Hrvatske šume: U proljeće PRVO posadi DRVO!

Dani zajedničke sadnje proljeće 2023.

Proljeće je u Hrvatskim šumama vrijeme za proljetnu sadnju, a samim time i za ovogodišnje izdanje akcije „Dani zajedničke sadnje“.

„Hrvatske šume d.o.o. gospodare hrvatskim šumskim blagom u maniri dobrog gospodara koji brine o šumi u svim fazama njenog života od sjemena do zrele dobi. Upravo zato Hrvatske šume d.o.o. godišnje posade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. Šume se pomlađuju kroz brojne samostalne, ali i akcije koje uključuju udruge građana, škole, dječje vrtiće i vanjske suradnike. Iznimno velik odaziv ovim akcijama daje nam vjetar u leđa i poticaj jer je svaka posađena biljka dragocjena te je zalog da naš planet i dalje diše.“, ističe se u priopćenju Hrvatskih šuma.

Akcije zajedničke sadnje nisu samo akcije pošumljavanja, druženja i zajedničke brige za prirodu, već su prvenstveno namijenjene edukaciji i informiranju građana.

U Hrvatskim šumama ističu kako ovogodišnji slogan dana zajedničke sadnje „U proljeće PRVO posadi DRVO!“ ima višeslojno značenje. U prvom redu predstavlja poziv građanima svih dobnih skupina da se uključe u ovu hvalevrijednu akciju te na početku proljeća, u kojem se priroda budi i iznova rađa, kao prvi korak njegovog dolaska posade drvo.

Također, svako posađeno stablo može biti prvo koje je pojedinac posadio u svom životu čime ostavlja svoj trag za budućnost. Istovremeno, Hrvatske šume ovim sloganom pozivaju roditelje da posade stabla za svoju djecu prilikom rođenja ili tijekom života zajedno s njima te na taj način djecu uče vrijednosti i važnosti promišljanja o plućima svijeta odnosno važnosti postojanja šuma koje nam svima omogućuju kvalitetniji i zdraviji život.

Akcija Dani zajedničke sadnje održat će se 10. i 11. te 17. i 18. ožujka ove godine. Rok za prijavu zainteresiranih građana je kraj veljače, a broj prijava je ograničen. Prijave je potrebno dostaviti na adresu elektroničke pošte: posumljavanje@hrsume.hr.

U prijavi je potrebno navesti sljedeće: ime i prezime sudionika/naziv grupe sudionika, adresu e-pošte, posjedovanje ili ne posjedovanje alata za sadnju te županiju u kojoj bi se sadnja obavljala.

Sudionici se trebaju obući u odgovarajuću terensku obuću i odjeću i ponijeti rukavice, a o svim detaljima akcije prijavljeni će biti povratno obavješteni e-poštom.

U Hrvatskim šumama napominju kako će se osobni podaci sudionika koristiti isključivo u svrhu za koju su prikupljeni, kao i da je događaj „Dani zajedničke sadnje“ javne je prirode te će biti sniman i fotografiran. Ukoliko ne želite biti na fotografijama i snimkama koje će se koristiti u sklopu promotivnih aktivnosti (uključujući objave na Internet stranicama, društvenim mrežama i časopisu Hrvatske šume), javite se zaposlenicima Hrvatskih šuma na samom događaju, kako bi se uvažio vaš zahtjev.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Osijeku se do kraja godine sadi 1.115 stabala!

Osječka gradska uprava najavila je sadnju 1.300-1.400 novih stabala, kako u okviru redovne sadnje proračunskim sredstvima, tako i u sklopu „Dana kolektivne sadnje drveća“ koju je pokrenula Inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“.

„Šuma mladih Bečanki i Bečana“: 105 ha nove šume od 1985.

U Beču je u subotu 22. listopada ponovno organizirana zajednička akcija pošumljavanja u kojoj tradicionalno od 1985. godine sudjeluju brojne obitelji s djecom. Ovaj put akcija je provedena u 10. gradskom okrugu Favoriten i to nedaleko bečkog Centralnog groblja, a uz potporu šumara Grada Beča posađeno je više od 20.000 stabala i grmlja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER