Međunarodni dan šuma Hrvatske šume obilježile sadnjom 150 stabala hrasta kitnjaka i lužnjaka

Hrvatske šume će korištenjem novih električnih vozila smanjiti emisiju CO2 za 18 tona godišnje

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana šuma koji se obilježava na temu „Zdrave šume za zdrave ljude“, Hrvatske šume organizirale su sadnju 150 stabala hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka na Dubravkinom putu u Zagrebu. Predstavljeno je i šest novih električnih vozila kojima će se emisija CO2 smanjiti za 18 tona godišnje.

„Hrvatske šume su itekako svjesne da su šume nezamjenjiv resurs za održavanje životne ravnoteže, posebno za smanjenje emisije štetnih plinova koji doprinose globalnom zatopljenju. Upravo zato Hrvatske šume godišnje posade više od devet milijuna sadnica različitih šumskih vrsta. Šume se pomlađuju kroz brojne samostalne, ali i akcije koje uključuju udruge građana, škole, dječje vrtiće i vanjske suradnike. Iznimno velik odaziv ovim akcijama daje nam vjetar u leđa i poticaj jer je svaka posađena biljka dragocjena za život na Zemlji i sve nas.” – kazao je predsjednik Uprave Nediljko Dujić.

„Hrvatske šume redovito provode ovakve i slične aktivnosti te smo uvjereni da je ova inicijativa  još jedan uspješan korak u zaštiti naše prirode i osiguranju kvalitetnijeg života za sve nas. Zajedno činimo razliku i pozitivno utječemo na okoliš, čuvamo prirodu i šume za naše buduće generacije”, dodao je Dujić.

 

©  Ekovjesnik

Akcije kolektivne sadnje ove godine odvijale su pod sloganom „U proljeće PRVO posadi DRVO!“ te nisu predstavljale samo akcije pošumljavanja, druženja i zajedničke brige za prirodu, već su prvenstveno bile namijenjene edukaciji i informiranju građana. Park šuma Dubravkin put odabrana je za današnju akciju sadnje kao jedna od najposjećenijih urbanih šuma u Zagrebu s velikom ekološkom i socijalnom vrijednošću, a nastala je prirodnim pomlađivanjem te predstavlja prirodnu oazu i ekološko uporište u gradskim uvjetima.

Navedene kolektivne sadnje i današnju akciju sadnje na Dubravkinom putu podržali su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i prof. dr. sc. Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

  • Ministrica Marija Vučković zahvalila se Hrvatskim šumama i šumarskoj struci na brizi o hrvatskim šumskim resursima u Hrvatskoj te čestitala svima Međunarodni dan šuma. ©  Ekovjesnik

„Šume su najraznovrsniji ekosustavi na našem planetu, a Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja s njegovanjem šumarske znanosti te tradicijom gospodarenja šumama dužom od dva i pol stoljeća.  S obzirom na to da je danas Međunarodni dan šuma, koji s pravom obilježavamo prisjećajući se i naglašavajući važnost šuma, koji je ove godine posvećen povezanosti šuma s njenim zdravljem, sa zdravljem biljaka, životinja i ljudi, želim vam svima puno zdravlja.“ – poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prof. dr. sc. Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, najavio je kako će se povodom Međunarodnog dana šuma i Dana kvalitete Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu 22. ožujka održati prvi CROFOR - Croatian Forestry Forum na temu „Inovacije i održivi razvoj“. Na CROFOR-u će se raspravljati o izazovima potrajnog (održivog) gospodarenja šumama u budućnosti, o ženama u šumarstvu i drvnoj tehnologiji, kao i o značaju i ulozi urbanog šumarstva te inovacijama u hrvatskoj drvnoj industriji.

 

©  Ekovjesnik

Uz današnju sadnju stabala na Dubravkinom putu, predstavljeno je i šest novih električnih vozila koja su nedavno nabavljena putem Fonda zajedničkog financiranja temeljem Javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru. Riječ je o šest automobila Volkswagen ID.4 Pro Performance na električni pogon kategorije M1. Nova će vozila Hrvatskim šumama pomoći u smanjenju emisije CO2 za 18 tona godišnje, s obzirom da prosječno osobno vozilo emitira oko tri tone CO2 godišnje.

  • Hrvatske šume će korištenjem novih električnih vozila smanjiti emisiju CO2 za 18 tona godišnje. ©  Ekovjesnik

„Svjesni onečišćenja koje sa sobom nosi moderan način života i sve veća urbanizacija, cilj nam je aktivno sudjelovati u smanjenu emisija štetnih plinova i doprinijeti zaštiti okoliša, ali i osigurati efikasniji i ekonomičniji rad naše tvrtke. Izrazito smo ponosni što smo predvodnik zelene tranzicije. Naime, dosad smo izvršili zamjenu sustava grijanja u više od 107 naših poslovnih zgrada, odnosno s fosilnih goriva prešli smo na lokalni drvni pelet ili sječku, a sve svoje objekte obnavljamo primjenom niskoenergetskih standarda gradnje.” – izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zahvaljujući projektu Forestami posađeno više od 560 000 stabala

Osim sadnje na unaprijed određenim lokacijama diljem metropolitanskog područja Milana, planira se i povećanje broja stabala duž ulica, trgova i dvorišta te na krovovima i pročeljima zgrada. Projekt se provodi s ciljem zaštite klime i podizanja kvalitete zraka, a građani se potiču na zajedničko djelovanje na ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Međunarodni dan šuma 2023.: Zdrave šume za zdrave ljude

S ciljem podizanja svijesti o dobrobiti koje šumski ekosustavi daju našem planetu, kao i cijelom čovječanstvu, dana 21. ožujka obilježava se Međunarodni dan šuma kada se diljem svijeta stavlja naglasak na edukaciju javnosti o koristima i važnostima šuma za opstanak svih živih bića na Zemlji.

Hrvatske šume obilježile Svjetski dan šuma i prvi dan proljeća

Povodom Svjetskog dana šuma i obilježavanja prvog dana proljeća, Hrvatske šume organizirale su inspirativno i edukacijsko okupljanje na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića. Stvarajući neobičan spoj urbanog i prirodnog okoliša, postavljena kupola u atraktivnom šumskom uređenju, uz korištenje hortikulturnog materijala uzgojenog u rasadniku Hrvatskih šuma, osvijetlila je važnost šuma na kreativan i zanimljiv način prikazujući šume u nizinskom, krškom i brdovitom području.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER