Španjolska potrošila 258 milijuna eura na nove vlakove koji ne prolaze kroz tunele

Smijenjena dva visoka dužnosnika Renfea i Adifa

Španjolski nacionalni željeznički prijevoznik Renfe naručio je 31 novi regionalni vlak u vrijednosti od 258 milijuna eura. Njihove dimenzije pokazale su se prevelikima za prolazak kroz postojeće tunele.

Iako je ova vijest nasmijala brojne korisnike društvenih mreža, odgovornima za ovu skupu grešku nije nimalo smiješno. Nacionalni željeznički prijevoznik Renfe je 2020. godine od španjolskog proizvođača CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) naručio 31 novi regionalni vlak. Cilj je bio obnoviti 40 godina stara željeznička vozila u Asturiji i Kantabriji, dvije regije u sjevernoj Španjolskoj, a predviđeni proračun iznosio je 258 milijuna eura. Međutim, pokazalo se da su naručeni vlakovi preširoki i ne mogu proći kroz postojeće tunele.

Predsjednik regionalne vlade Kantabrije, Miguel Angel Revilla, početkom veljače je zatražio ostavku odgovornih, a s njim se složila i španjolska ministrica prometa Raquel Sanchez koja je uskoro najavila smjenu dvojice visokih dužnosnika Renfea i Adifa, španjolskog državnog upravitelja željezničke infrastrukture.

Srećom, proizvođač je grešku uočio prilikom projektiranja vlakova pa nijedan vlak ipak neće ostati zaglavljen u tunelu. U Renfeu tvrde kako su ugovor o proizvodnji novih vlakova s CAF-om zaključili temeljem specifikacija infrastrukture koje je dostavio Adif, no proizvođač je još u ožujku 2021. upozorio da specifikacije možda nisu točne. Izgrađena u 19. stoljeću, regionalna željeznička mreža prolazi kroz planinski krajolik, a postojeći tuneli različitih širina ne odgovaraju standardiziranim dimenzijama suvremenih vlakova.

Vlakovi su trebali biti isporučeni 2024. godine pa će isporuka najvjerojatnije kasniti između dvije i tri godine. Uz dodatne troškove proizvodnje, vlakovi će se sada ipak projektirati prema dimenzijama vlaka koji već prometuje željezničkom mrežom. Renfe je proizvođaču CAF-u u tu svrhu stavio na raspolaganje jedan od svojih starih vlakova, a Adif će također ažurirati svoje infrastrukturne podatke kako se ova greška više nikad ne bi ponovila.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

Webinar „Doprinos željeznice održivoj mobilnosti“

Kakav razvoj željeznice predviđa Europska unija, kakav javni prijevoz građani zaslužuju, je li prosječnom putniku veći problem sporost vlakova ili njihova nepouzdanost te kako to promijeniti – pitanja su o kojima će se razgovarati tijekom drugog ovogodišnjeg tematskog webinara u organizaciji ODRAZ-a, tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER