Unatoč upozorenjima, sve više požara otvorenog prostora

Manji broj izlazaka na intervencije za vatrogasce znači manju mogućnost izlaganja koronavirusu!

Dok zagrebački vatrogasci postupno privode kraju sanaciju posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio šire zagrebačko područje, u ostatku Hrvatske raste broj požara otvorenog prostora.

Unatoč nizu upozorenja Hrvatske vatrogasne zajednice i zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru u većini županija, neodgovorni pojedinci i dalje nastavljaju s opasnom praksom spaljivanja biljnog otpada.

Na području Ličko-senjske županije od 1. travnja zabilježeno je 50 događaja od čega 49 požara otvorenog prostora, a na intervencijama je sudjelovalo 149 vatrogasaca s 58 vozila. Od početka godina je u ovoj županiji u 297 požara otvorenog prostora izgorjelo oko 2500 ha. Trenutno su aktivni požari na području Brinja (Žuta Lokva - Škamnica, vrh Zarin), Udbine (Podlapača), Gospića (Medak i Vrebac), Otočca i na području Općine Lovinac. U požaru kod Ličkog Osika došlo je do aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava, vjerojatno zaostalih iz razdoblja Domovinskog rata.

„Velike probleme vatrogascima stvara snažan vjetar koji je naglo isušio travu i nisko raslinje te pogoduje širenju požara. Otegotna okolnost je što požari većinom nastaju na teško pristupačnom, nenaseljenom terenu zbog čega vatrogasci dojavu o požaru prime već kad se požar značajnije raširi. Zbog svega navedenog, vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti VZŽ Ličko-senjske dobile su naputak za neodobravanje spaljivanja na otvorenom prostoru do 1. lipnja ove godine.“ - rekao je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović. Dodao je i kako vatrogasci, uz svoj primarni posao, obavljaju i zadatke vezane uz sprječavanje širenja koronavirusa.  

Već duži vremenski period i vatrogasci Šibensko-kninske županije bilježe po nekoliko požara dnevno. U požaru kod mjesta Danilo Biranj jučer je  zahvaćeno oko 6 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovala su 24 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik te DVD-ova Šibenik, Brodarica-Krapanj, Perković, Zablaće i Grebaštica te jedan protupožarni zrakoplov Canadair.

Požar između mjesta Srimska Lokva i Kosmača zahvatio je oko 6,5 ha trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 18 vatrogasca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, JVP Vodice, DVD-a Šibenik, Vodice i Zaton te jedan protupožarni zrakoplov Canadair i jedan zrakoplov Air tractor. I vatrogasci JVP-a Drniš ugasili su požar otvorenog prostora kod mjesta Koprno-Mrčele, a na požarištu kod mjesta Kakanj djelovao je jedan Canadair i vatrogasci DVD-a Sveti Juraj Kistanje.

I vatrogasci Splitsko-dalmatinske bilježe požare pa su tako vatrogasci iz JVP-a Sinj i DVD-a Vrlika 8. travnja  uz pomoć jednog zrakoplova Canadair  intervenirali na  požaru raslinja na području planine Svilaja kod mjesta Otišić. Opožareno je oko 100 ha niskog raslinja i trave na minski sumnjivom području pa se gašenje odvija uz objekte i prometnice, a ostatak požarišta se nadgleda.

U saniranju i čuvanju požarišta iznad Smokvice, gdje je požar izbio 5. travnja zbog neopreznog spaljivanja,  još uvijek su angažirani su vatrogasci s otoka Korčule.  Aktivan je požar koji je izbio 4. travnja na teško pristupačnom terenu  na području Duboki Dol u blizini Gračaca.

U Karlovačkoj  županiji jučer je kod mjesta Vajin Vrh – Mudrići, opožareno 36 ha trave i niskog raslinja. Na gašenju požara je sudjelovalo 25 vatrogasaca s 4 vatrogasna vozila iz DVD Josipdol i DVD Oštarije.

Hrvatska vatrogasna zajednica poziva građane na dodatan oprez i poštivanje odluka o spaljivanju biljnog otpada te upozorava da će se osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Potrebno je pridržavanje osnovnih smjernica protupožarne preventive kako bi se smanjila mogućnost nastanka požara, a svakako ističemo kako manji broj izlazaka na intervencije za vatrogasce znači manju mogućnost izlaganja koronavirusu!

Ukoliko uočite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193.

Hrvatska vatrogasna zajednica / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Požari na Dinari i Svilaji pod kontrolom vatrogasaca

Ni uskrsni blagdani nisu prošli bez vatrogasnih intervencija. Dok su vatrogasci Grada Zagreba tijekom 13. travnja zabilježili 55 intervencija na uklanjanju posljedica potresa te jedan požar objekta u kojem nije bilo stradalih, u nekoliko županija zabilježeni su požari otvorenog prostora.

Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada

Početak poljoprivrednih proljetnih radova donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija na požarima nastalima zbog spaljivanja biljnog otpada. U pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i vozila, a ponekad i zračne snage, što uvelike opterećuje lokalne i državni proračun.

Veći broj požara otvorenog prostora tijekom vikenda

Vatrogasno operativno središte zabilježilo je nekoliko većih intervencija tijekom vikenda. Na požarima otvorenog prostora bile su angažirane značajne vatrogasne snage, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER