U Osijeku se do kraja godine sadi 1.115 stabala!

Stručne službe Grada Osijeka razmišljaju i o projektu uzgajanja stabala u Unikomovom rasadniku

Osječka gradska uprava najavila je sadnju 1.300-1.400 novih stabala, kako u okviru redovne sadnje proračunskim sredstvima, tako i u sklopu „Dana kolektivne sadnje drveća“ koju je pokrenula Inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota najavio je kako će Grad Osijek u ovoj godini posaditi 1.115 stabala, a ta se brojka odnosi samo na stabla čija će se sadnja financirati kroz gradski proračun.

„Osijek je grad u parku – zeleni grad, i jedan od najvažnijih segmenata komunalne djelatnosti, uz prometnice, su javne zelene površine, naši parkovi. Sadnja stabala važna je i zbog smanjenja utjecaja klimatskih promjena, ali i nove vizure grada“, istaknuo je Boris Piližota te dodao kako je gradska uprava za akciju kolektivne sadnje stabala izdvojila 400 tisuća kuna. Naime, u sklopu akcije će se posaditi 473 stabla na 22 lokacije, a na sedam od njih će u sadnji sudjelovati i građani.

  • Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka / Foto: Grad Osijek

Hrvatske šume su se također uključile u akciju sadnje stabala u Osječko-baranjskoj županiji te će donirati ukupno 544 sadnice jasena, hrasta i graba.

„Sve sadnice koje se doniraju, osim popratnih dokumenata, imat će i biljnu putovnicu koja garantira da je biljka ispravna i deklaraciju koja tvrdi da je iz registriranog sjemenskog obrta, a kojom se prikazuje i starost sadnice“, kazao je Zlatan Mihaljević, rukovoditelj osječke Podružnice Odjela za ekologiju Uprave šuma.

Minimalno 200 doniranih stabala posadit će se u Osijeku, čime će se brojka posađenih stabala popeti i do 1.300-1.400, što je gotovo tri puta više od broja uklonjenih stabala.

Koordinator građanske inicijative za Osječko-baranjsku županiju Petar Kopunović Legetin je objasnio kako će se Inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj“ uključiti svi građani te se zahvalio Gradu Osijeku, Hrvatskim šumama, Unikomu i svim institucijama u županiji koje su se potrudile da inicijativa uspije.

„Ovo je lijep primjer suradnje nadležnih ustanova zaduženih za svoje aktivnosti, a u suradnji s građanima dobivamo simbiozu. Organizirana je i edukacija građana u suradnji s Viktorijom Alagić iz Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek. Pokazat ćemo učenicima, srednjoškolcima i fakultetima kako nešto proaktivno raditi za našu budućnost“, naglasio je Kopunović Legetin.

Sadnja s građanima u Osijeku

Akcija kolektivne sadnje će se u Osijeku održati 8. i 9. studenog, kada će stručne službe Grada Osijeka zajedno s građanima posaditi osam od predviđene 32 svojte stabala, uglavnom visokog i srednje visokog rasta, i to na sljedećim lokacijama: Ulica Bele Bartoka, Drinska ulica i Ulica kralja Petra Svačića u petak 8. studenog te Ulica kralja Petra Svačića, Park Uske njive, Zeleno polje (početno s Ulicom Matije Gupca) i Tenja (Osječka ulica) u subotu 9. studenog 2019.

Također, Davor Vić, direktor gradske tvrtke Unikom, najavio je kako stručne službe razmišljaju i o projektu uzgajanja stabala u Unikomovom rasadniku, koja bi se u odrasloj dobi mogla ponuditi gradskoj upravi i ostalim zainteresiranim subjektima.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Na riječkom Kampusu zasađena aleja drena

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je akcija ozelenjavanja Kampusa kojom je zasađena aleja drena u Ulici Radmile Matejčić, ispred zgrade sveučilišnih odjela. Na Sveučilištu poručuju kako je ovo tek početak ozelenjavanja Kampusa, koje će se nastaviti provoditi po fazama i kalendaru sadnje.

Studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci pridružuju se nacionalnoj akciji kolektivne sadnje drveća

Sveučilište u Rijeci u subotu, 26. listopada 2019., s početkom u 11:30 sati, organizira akciju sadnje stabala na Kampusu (Ul. Radmile Matejčić 3), kojom se priključuje građanskoj inicijativi pošumljavanja. Akcija je pokrenuta na svjetskoj razini s ciljem jačanja pluća našeg planeta i povećanja apsorpcije štetnog ugljičnog dioksida, vodećeg stakleničkog plina.

Na četiri lokacije u Sisku zasađeno 145 novih stabala

„Zeleni Sisak za zeleni planet“ je akcija Grada Siska, gradskih trgovačkih društava i ustanova te dječjih vrtića i osnovnih škola koja je ovog ponedjeljka istovremeno održana na četiri sisačke lokacije i na kojima je uspješno posađeno 145 novih stabala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER