Veleposlanik Francuske Republike Gaël Veyssière u službenom posjetu Rijeci

Francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Gaël Veyssière i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u četvrtak su se susreli u Salonu Grada Rijeke

Gradonačelnik Filipović i veleposlanik Veyssière razgovarali su o dosadašnjoj, ali i mogućnostima buduće suradnje ne samo na nacionalnoj razini, između Hrvatske i Francuske, već i na lokalnoj razini i to u području gospodarstva, poduzetništva, turizma, kulture i sporta.

Gradonačelnik Filipović upoznao je francuskog veleposlanika Gaëla Veyssièrea s velikim infrastrukturnim projektima koji su trenutno u tijeku u Rijeci, a riječ je o razvoju cestovnog i željezničkog prometa, kao i  razvoju lučke infrastrukture. Istaknuo je izuzetno dobru suradnju s Vladom Republike Hrvatske na tim projektima koji se realiziraju i uz veliku pomoć sredstava dobivenih iz fondova Europske unije. Istaknuo je i izvrsnu suradnju s riječkim Sveučilištem, naglasivši veliku čast iskazanu prof. dr. sc. Snježani Prijić-Samaržiji, rektorici Sveučilišta u Rijeci, kojoj je 14. veljače dodijeljeno odličje Viteza Nacionalnog reda za zasluge Francuske Republike (Chevalier de l'Ordre national du mérite).

Kao veliki značaj za razvoj gospodarstva u Rijeci, gradonačelnik Marko Filipović je istaknuo  i sve veći broj stranih tvrtki koje svoje urede otvaraju u Rijeci, primjerice MAERSK i Lürssen, od kojih će ovaj potonji biti angažiran i oko izgradnje nove marine koja bi trebala doprinijeti razvoju nautičkog turizma u Rijeci. Dodao je kako se u Rijeci u posljednjih nekoliko godina sve više povećava broj gostiju iz Francuske te kako se nada da će potencijal Rijeke prepoznati i francuski investitori. Filipović je istaknuo i vrlo dobru dosadašnju suradnju s Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj te izrazio vjeru da će se suradnja nastaviti i u budućnosti.

  • Veleposlanik Francuske Republike u RH Gaël Veyssière i riječki gradonačelnik Marko Filipović / Foto: Grad Rijeka

Veleposlanik Gaël Veyssière također je apostrofirao dosadašnju dobru suradnju s Rijekom, posebice ističuću rad Francuske Alijanse Rijeka koja promovira francuski jezik i kulturu. Ističući sve veći broj francuskih turista koji dolaze na područje Rijeke, Kvarnera i Istre, veleposlanik je iskazao želju oko ispitivanja mogućnosti otvaranja počasnog francuskog konzulata u Rijeci. Također, budući da je Pariz domaćin Olimpijskih igara 2024. godine, prema riječima veleposlanika, želja je Veleposlanstva, a s ciljem promocije sporta, pogotovo među djecom i mladima, uoči Olimpijskih igara diljem hrvatskih gradova organizirati razna sportska događanja. Razgovaralo se i o eventualnom uključivanju Rijeke, grada koji je tijekom 2022. godine nosio i titulu Europskog grada sporta. Što se tiče ulaganja u gospodarstvo i poduzetništvo, veleposlanik je istaknuo zainteresiranost francuskih tvrtki za ulaganje u infrastrukturne projekte u Rijeci u budućnosti, kao i na mogućnost suradnje mediteranskih gradova obaju država, među kojima je i Rijeka.

Veleposlanik Veyssière i gradonačelnik Filipović razmijenili su prigodne poklone i oboje iskazali želju za nastavkom suradnje i u budućnosti, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

U Rijeci održana rasprava na temu mladih i kulture

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Rijeci je organizirao raspravu na temu mladih i kulture na kojoj je bilo riječi o europskim programima potpore, suradnji institucija i umjetnika, ostavštini programa Rijeka EPK 2020. te novim kulturnim formatima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER