Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

Plutajuća pozornica i hibridni kulturni prostor u simbiozi s rijekom: kazalište Théâtre l'Île Ô poziva najmlađu publiku na rijeku Rhône u Lyonu!

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 245 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

Ova arhitektonski i tehnički jedinstvena građevina ugošćuje umjetnički i edukativni projekt Les Scènes Ôtrement, koji su pokrenuli Jean-Philippe Amy i David Lahill, a posvećen je prvenstveno promicanju kazališne umjetnosti kao važnog elementa u odgoju djece i mladih. U ovom će se kazalištu izvoditi predstave koje potiču znatiželju, emocije i kreativnost djece, a nudit će se tijekom cijele godine, čak i za vrijeme školskih praznika.

Théâtre L’Île Ô je privatni projekt vrijedan dva milijuna eura, a kazalište se u svojih 50 metara duljine, 11,4 metara širine i osam metara maksimalne visine sastoji od nekoliko prostora, od kojih su neki modularni kako bi se prilagodili svim aktivnostima. Prostire se na tri razine i raspolaže s dvije dvorane s 244 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 prostora za umjetničke radionice, edukaciju, stručna usavršavanja i razna događanja. Tu je i krovna terasa ukupne površine 150 m2, a cijela građevina prilagođena je osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Projekt je u početku izazvao zabrinutost stanovnika Lyona zbog njegove lokacije na obali rijeke Rhône, no dobio je potporu francuske nacionalne uprave za mrežu unutarnjih vodnih putova Voies navigables de France (VNF), koja mu je dodijelila upravo tu lokaciju u središtu Lyona. Plutajuće kazalište izgrađeno je u luci Port Édouard-Herriot, a u Lyon je prevezeno početkom listopada 2022. te dovršeno na sadašnjoj lokaciji.

Svečano otvaranje nove lyonske scene održano je 14. siječnja 2023., čime je prema lokalnim medijima označen početak velike kulturne avanture. Povodom otvaranja odigrana je prva predstava pod nazivom „Chandelle“, a namijenjena je djeci u dobi od jedne do šest godina.

Od 2004. godine u Irignyju, nedaleko od Lyona, djeluje i privatno kazalište Le Patadôme koje je također osmislio glumac i redatelj Jean-Philippe Amy. Sa svojom drvenom kupolom i 110 sjedećih mjesta, kružna dvorana kazališta Le Patadôme predstavlja jedinstveni prostor za izvedbu s modularnom pozornicom koja u svakoj predstavi omogućuje posve novi odnos s publikom.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Očarana Pompejima Madonna odlučila financirati kazališni projekt lokalnih tinejdžera

Na svoj rođendan, u petak 16. kolovoza, Madonna je posjetila Arheološki park Pompeji gdje se susrela sa skupinom tinejdžera i djece koji sudjeluju u projektu „Sogno di Volare“ („San o letenju“). Cilj projekta je uključivanje lokalne zajednice u kulturni život i promociju Arheološkog parka Pompeji kao dijela zaštićene UNESCO-ove Svjetske baštine.

U Glini danas počinju STEM radionice

Inicijativa „Ljudi za ljude“ u suradnji s udrugom „Programerko“ organizira edukaciju SCRATCH programiranja za djecu s područja Gline

U Rijeci se održava 10. TjeDAN ZA DARovitost

Cilj TjeDNA ZA DARovitost je skrenuti pozornost javnosti, posebice stručne, na prava darovite djece i odgojno-obrazovne potrebe koje proizlaze iz njihovih specifičnih osobina. Namjera je senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja i njegovanja darovite, kreativne i talentirane djece i mladih kao budućih pokretača našeg društva te skrenuti pozornost na  vrijedne, kreativne i originalne djelatnike koji svojim djelovanjem promiču ideje kvalitetnog poučavanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER