Požari na Dinari i Svilaji pod kontrolom vatrogasaca

Manji broj izlazaka na intervencije za vatrogasce znači manju mogućnost izlaganja koronavirusu!

Ni uskrsni blagdani nisu prošli bez vatrogasnih intervencija. Dok su vatrogasci Grada Zagreba tijekom 13. travnja zabilježili 55 intervencija na uklanjanju posljedica potresa te jedan požar objekta u kojem nije bilo stradalih, u nekoliko županija zabilježeni su požari otvorenog prostora.

Požar koji je izbio 8. travnja na području planine Svilaja na predjelu Otišića kod zaseoka Maovice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, lokaliziran je 13. travnja. Lokaliziran je i požar na Dinari koji se prošlog tjedna proširio iz Bosne i Hercegovine na područje Hrvatske. U gašenju su sudjelovale vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinske županije te protupožarne zračne snage MORH-a.

„Požar koji je u četvrtak, 9. travnja ušao na prostor Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine jučer je lokaliziran u 17:35 sati na prostoru Šibensko-kninske županije. Moram naglasiti kako je požar na prostoru BiH gorio osam dana prije ulaska u naše područje. Opožarena je površina u dužini od 16 km, a u gašenju su sudjelovali vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Knin, vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava Knin i Kijevo te protupožarne zračne snage, kao i lovci te planinari s područja Kijeva.“ - rekao je zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske Darko Dukić.

Prema riječima  zapovjednika VZŽ Splitsko-dalmatinske Dražena Glavine, na gašenju požara svakodnevno je bilo aktivno oko 50 vatrogasaca, kao i pripadnici DVIP-a Split. U spašavanju planinarskih kuća pridružili su se i pripadnici HGSS-a te planinari. Istovremeno je gašen i požar na Svilaji koji je trajao tri dana. Glavina je istaknuo kako su svi požari pod nadzorom te da će vatrogasci nastaviti i dalje s osiguranjem požarišta.

Jučer je ugašen i požar otvorenog prostora koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnoj lokaciji Duboki Dol i Krupe u Zadarskoj županiji.

„Ovim putem zahvaljujem se svim vatrogascima koji su na izrazito nepristupačnom terenu i u vrlo teškim uvjetima požrtvovno gasili ove zahtjevne požare. Isto tako, zahvaljujem se pilotima i posadama protupožarnih zrakoplova MORH-a kao i planinarima, lovcima i pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja koji su, uz naše vatrogasce, pridonijeli gašenju i spašavanju ugroženih objekata.“ - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Novi požari u Dalmaciji

Uz navedene ugašene i lokalizirane požare, jučer je izbilo i nekoliko novih. Na lokaciji Polača kod Knina izgorjela je trava, nisko raslinje i makija na površini od 18 ha, a na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 5 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz JVP Knin i DVD Knin.

I DVD Trilj je jučer zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Trilju - Bisko. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 8 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz DVD Trilj i jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Gorjelo i u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Požar u mjestu Lasinja u Karlovačkoj županiji zahvatio je travu i nisko raslinje na površini od 12.5 ha, a na intervenciji je sudjelovalo 17 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-ova Lasinja i Desno Sredičko.

U gašenju požara otvorenog prostora na lokaciji Pasikovci – Brestovac u Požeško-slavonskoj županiji sudjelovala su 72 vatrogasca sa 12 vatrogasnih vozila iz JVP Požeško-slavonske županije te iz DVD-ova Zakorenje, Ivandol, Orljavac, Brestovac i Jaguplije pri čemu je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen.

U Zagrebačkoj županiji na lokaciji Lukovo kod Vrbovca opožarena je trava, nisko raslinje i šuma na površini od 10.5 ha, a na intervenciji je sudjelovalo 27 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Lukovo, Brčevec, Gaj, Žunci i Vrbovec.

Velik broj požara dokaz je kako se pojedini građani i dalje ne pridržavaju smjernica o kompostiranju biljnog otpada, a opasnom aktivnošću spaljivanja ugrožavaju objekte, biljni i životinjski svijet, ali i ljudske živote.

Hrvatska vatrogasna zajednica / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za  građane.

Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada

Početak poljoprivrednih proljetnih radova donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija na požarima nastalima zbog spaljivanja biljnog otpada. U pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i vozila, a ponekad i zračne snage, što uvelike opterećuje lokalne i državni proračun.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER