Buran vikend za gotovo 2.000 vatrogasaca

Oprez s paljenjem vatre na otvorenom!

Protekli vikend obilježio je ekstremno jak vjetar koji je diljem Hrvatske, a osobito na priobalju, prouzročio brojne probleme zbog čega su vatrogasci danonoćno bilježili intervencije.

Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta, od 22. do 25. veljače na intervencijama je sudjelovalo gotovo 2.000 vatrogasaca na 436 intervencija. Na području priobalja je zabilježena ukupna 201 tehnička intervencija u kojoj je sudjelovalo 626 vatrogasaca s 229 vozila. Te su intervencije uključivale većinom uklanjanje srušenih stabala i granja, saniranje krovišta te skidanje fasade.

U požarima raslinja na otvorenom prostoru  zabilježeno je ukupno 149 požara, a opožarena površina iznosi 599 ha. U gašenju je sudjelovalo 917 vatrogasaca s 316 vozila. Treba istaknuti kako je najveća opožarena površina, od 160 ha, zabilježena na požaru kod Tribunja koji je izbio u subotu, 23. veljače.

“U požaru u kojem je snažna bura potpomagala njegovo širenje su sudjelovala 42 vatrogasca. Od jutros je požar lokaliziran te vjerujemo kako će do kraja dana biti proglašen ugašenim”, rekao je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

I dalje gori na području kod Medaka u blizini Gospića. Površina zahvaćena požarom je velika te je jednim dijelom zahvatila i minirana polja što dodatno otežava intervenciju. “Jaka bura puše i dalje te prenosi vatru čak preko pruge koja je na uzvišenom području. Na terenu je trenutno 14 vatrogasaca sa 5 vozila, a gori nisko raslinje i makija”, kaže vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović te dodaje kako objekti nisu ugroženi.

Pojačan broj intervencija nije zaobišao ni kontinentalni dio Hrvatske. Zabilježeno je 19 tehničkih intervencija u kojem je sudjelovalo 57 vatrogasaca te 67 požara raslinja sa opožarenom površinom od 377 hektara.

Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na dodatan oprez te apelira da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zbog jake bure velik broj vatrogasnih intervencija u priobalju

Područje priobalja pogodila je jaka bura, a o kakvoj se nepogodi radi, govori podatak da je u Splitu oko 4 sata 23. veljače izmjeren najjači udar bure u povijesti mjerenja, čak 176 km/h. Orkanski udari bure su zabilježeni u podvelebitskom kanalu, te na makarskom i dubrovačkom području. Uz jaku buru, osjećaj hladoće je -10 stupnjeva.

MODEX CRES 2019

Od 7. do 10. travnja na otoku Cresu održat će se velika međunarodna vatrogasna vježba Europske unije, „MODEX CRES 2019“. Na vježbi će biti više od 300 sudionika iz desetak europskih zemalja. Bit će to prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti Europske unije, a za domaćina vježbe izabrana je Hrvatska, čime je Europska unija iskazala veliko priznanje Hrvatskoj i njenoj vatrogasnoj organizaciji.

Srce je vatreno, ali navijajmo pametno!

Već gotovo mjesec dana Hrvatsku trese nogometna groznica, osobito nakon što je hrvatska reprezentacija počela nizati uspjehe te je među 4 najbolje reprezentacije svijeta. Fotografije slavlja na gradskim trgovima i ulicama su obišle cijeli svijet. Međutim, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava za vrijeme proslave pobjede naše reprezentacije u više navrata su izbili požari, upozorava Hrvatska vatrogasna zajednica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER