Blagdani u Vječnom Gradu posvećeni miru i štednji energije

Odgovorno i solidarno slavljenje Božića u glavnom gradu Italije

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Rima, Grupe ACEA i Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), ovogodišnji božićni blagdani u Rimu inspirirani su mirom, štednjom energije i postizanjem 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Blagdanska rasvjeta u poznatoj rimskoj ulici Via del Corso ove je godine posvećena univerzalnoj temi mira, dok se rasvjeta božićne jelke na trgu Piazza Venezia prvi put napaja obnovljivom energijom iz fotonaponskih panela instaliranih uz samu jelku. Riječ je o dijelu projekta komunalnog poduzeća za opskrbu električnom energijom i vodom ACEA Spa (Azienda Comunale Elettricità e Acque), posvećenog održivosti i postizanju uštede energije „Accendiamo la sostenibilità, Roma by Light“. Ovo komunalno poduzeće za upravljanje i razvoj mreža i usluga u sektorima vode, energije i zaštite okoliša glavni je operater u širem području glavnog talijanskog grada u kojem živi oko devet milijuna stanovnika i upravlja sustavom integriranih vodnih usluga.

  • Božićna jelka na rimskom trgu Piazza Venezia © Comune di Roma

Rasvjetu božićne jelke na Piazzi Venezia napaja fotonaponski sustav snage 16 kWp, uz pohranu energije putem litij-ionskih baterija kapaciteta 25 kWh. Sustav koji je isporučila ACEA, a dizajnirala i instalirala tvrtka COMAL, omogućuje očekivanu uštedu električne energije od 27 kWh dnevno. Osim što napaja rasvjetu božićne jelke, fotonaponski sustav eventualni višak energije isporučuje izravno u distribucijsku mrežu, a omogućuje smanjenje emisije CO2 za 17,55 kg dnevno, što je tijekom cijelog trajanja osvjetljenja jelke ekvivalentno količini od 526 kg CO2.

Blagdansku rasvjetu u ulici Via del Corso, koja povezuje rimske trgove Piazza Venezia i Piazza del Popolo, dizajnirala je tvrtka Medaarch s ciljem postizanja efekta zvjezdanog neba. Početak i kraj ulice krase dvije svjetleće dekoracije inspirirane plakatom koji je za Ujedinjene narode 2002. godine izradio umjetnik Armando Milani te prikazuju goluba koji riječi „Mir“ („Pace“) dodaje slovo „A“. Tema mira i dijaloga naglašena je svjetlećim natpisima s univerzalnim porukama mira postavljenih duž 1400 metara LED lampica.

Osim tradicionalne velike božićne jelke na Piazza Venezia, kao i uvijek do sada postavljene su jelke u svakoj od preostalih četrnaest rimskih gradskih općina. Sve instalacije su, kao i 2021. godine, izrađene od aluminija i LED lampica.

  • Rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri s predstavnicima Grupe ACEA i Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) na paljenju svjećica na Piazza Venezia 8. prosinca 2022. © Comune di Roma

Lampice na božićnoj jelci na Piazzi del Campidoglio pale se pedaliranjem

Prava ekološka božićna jelka nalazi se na trgu Piazza del Campidoglio koju tijekom blagdana može osvijetliti svatko tko okreće pedale šest bicikala smještenih uz jelku kako bi se osigurala energija potrebna za njeno osvjetljavanje. „Jelka na pedale“ („L'abete pedalabile“) visoka je preko šest metara, a smještena je na vrhu poznatih stuba Cordonata capitolina koje vode do Trga Campidoglio.

Naposljetku, kao i prethodnih godina, tijekom cijelog trajanja blagdana bit će moguće sudjelovati u fotografskom natječaju kojim se nagrađuju najbolje snimke božićnih dekoracija. Ako se ovih blagdana zateknete u Rimu, svoju fotografiju do 10. siječnja 2023. godine možete učitati putem internetskih stranica Grupe ACEA, i to korištenjem obrasca „Roma by Light Acea“.

  • Rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri i „Jelka na pedale“ („L'abete pedalabile“) na Piazza del Campidoglio © Comune di Roma

Održivi Božić u Rimu

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) ponovno je uz građan(k)e Rima s nizom aktivnosti u koje se ovih blagdana mogu uključiti Rimljanke i Rimljani svih dobnih skupina kako bi zajedno stvarali održivu i uključivu zajednicu. U Rimu, kao i svugdje u Europi i svijetu, građani trpe posljedice rasta cijena energije, hrane i ostalih osnovnih dobara, a globalni izazovi utječu na svakog od nas i naše živote, osobito na one najosjetljivije i najranjivije.

  • Via del Corso: tema mira i dijaloga naglašena je svjetlećim natpisima s univerzalnim porukama mira © Comune di Roma / ACEA

FAO, zajedno s Gradom Rimom i Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike, poziva sve građan(k)e Rima da se pridruže kampanji i budu dio promjene vodeći se ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Preuzimanjem aplikacije „Natale a Roma“ („Božić u Rimu“) odrasli i djeca se u podnožju rimskih božićnih jelki mogu upoznati s konkretnim akcijama za smanjenje količine otpada, zaštitu okoliša i postizanje održivosti za stolom i ispod bora, slaveći Božić odgovorno i solidarno. Svojim posebnim sadržajem za djecu, odrasle i sve turiste koji svoj odmor u Rimu žele učiniti održivijim, aplikacija pokazuje kako svi možemo doprinijeti izgradnji održivog grada u kojem nitko nije izostavljen.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Advent u Beču posvećen djeci i obiteljima, održivosti i povećanju kvalitete doživljaja

Popularni bečki božićni sajam na Rathausplatzu, koji se ove godine održava od 19. studenog do 26. prosinca, ubuduće će biti usmjeren na uštedu energije i održivost ponude hrane i pića. Velika novost je i to što će se sva hrana i piće na ugostiteljskim štandovima prvi put dijeliti u spremnicima za višekratnu upotrebu – od običnog tanjura do šalice punča ili kuhanog vina, koja služi i kao suvenir.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER