Biciklisti, za koga ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Kreće Ciklorejting - nacionalni rejting gradonačelničkih kandidata s naglaskom na bicikliranje

Mnogi europski i svjetski gradovi su u protekloj pandemijskoj godini proširili pješačke zone i povećali biciklističke koridore te pojačali protok javnog gradskog prijevoza kako bi se omogućilo lakše održavanje fizičke distance, ali i povećala kvaliteta zraka i kvaliteta života opće populacije.

Gdje su tu hrvatski gradovi i koja ih budućnost čeka najbolje je provjeriti nadomak lokalnih izbora? Jedno je sigurno - u nekim će gradovima doći do promjene.

U povodu lokalnih izbora u svibnju ove godine, Sindikat biciklista iz Zagreba pokrenuo je nacionalni projekt Ciklorejting kojim će se provesti anketiranje kandidata za gradonačelnike u 16 hrvatskih gradova. Također, u istim gradovima će se u nekoliko krugova istražiti rejting kandidata s obzirom na njihove programe i politike na temu održivog prometa. Građani će sada, uz uobičajena istraživanja javnog mnijenja koje mjere rejting stranaka, imati priliku vidjeti i kako stoje gradonačelnički kandidati kada su u pitanju njihove politike vezane uz održivi promet - pješačenje, bicikliranje i javni gradski prijevoz.

Na svojoj web stranici Sindikat biciklista objavio je ankete za 16 hrvatskih gradova kako bi se građani mogli izjasniti jesu li im politike održivog prometa važne za njihov grad te za kojeg kandidata smatraju da promovira održiv promet i bicikliranje.

„Pozivamo građanke i građane Zagreba, Varaždina, Osijeka, Splita, Rijeke, Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Vukovara, Vinkovaca, Pule, Bjelovara, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Karlovca i Siska da ispune kratku anketu i anonimno se izjasne za kojeg kandidata bi glasali ako im je tema održivog prometa jedna od najvažnijih politika u njihovom gradu. Anketa je otvorena do ponedjeljka 8.3. u ponoć”, izjavili su iz Sindikata biciklista, a anketu za svoj grad možete pronaći OVDJE.

S obzirom da je svoju kandidaturu u ovih 16 gradova najavio već veći broj kandidata i kandidatkinja, u sljedećih nekoliko dana Sindikat biciklista će anketirati i njihova stajališta te provjeriti imaju li u svojim političkim programima obrađene teme koje se tiču politika održivog prometa i načina kretanja, naravno s naglaskom na bicikliranje.

Sindikat biciklista je volonterska udruga iz Zagreba koja se već 10 godina zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaraju i rade na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza.

Udruga djeluje i kao platforma koja okuplja stručnjake iz područja prometa, urbanizma, energetske efikasnosti, pedagogije, društvenih, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti, ekologije te je kao takva prepoznata kao jedna od vodećih organizacija civilnog društva u regiji u području biciklističkog i općenito održivog prometa.

Projekt Ciklorejting sufinanciran je od strane Global Alliance of NGOs for Road Safety, a u njegovoj provedbi pomažu razne lokalne udruge i pojedinci iz obuhvaćenih gradova.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Inicijativa „ZA Beograd na biciklima“ ima izvrsnu ideju za Stari savski most

Stari savski most koji beogradska gradska uprava želi ukloniti te na njegovom mjestu sagraditi novi, mogao bi se prenamijeniti i postati novi biciklističko-pješački most. Tako tvrde u Inicijativi „ZA Beograd na biciklima“ koju je pokrenulo udruženje građana novobeogradskih blokova 70 i 70a.

Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Pojedine europske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu te u biciklističku infrastrukturu ulagale velika financijska sredstva. Nizozemska i Danska dva su najistaknutija primjera i prave biciklističke velesile u kojima nije čudno da se nizozemski premijer na posao vozi biciklom te da bicikle javno koriste i članovi danske kraljevske obitelji. No, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge europske zemlje da slijede njihov primjer.

Zgazimo zarazu: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom „Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 24. prosinca 2020., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER