Brojalica biciklističkih svjetala 2022.

Službena mjerenja ove vrste ne postoje

Uključite se u akciju Sindikata biciklista s ciljem utvrđivanja koliko zagrebačkih biciklista i biciklistica koristi svjetla na biciklu. Time ih se nastoji potaknuti da promijene svoje navike, kako zbog vlastite sigurnosti, tako i sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Brojalica biciklističkih svjetala održava se 15. do 25. studenog 2022., i to od sumraka i paljenja ulične rasvjete do svanuća.

Zakonska obveza je nošenje prednjeg bijelog svjetla, stražnjeg crvenog svjetla i reflektirajućih oznaka na kotačima i na odjeći noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

 

Udruga Sindikat biciklista od svog osnutka 2011. godine provodi kampanje podizanja svijesti o važnosti korištenja svjetala zbog sigurnosti, a već osmu godinu zaredom uz pomoć volontera provodi i mjerenje biciklističke osvijetljenosti u Zagrebu. U Sindikatu biciklista kontinuirano bilježe vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima i vozačicama bicikala. Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

Cilj ove akcije je utvrditi koliko građana i građanki Zagreba koristi svjetla na biciklu, s obzirom da službena mjerenja ne postoje, i potaknuti ih da zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu promijene svoje navike ukoliko svjetla nisu koristili.

U Sindikatu biciklista podsjećaju kako prema zakonu od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti (magla, snijeg, kiša, prašina, dim…), na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Iznimno ne mora imati upaljena svjetla bicikl kad je zaustavljen ili parkiran u naselju uz sam rub kolnika. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti (magla, snijeg, kiša, prašina, dim…) biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Napominju i kako se kazne za nepridržavanje ovih propisa kreću od 300,00 – 500,00 kuna, odnosno od 30,00 – 60,00 eura.

Brojalici svjetala možete se pridružiti od 15. do 25. studenog 2022., bilo kad od sumraka (paljenje ulične rasvjete) do svanuća. Zadatak je jednostavan i zahtijeva samo 15 minuta vašeg vremena!

 1. odaberite prometnu lokaciju u gradu, a termin iz istog razloga prilagodite najvećem prometu, npr. vrijeme povratka s posla. (najbolje neki od važnijih biciklistički pravaca, npr. Most slobode ili Ulica grada Vukovara ili Martićeva ili Trešnjevački trg ili…),
 2. zabilježite sljedeće podatke: datum, vrijeme (15 min. od sumraka do svanuća, npr. 17:30-17:45), temperaturu i vremenske uvjete (npr. 8 °C, lagana kiša/suho/magla/vlažno…), 
 3. izbrojite sve bicikliste – posebno M i Ž (osim onih koji guraju bicikl) koje vidite u 15 minuta neovisno o smjeru i površini kojom voze prema priloženoj tablici (možete koristiti papir i olovku ili mobilne aplikacije, npr. “Thing counter”), a sadrži sljedeće podatke:
  a. bez ikakvog svjetla (M/Ž),
  b. oba uredna svjetla (M/Ž),
  c. samo prednje bijelo/žuto svjetlo (M/Ž),
  d. samo zadnje crveno svjetlo (M/Ž),
  e. obratno/zbrkano (M/Ž
 4. navedene podatke nam dostavite putem Facebooka ili na e-mail info@sindikatbiciklista.hr (s napomenom Brojalica svjetala).

Sindikat biciklista poziva vas da budite iskreni i točni, bez iskrivljavanja ili uljepšavanja podataka. Više informacija o akciji pronačite na stranicama Sindikata biciklista.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Sindikat biciklista: Još jedna denivelacija koja ponovno NEĆE riješiti gužvu

U Sindikatu biciklista upozoravaju zagrebačku gradsku upravu na moguću štetnost najavljene denivelacije križanja Slavonska-Ledererova-Glavaševićeva kojim se odvija zanemariva količina pješačkog, biciklističkog i javnog prometa te služi gotovo isključivo za promet osobnih automobila. Ističu kako se najavljenim projektom nastavlja dosadašnja loša praksa zadovoljavanja prometne potražnje osobnih automobila, umjesto okretanja prema održivom upravljanju prometom u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER