Dijelovi središta Budimpešte ove godine bez blagdanske rasvjete

Štednja energije umanjuje raskoš blagdanskog ruha

S obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, glavni grad Mađarske ove godine neće postavljati blagdansku rasvjetu na lokacijama kojima upravlja. Tako je u srijedu odlučila Skupština Grada Budimpešte.

Kako izvještava mađarski portal 24.hu, prijedlog zamjenice gradonačelnika Kate Tüttő usvojen je s 18 glasova za, tri protiv i osam suzdržanih. Očekuje se kako će se ovom mjerom uštedjeti 28,3 milijuna forinti (69.300 eura), a osim toga, smanjit će se i emisije ugljikovog dioksida. Prethodno odobrena sredstva Grad Budimpešta će namijeniti za neku drugu namjenu.

Prema Uredu gradonačelnika Budimpešte, temeljem ove odluke dekorativna rasvjeta neće se postavljati na nekim od najatraktivnijih lokacija. Primjerice, u samom srcu grada, u petom gradskom okrugu Belváros-Lipótváros, bez dekorativne rasvjete ostat će Ulica Váci, jedna od glavnih i posjetiteljima Budimpešte najprivlačnijih ulica, i to između trgova Vörösmarty tér i Fővám tér na kojem se nalazi glavna gradska tržnica. Odluka se odnosi i na okolne manje ulice, kao i na Ulicu Deák Ferenc te park pokraj gradske vijećnice (Városháza park).

U šestom gradskom okrugu Terézváros blagdanske dekoracije neće se postavljati u dijelu čuvene Avenije Andrássy te okolnim ulicama i trgovima (Ulica Nagymező, Trg Franza Liszta). Štednje energije neće biti pošteđen ni prvi gradski okrug Budavár s desne strane Dunava, gdje se rasvjeta neće postaviti na Trgu Batthyány i Trgu Clarka Ádáma.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U podnožju Budimskog dvorca zasađen javni voćnjak

Radnici budimpeštanske komunalne tvrtke FŐKERT zasadili su javni voćnjak u gradskoj četvrti Tabán, u neposrednoj blizini Budimskog dvorca (Budavári Palota). Na obronku brda Gellért, u tihoj i već poprilično zelenoj četvrti Tabán, zasađeno je 10 voćaka i 30 grmova bobičastog voća.

Advent u Beču posvećen djeci i obiteljima, održivosti i povećanju kvalitete doživljaja

Popularni bečki božićni sajam na Rathausplatzu, koji se ove godine održava od 19. studenog do 26. prosinca, ubuduće će biti usmjeren na uštedu energije i održivost ponude hrane i pića. Velika novost je i to što će se sva hrana i piće na ugostiteljskim štandovima prvi put dijeliti u spremnicima za višekratnu upotrebu – od običnog tanjura do šalice punča ili kuhanog vina, koja služi i kao suvenir.

Ljubljana smanjuje potrošnju električne energije

Ljubljanski čelnici su već dugi niz godina svjesni važnosti smanjenja potrošnje električne energije i toplinske energije pa su s tim ciljem provedeni brojni projekti energetske obnove zgrada te obnovljena i regulirana javna rasvjeta koja osigurava odgovarajuće uvjete vidljivosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER