 22. do 24. ožujka 2023.

Bogat i zanimljiv program počet će u srijedu 22. ožujka u 12 sati radionicom održive urbane mobilnosti ProSUMP. Radionica obuhvaća temu institucionalizacije urbane mobilnosti u jedinicama lokalne samouprave zapadnog Balkana, s prijedlozima novih ili unaprijeđenih organizacijskih struktura te mogućnosti tehničke podrške i pilot projekata. Namijenjena je korisnicima projekta ProSUMP i svim ostalim zainteresiranima.

Službeni dio programa kreće u večernjim satima i to godišnjom Skupštinom mreže CIVINET od 18:15 – 19:30 sati. U četvrtak 23. ožujka, od 9:00 sati slijedi raznovrstan program konferencije „Gradovi za klimatsku neutralnost“ (#Cities4Climateneutrality) koji uključuje tematska izlaganja, panel raspravu, pitch sesiju i grupni rad te posjet primjerima dobre prakse održive mobilnosti (šetnja pješačkom zonom, obilazak biciklom i autobusom po Ljubljani ili brodom po Ljubljanici).

Konferencija predstavlja priliku za umrežavanje i razmjenu kontakata s predstavnicima devet grčkih gradova, članova mreže CIVINET Grčka – Cipar, koji su u četverodnevnom studijskom posjetu Zagrebu i Ljubljani. U večernjim satima uz večeru i glazbu slijedi proslava CIVINET-ov 10. rođendan.

U petak 24. ožujka održat će se projekcija filma „Why we cycle?“ i razgovor o biciklističkom prometu i bicikliranju koji je organiziran na inicijativu biciklističkog gradonačelnika Ljubljane Mateja Praprotnika u suradnji s Ljubljanskom biciklističkom mrežom te uz podršku Grada Ljubljane i Kinodvora.

Sudjelovanje na konferenciji možete prijaviti najkasnije do petka 10. ožujka i to putem sljedećeg online obrasca.

Konferenciju organizira ODRAZ (Tajništvo mreže) u okviru projekta CLIMASUM u suradnji s Gradom Ljubljanom i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Europu – Energija, transport i zaštita klime. Projekt je dio Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kako održiva urbana mobilnost mijenja navike i ponašanje građana?

Promjena je sastavni i nužni dio života pojedinaca, obitelji, organizacija, društva. Ako želimo postići ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova i ostvariti klimatski neutralnu EU do 2050., naše ponašanje i navike u okviru svakodnevnih putovanja također se moraju promijeniti.

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav mora se provesti tako da građani i poduzeća, uključujući industriju i prometni sektor, prihvate cilj smanjenja emisija za 90 % u prometnom sektoru do 2050., kao i načine i sredstva kojima bi se to postiglo.

Sudjelujte na webinaru „Klima i mobilnost"

Naglasak webinara je na javnim prostorima ugodnijima za život u kontekstu ublažavanja posljedica klimatskih promjena uz održivu mobilnost i kvalitetno prometno prostorno planiranje u koje su uključeni i građani.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER