Privatna tvrtka u svibnju 2023. pokreće liniju noćnog vlaka na relaciji Berlin – Bruxelles

Tvrtka European Sleeper je ovu novu liniju noćnog vlaka htjela uvesti još 2021. godine

Mlada belgijsko-nizozemska željeznička tvrtka od svibnja ove godine nudi novu liniju noćnog vlaka na relaciji Berlin – Bruxelles. Vlak će s Glavnog kolodvora u Berlinu polaziti nedjeljom, utorkom i četvrtkom, a putovanje će trajati oko deset i pol sati, objavila je tvrtka European Sleeper.

Prvi polazak novog noćnog vlaka iz Berlina za Bruxelles planiran je za 25. svibnja, a prodaja karata trebala bi početi 20. veljače. Sjedala bi trebala biti dostupna po cijeni od 49 eura, a ležajevi u kupeu za šest osoba po cijeni od 79 eura. Najavljena je i mogućnost prijevoza bicikala i to po cijeni od 24 eura. Na putu do Bruxellesa predviđena su zaustavljanja u njemačkom gradu Hannoveru, u Deventeru, Amsterdamu, Den Haagu i Rotterdamu u Nizozemskoj te u Antwerpenu u Belgiji.

Tvrtka European Sleeper osnovana je 2021. godine, a noćni vlak na relaciji Berlin – Bruxelles njena je prva linija. Daljnje proširenje linije najavljeno je za početak 2024. kada bi vlak trebao prometovati iz Praga te preko Dresdena tri puta tjedno stizati u Berlin, odnosno Bruxelles.

Izvor: European Sleeper

Kako navodi berlinski portal rbb24, još nije poznato od koga će European Sleeper unajmiti vlakove za svibanj 2023., a prema riječima suosnivača tvrtke, Chrisa Engelsmana, pregovara se s nekoliko tvrtki o nabavi vagona. Stoga je i dalje nejasno tko za novu liniju osigurava lokomotivu i strojovođe.

U Europi trenutačno svjedočimo pravoj renesansi noćnih vlakova kojima se povezuje sve veći broj europskih gradova. Njemački nacionalni prijevoznik Deutsche Bahn je u prosincu 2016. ukinuo posljednje linije noćnih vlakova, no sada ih ponovno uspostavlja. Druge europske željezničke tvrtke, kako državne, tako i privatne, posljednjih mjeseci također najavljuju uvođenje novih linija i intenziviranje prometovanja postojećih. Primjerice, Austrijske savezne željeznice (ÖBB) opslužuju noćnu liniju Berlin – Zürich, a privatni pružatelj usluga Train4you upravlja linijom noćnog vlaka od Hamburga preko Berlina i dalje do Alpa.

Očekuje se kako bi Berlin posebno mogao profitirati od povratka noćnih vlakova te postati važno međunarodno čvorište za noćne vlakove u Europi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER