Udio električne energije iz OIE u bruto potrošnji u EU-u porastao na 41,2 posto

Hrvatska iznad EU prosjeka: Udio obnovljivih izvora u potrošnji električne energije 2022. godine iznosio je 55,5 posto

Obnovljivi izvori energije 2022. godine činili su 41,2 posto bruto potrošnje električne energije u EU-u, što je povećanje od 3,4 postotnih bodova u odnosu na 2021. godinu (37,8 posto).

Prema podacima Eurostata, nuklearne elektrane sudjelovale su s manje od 22 posto, plinska postrojenja s manje od 20 posto, a elektrane na ugljen s oko 17 posto.

Energija vjetra i hidroenergija činile su više od dvije trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora (37,5 %, odnosno 29,9 %). Preostala trećina električne energije dolazi iz solarne energije (18,2 %), čvrstih biogoriva (6,9 %) i drugih obnovljivih izvora (7,5 %). Solarna energija je najbrže rastući obnovljivi izvor, a 2008. godine činila je samo jedan posto bruto potrošnje električne energije u EU-u.

Izvor: Eurostat

Švedska prednjači među zemljama članicama EU-a

Većina potrošnje električne energije u Švedskoj 2022. godine ostvarena je iz obnovljivih izvora (83,3 %), i to uglavnom iz energije vjetra i hidroenergije, a slijede je Danska (77,2 % uz najveći udio energije vjetra) i Austrija (74,7 % uz najveći udio hidroenergije). Udjeli iznad 50 posto zabilježeni su u Portugalu (61,0 %), Hrvatskoj (55,5 %), Latviji (53,3 %) i Španjolskoj (50,9 %).

Izvor: Eurostat

Na dnu ljestvice, s najmanjim udjelom električne energije iz obnovljivih izvora, nalaze se Malta (10,1 %), Mađarska (15,3 %), Češka (15,5 %) i Luksemburg (15,9 %).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Trećina svjetske energije dolazi iz obnovljivih izvora energije

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) prošlog je tjedna objavila najnovije podatke koji ukazuju na impresivan rast energije vjetra i sunca, što je doprinijelo promjenama u izvorima energije širom svijeta. Čak trećina globalno proizvedene energije sada se povezuje s obnovljivim izvorima energije.

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

Danas je Svjetski dan obnovljivih izvora energije

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije – vjetra, sunca, vode, biomase, geotermalnih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER