Spašavanje životinja dio je vatrogasnih intervencija

4. listopada – Svjetski dan zaštite životinja

Danas obilježavamo Svjetski dan zaštite životinja kao podsjetnik na važnost zaštite svih životinja s kojima dijelimo naš planet. Životinjama je život ugrožen iz raznih razloga, a vatrogasci su često oni koji ih spašavaju iz pogibeljnih situacija.

Iako građani vatrogasce najčešće percipiraju kao pripadnike žurnih službi čiji se rad prvenstveno bazira na gašenju požara, treba naglasiti kako gotovo nema intervencije u kojima ne sudjeluju vatrogasci: od poplava, potresa, sanacije posljedica nevremena, pandemije do spašavanja prilikom prometnih nesreća.

Jedan dio vatrogasnih intervencija odnosi se i na spašavanje životinja. Takve intervencije spadaju u tehničke intervencije gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili spašavanje životinje može biti popratni događaj u nekoj drugoj vrsti vatrogasne intervencije, prvenstveno pri požaru gospodarskih objekata, gdje je uz gašenje požara potrebno organizirati i spašavanje stoke. U ovim situacijama treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost i za same vatrogasce, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma.

Uz spašavanje životinja, vatrogasci često sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte stoga ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište. Ipak, najčešće se vatrogasne intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova. Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja nekih specifičnih životinja. No treba spomenuti i kako su vatrogasci zabilježili spašavanje majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta, a hvatali su i egzotičnog kućnog ljubimca iguanu koja je pala s balkona, a potom odšetala u naselje. Sve su ove intervencije sretno završile za životinje, ali i za vatrogasce.

  • Spašavanje životinja u Gunji / Hrvatska vatrogasna zajednica

Vatrogasni timovi s psima

Vatrogasci u svojim redovima imaju i pse obučene za spašavanje u prirodi i iz ruševina. Hrvatska vatrogasna zajednica danas ima 17 licenciranih vatrogasnih timova s potražnim psima, koji djeluju od Slavonije do juga Dalmacije. Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama. Vatrogasni pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i praktički su zajedno 24 sata dnevno, a treba spomenuti i kako su vatrogasni timovi završili i osposobljavanje za aktivnosti potpomognute helikopterom čime je povećana njihova mobilnost i spremnost na djelovanje.

Muzej hrvatskog vatrogastva je dog friendly

U kolijevci hrvatskog vatrogastva, baroknom Varaždinu, nalazi se Muzej hrvatskog vatrogastva u kojem se moguće upoznati s poviješću hrvatskog vatrogastva, ali i s time kako vatrogastvo funkcionira danas u Hrvatskoj. Sadržaj je prilagođen i najmlađima, pa je tako uz česte izložbe, moguće sudjelovati na brojnim radionicama i saznati informacije o vatrogastvu putem interaktivnih ekrana. No, ovaj je muzej ujedno dog friendly još od 2016. godine te otvoren i za četveronožne posjetitelje upravo zbog povezanosti vatrogastva i pasa. Muzej su tijekom godina posjetili brojni psi, stoga ukoliko još niste, Hrvatska vatrogasna zajednica poziva vas da obiđete ovaj zanimljivi muzej u društvu svojeg ljubimca.

Bolji uvjeti za životinje

Proteklih se godina Hrvatska vatrogasna zajednica aktivno uključila u kampanje kako bi se životinjama osigurali bolji uvjeti za život. Od kampanje Prijatelja životinja „Obitelj na more, a psi na ulicu?“ u kojoj su upravo vatrogasci bili zaštitna lica podsjećajući na činjenicu kako broj napuštenih kućnih ljubimaca raste svakog ljeta zbog pojedinaca koji svoje ljubimce napuštaju zbog odlaska na godišnje odmore. Također, Hrvatska vatrogasna zajednica podržala je i zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje kao i kampanju protiv držanja pasa na lancu, kojima je često, bez vode i hrane, osobito kod velikih katastrofa kao što su poplave, požari i potresi, onemogućena bilo kakva šansa za spašavanje.

Vatrogasna djelatnost je humana djelatnost koja spašava i ljude i životinje, no današnji je dan dobar podsjetnik kako smo svi odgovorni za smanjenje patnje i osiguranje boljih uvjeta života za sve pa tako i za životinje.

 

CRTICA IZ POVIJESTI: Zanimljivo je spomenuti kako su se autori vatrogasnih priručnika i članaka u povijesti često se bavili požarima gospodarskih objekata, a u kojima su se nalazile životinje. Tako je, primjerice, učitelj hrvatskih vatrogasaca Mirko Kolarić u knjizi „Požarne pogibelji“  tiskane davne 1909. godine u odlomku „Požari u stajama“ objasnio način spašavanja životinja iz staje u plamenu: „...vikom i žarom prestrašeno blago se mora ukloniti. Izkustvo je pokazalo da se prestravljene životinje rado pokoravaju osoblju koje ih hrani, pa je stoga uputno da se izbava prepusti spomenutim osobama.“

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Pomozi i ti, nazovi 193

Povodom obilježavanja 4. svibnja – Dana vatrogastva i svibnja - Mjeseca zaštite od požara, Hrvatska vatrogasna zajednica održava edukativnu akciju pod nazivom „Pomozi i ti, nazovi 193”. Manifestacija će se održati u subotu 4. svibnja s početkom u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Buran vikend za gotovo 2.000 vatrogasaca

Protekli vikend obilježio je ekstremno jak vjetar koji je diljem Hrvatske, a osobito na priobalju, prouzročio brojne probleme zbog čega su vatrogasci danonoćno bilježili intervencije.

Zbog jake bure velik broj vatrogasnih intervencija u priobalju

Područje priobalja pogodila je jaka bura, a o kakvoj se nepogodi radi, govori podatak da je u Splitu oko 4 sata 23. veljače izmjeren najjači udar bure u povijesti mjerenja, čak 176 km/h. Orkanski udari bure su zabilježeni u podvelebitskom kanalu, te na makarskom i dubrovačkom području. Uz jaku buru, osjećaj hladoće je -10 stupnjeva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER