MESOC: Svjetski stručnjaci iz područja kulturnih politika u Rijeci

Konferencija će se održati na dvije riječke lokacije koje su revitalizirane u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Grad Rijeka u srijedu 30. studenog i četvrtak 1. prosinca 2022. organizira međunarodnu konferenciju Culture in the post-pandemic period – a chance for growth and new opportunities.

Konferencija će se realizirati u sklopu provedbe europskog projekta MESOC (Measuring the Social Dimension of Culture) koji je financiran sredstvima iz Obzora 2020 – Okvirni program EU za istraživanje i inovaciju u sklopu kojeg je Rijeka jedan od 10 europskih partnerskih gradova, uz Atenu, Barcelonu, Cluj, Gent, Issy-les-Moulineaux, Milano, Turku, Valenciju i Varšavu. Partnerski gradovi će provesti pilot istraživanje kao evaluacijsko sredstvo za procjenu društvene vrijednosti i utjecaja kulturnih politika i praksi povezanih s trima crossover temama Nove Europske agende za kulturu: zdravlje i blagostanje, urbana i teritorijalna renovacija i regeneracija te uključivanje i sudjelovanja građana.

Upravo teme urbane i teritorijalne renovacije i regeneracije te uključivanja i sudjelovanja građana bit će u fokusu dvodnevne konferencije koja će se i održati na dvije riječke lokacije koje su revitalizirane u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Prvog dana konferencija (u srijedu 30. studenog) će se održati u Dječjoj kući u sklopu kompleksa Benčić, a a drugog dana (u četvrtak 1. prosinca) u riječkom RiHubu.

Centralna predavanja konferencije održat će Dinko Peračić, osnivač Platforme 9.81, nagrađivani autor niza arhitektonskih projekata od kojih se izdvajaju projekti za javne prostore i građevine, posebno zgrade za kulturu (među kojima je i višestruko nagrađivani koncept Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci), te Franco Bianchini sa Sveučilišta Leeds Metropolitan koji će predstaviti svoje istraživanje o učincima Covid-19 pandemije na realizaciju individualnih projekata europskih prijestolnica kulture te njihovo daljnje planiranje. Peračić i Bianchini sudjelovat će na centralnoj panel raspravi konferencije pod nazivom “New and/or shared spaces in culture” kroz koju će se razgovarati o demokratizaciji kulture, sudioničkom upravljanju i uključenju građana.

Svoja iskustva će podijeliti Božena Stojić iz beogradskog Ministarstva prostora koje je nastalo kroz akcije aktiviranja napuštenih prostora, te pokušaj rješavanja izazova vezanih uz njihovo upravljanje i dostupnost koji bi posljedično trebali dovesti do participativnog planiranja razvoja grada. Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke predstavit će uspješnu revitalizaciju i prenamjenu industrijske baštine u kvart kulture Benčić i djelovanje Dječje kuće, prve zgrade takve namjene u Republici Hrvatskoj, koju programski oblikuju ustanove u kulturi Grada Rijeke Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. O svojim iskustvima govorit će i Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđava kulture Šibenik, koja upravlja trima revitaliziranim šibenskim tvrđavama, Tvrđavom sv. Mihovila, Tvrđavom Barone i Tvrđavom sv. Ivana te Kućom umjetnosti Arsen, novom gradskom pozornicom nastalom transformacijom dvorane starog šibenskog kina kojoj je pod imenom Arsena Dedića udahnut novi život.

Kroz ostatak programa sudionici će moći poslušati i panel raspravu “Traditional vs digital approach – different perspectives for culture” na kojoj će panelisti Sara Vuletić (programska direktorica projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture), Božidar Kovačić (Sveučilište u Rijeci), Edvin Liverić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku), Sendy Ghirardi (Sveučilište u Valenciji) te Ilaria Vitellio (CityOpenSource) razgovarati o odnosu tradicionalne i digitalne kulture, perspektivama u budućnosti te načinima kako rezultati projekta MESOC mogu pomoći u dogoročnom kreiranju kulturnih politika.

Kroz program konferencije predstavit će se i sveukupno šest gradova koji će kroz tematsku cjelinu primjera dobrih praksi prezentirati inicijative koje su preobrazile gradove (kao u slučaju Valencije, Lublina i Šibenika), velike projekte koji su realizirani (predstavljanje uključenja građana Rijeke kroz projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture), realiziraju se (Novi Sad – europska prijestolnica kulture) ili se tek planiraju (Nova Gorica kao europska prijestolnica kulture 2025 godine).

Govorni jezik konferencije je engleski jezik, a prijave za offline sudjelovanje se vrše putem registracijskog obrasca i to najkasnije do utorka 29. studenog u 16 sati.

Za praćenje konferencije putem live streaminga posredstvom platforme Teams nije potrebna registracija već je dovoljno pristupiti live prijenosu prema programu konferencije, a pritiskom linka za praćenje:  

Grad Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: Obilazak gradilišta Dječje kuće

U ponedjeljak, 13. siječnja s početkom u 11 sati, održat će se obilazak gradilišta Dječje kuće koja se u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER