Uoči Noći vještica objavljena snimka pukotine „Halloween Crack“

Podizanje razine mora je ipak daleko strašnije od Noći vještica

Europska svemirska agencija (European Space Agency - ESA) je uoči Noći vještica objavila nedavnu snimku Copernicus Sentinel-2 koja prikazuje pukotinu „Halloween Crack“ na Antarktici.

Pukotina je prvi put uočena 31. listopada 2016. pa je zbog toga nazvana „Halloween Crack“. Kreće se iz područja poznatog kao McDonald Ice Rumples, gdje je donja strana plutajućeg ledenog pokrivača prizemljena na plitkom morskom dnu. Ova točka pričvršćivanja usporava protok leda i lomi njegovu površinu. Pukotina Halloween je trenutačno stabilna, ali prolazi uz nesigurniji vrh ledenog grebena Brunt koji zadržava samo uska traka leda dugačka oko 600 m. Ako i kada popusti, očekuje se ogroman ledeni brijeg od oko 1750 četvornih kilometara - pet puta veći od Malte.

© Copernicus Sentinel-2 (2022) / ESA (25.10.2022.)

U Europskoj svemirskoj agenciji navode kako plutajuće ledene police ne doprinose porastu razine mora i zapravo „koče“ brzinu kojom ledenjaci s kopna teku prema moru. Međutim, ledene police na Antarktici slabe zbog klimatskih promjena, što dovodi do povećanja rizika da još više kopnenog leda završi u oceanima i time utječe na porast razine mora. To je nedvojbeno daleko strašnije od Noći vještica, zaključuju u Europskoj svemirskoj agenciji.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Polarni led gubimo šest puta brže nego 1990-ih

Ledene ploče na Grenlandu i Antarktici se zbog porasta temperatura sada tope šest puta brže u odnosu na 1990-te godine, navodi se u najnovijem izvješću 89 znanstvenika iz 50 međunarodnih organizacija.

Ledeni pokrivač zapadne Antarktike nepovratno se topi

Prije dvije godine znanstvenici su ustanovili da se godišnji gubitak leda s antarktičkog područja povećao šest puta u posljednjih 40 godina, što je pridonijelo povećanju razine mora za više od 1,27 centimetara. Najnovija studija pokazuje da smo na opasnoj prekretnici koja bi mogla uzrokovati porast razine mora za nekoliko metara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER