104 posto portugalske potrošnje električne energije u ožujku došlo je iz OIE

Ožujak je bio dobar mjesec za obnovljivu energiju u Portugalu

Mjesečna proizvodnja čiste energije premašila je potražnju, navodi se u izvješću Portugalskog udruženja obnovljivih izvora energije (APREN). To vjerojatno neće biti posljednji put da će Portugal dobiti toliko energije iz obnovljivih izvora – prošlomjesečni rezultat samo je primjer onoga što će se sve češće događati u bliskoj budućnosti, tvrdi se u izvješću.

Navodeći podatke elektroenergetske tvrtke REN, prema Portugalskom udruženju obnovljivih izvora energije (APREN) potrošnja električne energije je u kontinentalnom dijelu Portugala u ožujku iznosila 4.647 GWh. Istovremeno je proizvedeno 4.812 GWh električne energije iz obnovljivih izvora, što čini 103,6 % potrošnje električne energije. Reuters navodi da su fosilna goriva ipak nadopunjavala opskrbu u određenom kraćem razdoblju, no prema izvješću APREN-a opskrba je ipak u potpunosti nadoknađena energijom iz obnovljivih izvora.

Najmanje, 86-postotno napajanje iz obnovljivih izvora energije zabilježeno je 7. ožujka, a najviše ili čak 143 % dana 11. ožujka. Udjeli energije vjetra i hidroenergije iznosili su 42 odnosno 55 posto mjesečne potrošnje energije iz obnovljivih izvora.

Portugalski zamah obnovljivih izvora energije „uštedio“ je toj zemlji 1,8 milijuna tona emisija ugljičnog dioksida. Zahvaljujući obnovljivim izvorima energije pala je i prosječna dnevna cijena električne energije i to na 39,75 eura po MWh, u usporedbi s cijenom od 43,94 eura po MWh u istom mjesecu prošle godine.

APREN procjenjuje kako će do 2040. godine obnovljivi izvori energije moći namiriti ukupnu godišnju potrebu električne energije u kopnenom dijelu Portugala. Međutim, ponekad će ipak biti potrebno koristiti elektrane na prirodni plin, čija će se generirana energija preusmjeravati i pohranjivati.

Portugal je postavio ambiciozan plan i do 2050. godine želi postati ugljično neutralna zemlja, pa službeni Lisabon vjerojatno zadovoljno trlja ruke zbog rezultata iz ožujka. No revolucija čiste energije ipak se neće moći tako lako postići preko noći. Portugalski ugljični otisak je relativno mali u usporedbi s ostalim razvijenijim državama, a pored toga s oko 10,3 milijuna stanovnika ipak nije toliko mnogoljudan kao neke druge zemlje ili čak gradovi. Primjerice, samo kineski Peking ima više nego dvostruko veću populaciju od oko 21,7 milijuna ljudi.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

Do vlastite električne energije s malom vjetroturbinom na balkonu

Britanski znanstvenici projektirali su vjetroturbinu koja stanovnicima gradova omogućuje proizvodnju vlastite električne energije na njihovim balkonima. Iako još u fazi razvoja, ovakva mala vjetroturbina, koja ima mogućnost iskorištavanja vjetra promjenjivog smjera, možda je novi alat velikih gradova u borbi protiv klimatskih promjena.

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER