Zbog jake bure velik broj vatrogasnih intervencija u priobalju

Oprez s paljenjem vatre na otvorenom!

Područje priobalja pogodila je jaka bura, a o kakvoj se nepogodi radi, govori podatak da je u Splitu oko 4 sata 23. veljače izmjeren najjači udar bure u povijesti mjerenja, čak 176 km/h. Orkanski udari bure su zabilježeni u podvelebitskom kanalu, te na makarskom i dubrovačkom području. Uz jaku buru, osjećaj hladoće je -10 stupnjeva.

Kao i inače kod ovakvog nevremena, vatrogasci su angažirani na uklanjanju srušenih grana i saniranju oštećenja na objektima. Zabilježen je i veći broj požara, a vatrogasne intervencije su i dalje u tijeku.

Splitski vatrogasci su angažirani na uklanjanju stabala s prometnica. Jučer je u Splitu zabilježen požar u kvartu Brda u kojem je oštećeno jedno parkirano vozilo.

Oko 5 sati 23. veljače izbio je požar na području Mezanovac u Solinu. Zbog jakog vjetra i brzog širenja požara upućene su snage DVD-a Solin, Vranjic, Mladost Kaštel Sućurac, Kaštela, Gomilica i JVP Split. Prema riječima predsjednika DVD-a Solin Mladena Režića,  požar je došao do stambenog naselja koje je uspješno obranjeno, a požar je ugašen danas u 7:45. Solinski vatrogasci su angažirani i dalje na uklanjanju stabala s prometnica. Sanirali su oštećenja na jednom restoranu, a bura je srušila i dimnjak na jednoj kući.

Vatrogasci Makarske rivijere su cijelu noć na nogama. Zabilježeni su požari u Podgori, Baškoj Vodi i Makarskoj. Požar u Makarskoj je izbio u samom gradu te je bio ugrožen vrtić i okolne zgrade.

“Sve požare smo brzo sanirali. Uz ova tri, zabilježeno je i pet manjih požara. Snage na terenu uklanjaju stabla koja smetaju prometovanju vozila i ugrožavaju građana. Ostala stabla će biti uklonjena po smirivanju bure”, rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina. Makarski vatrogasci su intervenirali zbog uklanjanju limova s oštećenog objekta.

U Sućurcu je bura prevrnula kamion, a na teren su izašli vatrogasci DVD-a Mladost Kaštel Sućurac. Vatrogasci DVD-a Kaštela su angažirani na uklanjanju stabala s prometnica. Zapovjednik VZG Kaštela Milivoj Taslak kazao je kako su od sinoć kaštelanski vatrogasci uključeni u uklanjanje stabala s prometnica te i dalje prate stanje i izlaze na teren po potrebi.

Vatrogasci VZŽ Zadarske županije zabilježili su od jučer preko 40 intervencija, od čega 15 požara. Evidentirano je nekoliko požara stupova od struje. Veći požari su trenutno na području Kruševa i Nina, gdje su sve snage na terenu. U Zadru, Ižu, Salima, Privlaci i Viru zabilježen je veći broj intervencija na uklanjanju stabala.

Vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije su zabilježili intervencije na šumskim požarima na Mljetu, Konavlima, predjelima Bosanka, Žrarkovica, Drveniku i predjelu Mokalo.

“Radilo se o jako opasnim požarima, pretežno u borovoj šumi, koji su se brzo širili. Sve smo požare stavili pod kontrolu. Zasad nemamo broj intervencija na uklanjanju stabala i ispumpavanju brodova. Bura i dalje puše, tako da će broj intervencija rasti”, rekao je zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović.

Vatrogasci još jednom pozivaju građane na dodatan oprez te apeliraju da ne pale vatru na otvorenom za vjetrovita vremena.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Oprez pri spaljivanju biljnog otpada!

VEZANE VIJESTI

U Zagrebu održana konferencija „Zelena budućnost grada“

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u ponedjeljak 11. studenog, u hotelu International u Zagrebu održana je konferencija „Zelena budućnost grada“ koja je okupila 300-njak sudionika zainteresiranih za planiranje i financiranje projekata zelene infrastrukture u urbanim područjima i kružno gospodarenje prostorom i zgradama.

Buran vikend za gotovo 2.000 vatrogasaca

Protekli vikend obilježio je ekstremno jak vjetar koji je diljem Hrvatske, a osobito na priobalju, prouzročio brojne probleme zbog čega su vatrogasci danonoćno bilježili intervencije.

MODEX CRES 2019

Od 7. do 10. travnja na otoku Cresu održat će se velika međunarodna vatrogasna vježba Europske unije, „MODEX CRES 2019“. Na vježbi će biti više od 300 sudionika iz desetak europskih zemalja. Bit će to prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti Europske unije, a za domaćina vježbe izabrana je Hrvatska, čime je Europska unija iskazala veliko priznanje Hrvatskoj i njenoj vatrogasnoj organizaciji.

Srce je vatreno, ali navijajmo pametno!

Već gotovo mjesec dana Hrvatsku trese nogometna groznica, osobito nakon što je hrvatska reprezentacija počela nizati uspjehe te je među 4 najbolje reprezentacije svijeta. Fotografije slavlja na gradskim trgovima i ulicama su obišle cijeli svijet. Međutim, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava za vrijeme proslave pobjede naše reprezentacije u više navrata su izbili požari, upozorava Hrvatska vatrogasna zajednica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER