TrIIIple je najbolji projekt visokogradnje na svijetu

Bečke „trojke“ dobile prestižno međunarodno priznanje

Vijeće za visoke građevine i urbane sredine (CTBUH) proteklog je vikenda tri bečka nebodera, poznata pod imenom TrIIIple, proglasilo najboljim projektom visokogradnje na svijetu. Organizacija je posebno nagradila klimatski neutralan sustav grijanja i hlađenja koji radi samostalno i bez upotrebe fosilnih goriva, i to korištenjem energije vjetra i vode iz Dunava.

Nakon što je Beč ove godine ponovno proglašen najboljim svjetskim gradom za život, prema ocjeni EIU-a (Economist Intelligence Unit), prestižno međunarodno priznanje dobile su i visoke „trojke“ u trećem bečkom okrugu Landstraße. Neboderi TrIIIple proglašeni su najboljim projektom visokogradnje na svijetu zbog svoje održivosti i arhitektonskog stila.

Ovu prestižnu nagradu u području visokih zgrada i održivog urbanog dizajna dodijelilo je Vijeće za visoke građevine i urbane sredine (Council on Tall Buildings and Urban Habitat - CTBUH). Organizacija je posebno nagradila klimatski neutralan sustav grijanja i hlađenja koji radi samostalno i bez upotrebe fosilnih goriva, korištenjem energije vjetra i riječne vode iz Dunava. Projekt TrIIIple bio je ujedno jedini europski projekt među 34 prijavljena projekta iz cijelog svijeta.

Izvor: TrIIIple

Južni toranj raspolaže sa 670 mikro-stanova

Osim zajedničkih terasa i bazena, stanovi raspolažu i zasebnim prostorom za bicikle, a u jednom od TrIIIple nebodera najmanji stan površine 21 m2 može se unajmiti po cijeni od 820 eura mjesečno. Neboderi su visoki između 102 i 112 metara (najviši ima 34 kata), a stanovi se razlikuju prema rasporedu prostorija te različitim dnevnim boravcima, radnim prostorima i kuhinjama, a raspolažu i zajedničkim praonicama rublja. Primjerice, najam stana s balkonom, ukupne površine 47 četvornih metara, mjesečno stoji oko 1500 eura.

Tornjevi su izgrađeni izravno na Dunavskom kanalu, a još prije početka gradnje dovršen je novi dio autoceste A4 u smjeru zračne luke Schwechat. Također, oko tornjeva je stvoreno novo rekreacijsko područje. Najvećim dijelom trosobni do peterosobni stanovi u dva sjeverna tornja namijenjeni su za prodaju, a ovisno o položaju i pogledu, cijene četvornog metra kreću se od 9.000 eura naviše. Ovisno o veličini stanova cijene im se kreću između 600.000 i 2,2 milijuna eura. U južnom tornju nalazi se 670 malih stanova koji se iznajmljuju studentima i mladim stručnjacima.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Palazzo Verde je najzelenija zgrada u Belgiji

Više od tisuću različitih biljaka krasi stambenu zgradu Palazzo Verde (Zelena palača) koju je talijanska arhitektonska tvrtka Stefano Boeri Architetti nedavno dovršila u belgijskom gradu Antwerpenu.

U Beču nastaje novo održivo naselje sa socijalnim stanovima

Do 2026. godine u 3. bečkom okrugu Landstraße nastat će novo stambeno naselje. Na površini od 11 hektara izgradit će se oko 1.900 stanova za više od 4.000 građana. Polovica novih stambenih prostora bit će izgrađena u sklopu poticane stanogradnje, a naglasak je, naravno, na održivom urbanom planiranju.

Novoizgrađena općinska zgrada u bečkom Wiedenu primila prve stanare

Četiri godine nakon eksplozije plina u općinskoj zgradi u bečkom Wiedenu završena je izgradnja novog doma za sedamdesetak stanara. Nova energetski učinkovita zgrada s 33 stana na svom krovu ima fotonaponski sustav te spremnik električne energije ispod temeljne ploče zgrade, a njena pročelja uskoro će krasiti vertikalni vrtovi. Prošlog tjedna u novoizgrađenu općinsku zgradu uselili su se prvi stanari.

Grad Beč ulaže u moderno stanovanje

U sklopu bečke gradske stambene politike dodjeljuju se razne subvencije kojima građani mogu adaptirati svoje domove prema vlastitim potrebama

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER