Kreće modernizacija Masarykovog kolodvora u Pragu

Kolodvor dobiva novu platformu s prostranim kolodvorskim predvorjem i zelenim površinama

Nacionalni željeznički upravitelj infrastrukture Správa železnic (SŽ) dobio je pravomoćnu građevinsku dozvolu za projekt obnove i modernizacije praškog Masarykovog kolodvora. Očekuje se kako će natječaj za odabir izvođača radova biti raspisan ovog proljeća, a radovi bi trebali početi tijekom ove godine.

Projekt obnove i modernizacije ovog praškog kolodvora, između ostalog, uključuje proširenje postojećeg broja kolosijeka sa sedam na devet, kao i rekonstrukciju svih perona te izgradnju nove platforme iznad kolosijeka kojom će se ukloniti postojeće barijere i omogućiti nesmetan pristup te izravna povezanost s linijom B praške podzemne željeznice. Završetak radova očekuje se tijekom 2026. godine.

Kolodvor Masaryk (Masarykovo nádraží) nalazi se u samom središtu Praga i treći je najprometniji kolodvor u Češkoj. Cilj opsežne obnove i modernizacije je povećanje funkcionalnosti samog kolodvora, ali i razine udobnosti putnika koja će po završetku projekta biti primjerena današnjem vremenu. Osim proširenja broja perona i kolosijeka, ovaj projekt stvara pretpostavke za kvalitetno planiranje i uređenje prostora u samom središtu grada, kao i stvaranje novih zelenih površina.

© Správa železnic

Nova veza s praškom zračnom lukom

Novom platformom iznad kolosijeka neće se samo formirati komunikacijska veza između ulica Na Florenci i Hybernská, već i novo prostrano kolodvorsko predvorje za putnike, funkcionalno povezano sa svim ostalim dijelovima kolodvora. Iz njega će se stubištima, pokretnim stepenicama i dizalima stizati izravno na pojedinačne perone, a svakako treba istaknuti da će s dodatna dva kolosijeka ubuduće polaziti vlakovi za prašku zračnu luku. Dio platforme bit će ozelenjen čime će u samom središtu grada nastati nova zelena oaza i šetalište.

Šest perona obnovljenog kolodvora u potpunosti će se prilagoditi osobama s invaliditetom, a kolodvor se tijekom izvođenja radova neće zatvarati. Izgradnja će se odvijati u fazama, a na pojedinim peronima bit će potrebna djelomična ograničenja koja će odgovarati pojedinim fazama provedbe projekta.

Obnova Masarykovog kolodvora predstavlja dio projekta modernizacije željezničke pruge od središta Praga do Kladna, smještenog tridesetak kilometara sjeverozapadno od češke metropole. Projekt je podijeljen u nekoliko faza, a planirana je i izgradnja novog stajališta u blizini praškog izložbenog kompleksa  Praha-Výstaviště.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

Počela izgradnja željezničke pruge do praške zračne luke

U Pragu su počeli radovi na rekonstrukciji željezničke pruge na dionici između kolodvora Praha-Bubny i buduće postaje Praha-Výstaviště, a time i na izgradnji nove veze s praškom zračnom lukom. „Projekt desetljeća“, kako ga nazivaju češki mediji, imat će značajan utjecaj na prašku četvrt Holešovice u kojoj će se do 2032. godine sagraditi i nova zgrada Vltavske filharmonije.

Češke željeznice predstavile novi brend „ČD Night“ i novu noćnu liniju

Češki nacionalni željeznički prijevoznik České dráhy predstavio je novi brend „ČD Night“ i novu noćnu željezničku vezu sa Švicarskom. Češke željeznice zajedno s partnerima noćnim vlakovima povezuju odredišta u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Poljskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER