Advent u Beču posvećen djeci i obiteljima, održivosti i povećanju kvalitete doživljaja

Ekološki prihvatljiviji i energetski štedljiviji: Bečki Christkindlmarkt ima novi koncept

Popularni bečki božićni sajam na Rathausplatzu, koji se ove godine održava od 19. studenog do 26. prosinca, ubuduće će biti usmjeren na uštedu energije i održivost ponude hrane i pića. Velika novost je i to što će se sva hrana i piće na ugostiteljskim štandovima prvi put dijeliti u spremnicima za višekratnu upotrebu – od običnog tanjura do šalice punča ili kuhanog vina, koja služi i kao suvenir.

Više otvorenog prostora koji posjetitelje poziva na duži boravak te za trećinu manje štandova (ukupno 97 od toga 16 s ugostiteljskom ponudom) na bečkom Christkindlmarktu glavne su značajke novog koncepta ovog tradicionalnog božićnog sajma na kojem će se prvi put sva hrana i piće posluživati u spremnicima za višekratnu upotrebu. Također, svaki ugostiteljski štand mora posjedovati ekološki certifikat ili barem jednu od tri nagrade OekoBusiness Vienna „Prirodno dobra hrana“ („Natürlich gut Essen“), prema kojoj više od 30 posto ponuđene hrane i pića mora biti ekološki proizvedeno s jasno naznačenim informacijama o podrijetlu svih poljoprivrednih proizvoda. Osim toga, planira se postići i znatna ušteda energije jer će sajam biti osvijetljen jedan sat manje, a za rasvjetu će se koristiti isključivo LED rasvjetni elementi.

Novi koncept Christkindlmarkta predstavili su u četvrtak gradski vijećnik Peter Hanke, predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck i vijećnik Markus Ornig. Kako su istaknuli, cilj sajma je dodatno povećati kvalitetu doživljaja za sve posjetitelje te božićni sajam učiniti ekološki održivijim i općenito prilagođenijim obiteljima.

Slijeva nadesno: predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck i gradski vijećnici Peter Hank i Markus Ornig © David Bohmann / PID

„Bečki božićni sajam na Rathausplatzu jedan je od najatraktivnijih te vrste u Europi i uoči Božića čini Beč jednom od najatraktivnijih turističkih destinacija. Od njegovog pokretanja 1986. godine, noćenja su se u studenom povećala četiri puta i pet puta u prosincu. Sada smo njegovo planiranje, organizaciju i provedbu postavili na nove temelje. Novi bečki Christkindlmarkt je kvalitetna, ekološki održiva i obiteljska blagdanska manifestacija kojoj se mogu radovati Bečani i posjetitelji iz cijelog svijeta.” - kazao je gradski vijećnik Peter Hanke na predstavljanju novog koncepta ovog tradicionalnog bečkog božićnog sajma.

Adventska prijestolnica Europe

Beč ove godine obilježava 300 godina održavanja božićnih sajmova te od 10. studenog otvara čak 17 božićnih sajmova, od toga čak sedam u samom središtu grada, s ukupno 905 štandova, uključujući 161 štand s ugostiteljskom ponudom. Nakon dvije pandemijske godine, raznoliki bečki božićni sajmovi ponovno otvaraju svoja vrata na radost mladih i starih, Bečana/ki i posjetitelja grada te će uz blještavu zabavu ponuditi tisuće ideja za poklone svih vrsta i, naravno, kuhano vino, punč i ostale delicije.

U Beču ističu kako nijedan drugi grad u EU-u nema više božićnih sajmova, a sa 125 štandova najveći ovogodišnji adventski sajam je Spittelberg u sedmom bečkom okrugu Neubau, smješten uz poznatu muzejsku četvrt MuseumsQuartier.

© Stadt Wien Marketing / Jam Jam

Kao i svake godine, Christkindlmarkt i ostale božićne sajmove odobrava i kontrolira Marktamt Wien (Bečke tržnice), a zbog uobičajenih strogih kontrola ugostiteljskih štandova pritužbi na kvalitetu hrane i pića gotovo i nema. Ove godine osnovana je i posebna komisija za dodjelu štandova, sastavljena od stručnjaka iz Grada Beča, Bečke gospodarske komore, Bečke poslovne agencije, Turističke zajednice grada Beča i glavnog koordinatora i organizatora sajmova, gradske tvrtke Stadt Wien Marketing GmbH. U sklopu javnog natječaja, svi zainteresirani mogli su se prijaviti za postavljanje štanda na bečkom Christkindlmarktu. Pristiglo je ukupno 360 prijava, a povjerenstvo je sve prijave pažljivo pregledalo, katalogiziralo i rangiralo prema različitim kriterijima.

Raznovrsnost božićnih proizvoda i gastro ponude

Među odabranim ponuditeljima bila su brojna mala i obiteljska poduzeća, a ukupno ih je više od dvije trećine već imalo štand na božićnom sajmu. Posjetitelje očekuje raznolika ponuda božićnih proizvoda: od kuglica ili malih darova od tekstila preko raznih blagdanskih poklona i igračaka prikladnih za djecu do svih vrsta rukotvorina. Kao i svake godine, posebna se pozornost posvećuje bogatoj gastro ponudi kao što su klasični topli napitci punč i kuhano vino Glühwein i Feuerzangenbowle, ali i kesteni, prženi krumpirići, kobasice, različiti slatkiši i kolači.

Ponuda hrane temelji se uglavnom na sezonski i regionalno proizvedenim proizvodima, a kao što je već navedeno, svaki ugostiteljski štand mora imati ekološki certifikat ili barem jednu od tri nagrade OekoBusiness Vienna „Prirodno dobra hrana“. Certifikat i nagrade jamče da je više od 30 posto ponuđene hrane i pića ekološki proizvedeno s jasno naznačenim informacijama o podrijetlu svih poljoprivrednih proizvoda. Iako je to već bila praksa i ranijih godina, posebno sa šalicama za koje se plaćala kaucija, prvi put će se sva hrana i piće posluživati isključivo u spremnicima za višekratnu upotrebu – od običnog tanjura do šalice punča ili kuhanog vina, koja služi i kao suvenir.

© Stadt Wien Marketing / Jam Jam

Božićni sajam postaje prikladniji za obitelji s djecom

Novi koncept Christkindlmarkta također posebnu pozornost posvećuje djeci i obiteljima. Višekatni vrtuljak visok gotovo 12 metara, posebno izrađen i ručno oslikan za bečki božićni sajam, predstavljat će dodatnu atrakciju i zauzimati središnje mjesto na trgu ispred bečke Gradske vijećnice. Nov je i program za najmlađe posjetitelje sajma koji će svakoga dana od 14 do 18 sati moći izrađivati ​​ukrase za božićna drvca i pisati pisma Djedu Mrazu, skladati božićne pjesme i još puno toga. Dok se djeca zabavljaju, roditelji mogu kratiti vrijeme i predahnuti u zatvorenoj kavani uz kavu, čaj i kolače.

U sjevernom dijelu parka ispred Gradske vijećnice, nasuprot Sveučilištu, djeca će moći uživati u vožnji vlakićem sa sobovima ili panoramskim kotačem sa spektakularnim pogledom na blagdanski ukrašen Beč. Ovdje je postavljeno i dječje klizalište na kojem djeca potpuno besplatno mogu doživjeti svoja prva iskustva na ledu. Klizalište „Ledeni san“, koje se posljednje dvije godine nije postavljalo zbog pandemije, sada se širi na čak 3000 m2 staza i moći će se koristiti svakog dana do 8. siječnja 2023., osim na Silvestrovo.

Manja potrošnja energije

S obzirom na energetsku krizu, blagdanska dekoracija će ove godine biti nešto štedljivija. Primjerice, koristit će se samo LED rasvjetni elementi, a više od 40 stabala u parku ispred Gradske vijećnice ove godine uopće neće biti osvijetljeno. Svaki dan se trajanje rasvjete skraćuje za oko sat vremena, odnosno rasvjeta će se kasnije pali i ranije gasiti. Blagdanska rasvjeta će u cijelom Beču biti upaljena od 18. studenog do 8. siječnja 2023., i to od 15 do 22 sata, a ne do ponoći kao ranijih godina.

Božićni sajam Christkindlmarkt bit će otvoren ukupno 38 dana, otprilike tjedan dana kraće nego prošle godine. Unatoč tome, sve posjetitelje očekuje lijep i nezaboravan blagdanski ugođaj u okruženju impresivne bečke Gradske vijećnice, kazališta Burgtheater i ostalih znamenitosti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Bečki Christkindlmarkt i ove godine privlači bogatom ponudom

Posjetitelje iz Austrije i inozemstva ove godine od 10. studenog do 26. prosinca u Beču očekuje niz gastronomskih delicija, umjetničkih rukotvorina i atrakcija za malene i velike na jednom od najpopularnijih i najstarijih božićnih sajmova u Europi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER