Sindikat biciklista: Izbjegnite prometne gužve za vrijeme adventa!

U sklopu kampanje „Biciklom na posao i advent” možete osvojiti i slatke božićne nagrade

Sindikat biciklista je u četvrtak 1. prosinca pokrenuo medijsku kampanju pod nazivom „Biciklom na posao i advent”, kojom Zagrepčanke i Zagrepčane te posjetitelje grada žele potaknuti na što češće korištenje bicikla i javnog prijevoza te pješačenje kako bi se izbjeglo stvaranje prometnih gužvi.

„Zagrebački Advent se vratio, a s njim i njegova ružna strana“, napominju iz Sindikata biciklista. „Nesnosna prometna gužva, koja nas čini nervoznima, gubimo vrijeme i novac, izolirani smo u automobilima, stvaramo buku, zagađujemo i uništavamo kulise adventskih kućica tražeći parking u nepomičnim kolonama. Unatoč tome, nepotrebno sjedamo u automobile, misleći da ćemo njima stići brže i jeftinije, ne razmišljajući da time i sami stvaramo prometnu gužvu.”

U Sindikatu biciklista smatraju da prometne gužve ne moraju biti dio adventske atmosfere. Zagreb je većinom ravničarski grad te je vrijeme uglavnom povoljno, pogotovo ako se uspoređujemo sa skandinavskim zemljama, gdje je bicikliranje gradom uobičajena pojava unatoč hladnoćama i padalinama.

Stoga pozivaju građane da sačuvaju živce, novac i vrijeme te što češće, od 1. – 31. prosinca 2022., sjednu na svoj bicikl, koriste javni gradski prijevoz ili pješače te se oslobode brige gdje će parkirati automobil. Njihove savjete za vožnju biciklom zimi možete pronaći na sljedećoj poveznici.

U sklopu kampanje Sindikata biciklista možete osvojiti i slatke božićne nagrade, za sebe ili kao poklon drugima. Fotkajte se na putu do posla ili adventskih kućica na biciklu, pješke ili u javnom prijevozu i postavite fotografije na Facebook eventu kampanje. Autori tri fotografija s najviše lajkova bit će nagrađeni.

Sindikat biciklista također nudi povlaštene uvjete za certifikaciju „Cycle Friendly Employer“ organizacijama čiji zaposlenici podijele fotografije na eventu, čime će imati priliku poboljšati uvjete za svoje zaposlenike koji bicikliraju i time pridonijeti svom društveno-odgovornom poslovanju.

Kampanja „Biciklom na posao i advent“ održava se u sklopu projekta „Održivo kretanje Zagrebom 2022”, financiranim od strane Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Biciklisti, za koga ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Mnogi europski i svjetski gradovi su u protekloj pandemijskoj godini proširili pješačke zone i povećali biciklističke koridore te pojačali protok javnog gradskog prijevoza kako bi se omogućilo lakše održavanje fizičke distance, ali i povećala kvaliteta zraka i kvaliteta života opće populacije.

Lokalni izbori: Tko je cikloHIT, a tko cikloSHIT?

Trenutačni cikloHIT kandidat je Nebojša Zelič iz Rijeke koji na izbore izlazi sa platformom Možemo!, dok je cikloSHIT Ivo Jelušić, kandidat u Velkoj Gorici na listi SDP-a i GLAS-a.

Beč vs. Zagreb - Mobilnost u doba pandemije koronavirusa

Svaki rizik predstavlja i priliku, no čini se da su Zagreb i ostali hrvatski gradovi već propustili priliku svojim građanima/kama, prvenstveno pješacima i biciklistima, omogućiti sigurno kretanje te poštovanje mjera socijalnog distanciranja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER